Obavijesti

News

Komentari 54

Do sada prijavili 34.551 oštećeni objekt, pregledano ih je 21.601

Do sada prijavili 34.551 oštećeni objekt, pregledano ih je 21.601

U Sisačko-moslavačkoj županiji dosad je prijavljeno 34.429 oštećenih stambenih objekata, a pregledano je njih 21.392. Neuporabljivo je zbog vanjskih utjecaja 254 stambenih objekata, a zbog oštećenja njih 2.638

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.55

U SMS županiji prijavljen 34551 oštećen objekt, a pregledano ih 21601

U Sisačko-moslovačkoj županiji na temelju ažuriranih ArcGIS podataka od 26. siječnja, prijavljen je 34551 objekt oštećen u potresu, a do utorka je pregledan 21601 objekt, izvijestila je ta županija. 

Privremeno neuporabljivih objekta, kojima je potreban detaljan pregled je  2193, a 2614 je privremeno neuporabljivih objekata kojima su potrebne mjere hitne intervencije.
Navodi se i kako je bez oštećenja uporabljivo 555 objekata  i da su 5048 objekta uporabljiva bez ograničenja.
S preporukom o postupanju uporabljivo je 8279 objekata.

U izvješću se navodi i djelatnost psihologa Sisačko-moslavačke županije kojima se javljaju osobe zbog teškoća sa spavanjem, preplavljenosti neugodnim emocijama, zbog napadaja plača, razdražljivosti, ponavljajućih misli vezanih uz potres, osjetljivosti na podražaje iz okoline te zbog poteškoća s donošenjem svakodnevnih odluka i fizičkih smetnji.

U izvješću se navodi kako na području županijskoga Zavoda za hitnu medicinsku pomoć rade sve ispostave i funkcioniraju žurni pozivi te da sanitet vozi, a u Petrinji i Glini timovi rade u kontejnerima i nema poteškoća s ispunjavanjem obveza. 

U Općoj bolnici “Dr. Ivo Pedišić” – Sisak od ponedjeljka 11. siječnja počeli su s radom određeni odjeli, a  naručene pacijente će liječničko osoblje obavješćivati o zakazanim terminima tako da pacijenti ne moraju zvati bolnicu.

Uprava Doma zdravlja Sisak trenutno radi u ambulanti u Lekeniku, a dodaje se kako sve ambulante rade, ali dio ih je izmješten na druge lokacije i kontejnere. Uprava Doma zdravlja Petrinja radi u Lopašićevoj, a obiteljske i stomatološke ambulante iz Ulice Matije Gupca u Petrinji, čija je zgrada razrušena, izmještene su na lokaciju Doma zdravlja u ulicu Radoslava Lopašića.

Ambulanta u Jabukovcu zbog oštećenja na objektu radi terenski, stigao je kontejner i u tijeku je priključivanje struje, nakon toga slijedi preseljenje opreme i stavljanje ambulante u funkciju.

20.00

HEP: Stanovnici Gline, Siska, Petrinje te Hrvatske Kostajnice i navedenih općina, neće morati plaćati račne za siječanj, veljaču i ožujak 2021.

Iz HEP-a su izvijestili kako će se 'provesti mjera otpisa potraživanja i to za sva kućanstva iz navedenih općina bez obzira na stupanj pretrpljene štete biti će oslobođena plaćanja troškova električne energije'.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Vezano uz dezinformacije o modelu otpisa potraživanja za energiju koje su se pojavile na terenu, ne ulazeći u motive onih koji ih plasiraju,  no koje zasigurno ne doprinose nastojanjima Vlade RH i državnih institucija da nastradalom stanovništvu pomognu da što bezbolnije prebrode katastrofu koja ih je pogodila, upućujemo sljedeće pojašnjenje:

Sukladno obvezi iz Zaključka Vlade, Stožer civilne zaštite utvrdio je popis jedinica lokalne samouprave u kojima će se provesti mjera otpisa potraživanja i to za “sva kućanstva iz navedenih općina bez obzira na stupanj pretrpljene štete biti će oslobođena plaćanja troškova električne energije”.  Hrvatska elektroprivreda će sukladno spomenutom popisu, svim svojim kupcima i korisnicima kategorije kućanstvo u gradovima Petrinji, Glini, Sisku i Hrvatskoj Kostajnici te općinama Lekenik, Sunja, Donji Kukuruzari, Majur, Dvor, Topusko, Gvozd, Jasenovac, Hrvatska Dubica, Martinska Ves, Pokupsko i Kravarsko, otpisati sva potraživanja za energiju za mjesece siječanj, veljača i ožujak 2021. godine.

Hrvatska elektroprivreda će navedenim krajnjim kupcima otpisati sva potraživanja vezana za isporučenu energiju te druga potraživanja u visini jedinstvenog računa za isporučenu energiju s pripadajućim naknadama. Također će otpisati i potraživanja u vezi s premještanjem priključaka na elektroenergetsku mrežu zamjenskih objekata na privremeni smještaj (kontejner, mobilna ili kamp kućica, pomoćni objekt na istoj lokaciji), uključujući izgradnju novog priključka na istoj lokaciji te kasnije premještanje priključka za potrebe napajanja obnovljenog, odnosno novog objekta. Krajnjim kupcima kategorije kućanstvo čiji su objekti pretrpjeli štetu, a čiji je opskrbljivač HEP Elektra ili HEP Opskrba otpisat će se ukupan iznos računa za električnu energiju, a kupcima čiji je opskrbljivač netko drugo društvo izvan HEP grupe, neće se naplatiti dio računa koji se odnosi na naknadu za distribuciju i prijenos električne energije. I HEP Toplinarstvo će otpisati potraživanja navedenih kupaca kategorije kućanstvo za isporučenu toplinsku energiju u iznosu jedinstvenih računa, također za siječanj, veljaču i ožujak 2021.

19.00

Fondova inicijativa za pomoć komunalnim poduzećima SMŽ-a naišla na veliki odjek

U akciju prikupljanja otpada na potresom pogođenim područjima su se, na inicijativu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uključila i komunalna poduzeća iz raznih krajeva Hrvatske koja opremom i radnom snagom pomažu kolegama u Sisačko-moslavačkoj županiji.

U utorak je tako gradonačelnik Poreča Loris Peršurić direktorici tvrtke Gospodarenje otpadom Sisak Katarini Luketić uručio komunalna vozila koja će im pomoći u svakodnevnom radu u ovim teškim uvjetima, priopćeno je iz Fonda.

„Mi smo u Poreču dobro ekipirani jer smo osam-devet mjeseci morali poslovati u većem obimu s obzirom na turističku sezonu. Međutim zbog koronavirusa smanjen nam je priljev gostiju te smo u mogućnosti dio opreme privremeno posuditi komunalnim društvima kojima je takva pomoć sad dobrodošla. Sisku smo na privremeno korištenje ustupili dva kamiona s podizačem, četiri kontejnera i četiri djelatnika, koji će im biti na raspolaganju minimalno dva mjeseca, a po potrebi i dulje“, rekao je porečki gradonačelnik prilikom simboličnog uručenja vozila. Događaju su nazočili i direktor Fonda Siniša Kukić te sisačka gradonačelnica Katarina Ikić Baniček.

Načelnica Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić rekla je kako su se Fondu javila i druga komunalna poduzeća sa željom da pomognu što brže sanirati štetu na ovom području.

„Komunalnu opremu su već ustupila komunalna poduzeća iz Zagreba, Osijeka, Koprivnice i Čazme, a danas sam se čula i s direktorima komunalnih tvrtki iz Zadra i Dubrovnika koji će također poslati opremu i radnike. U akciju su se uključili i proizvođači te dobavljači komunalne opreme koji su stavili na raspolaganje određen dio opreme koja je u njihovom asortimanu“, rekla je.

Na donaciji se zahvalila direktorica komunalnog poduzeća Gospodarenje otpadom Sisak Katarina Luketić koja je istaknula kako djelatnici tvrtke svakodnevno na terenu saniraju štete te prikupljaju građevinski i drugi otpad nastao u potresu. Velika pomoć će im također biti i spremnici za odvojeno prikupljanje otpada, a isporuka je u tijeku.

Sve aktivnosti koje Fond provodi na terenu dio su Plana provedbe mjera gospodarenja otpadom nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije koji je donio Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Za provedbu njih Fond je osigurao 50 milijuna kojima će se sufinancirati sakupljanje, prijevoz, odvajanja i obradu otpada kao i nabava potrebne opreme. Tendencija je da se, u skladu sa kružnim gospodarstvom, iskoristi što više vrijednih svojstava otpada, odnosno da se odvojeno prikupi građevinski, električni i elektronički otpad, gume, namještaj i drugi glomazni otpad, tekstil te opasni otpad iz kućanstva kako bi se tako sakupljeni otpad uputio na daljnju obradu.

18.17

Ministar Banožić obišao pripadnike HV-a u Lekeniku

Ministar obrane Mario Banožić obišao je u utorak, 26. siječnja 2021. godine pripadnike Hrvatske vojske angažirane na radovima na sanaciji posljedica potresa na području gospodarske zone Lekenik.

Pripadnici Hrvatske vojske angažirani su na radovima na mjestu istovara kontejnera gdje se prosječno na dnevnoj razini isporuči 30 mobilnih kućica i između 20 i 30 kontejnera.

24sata

Zahvalivši hrvatskim vojnicima na predanom radnu i angažmanu, ministar Banožić istaknuo je kako je od prvog dana Hrvatska vojska ovdje na raspolaganje stavila deset pripadnika koji rade na prijemu i prevoženju kontejnera.

- U tim zadaćama do 25. siječnja prevezeno je više od 2000 tona različitog materijala, odnosno 793 smještajne jedinice što bi značilo da Hrvatska vojska svaki dan stavi 30 mobilnih kućica, odnosno 20 do 30 kontejnera koji su pretežito na nepristupačnim terenima, terenima koji nemaju infrastrukturu, ceste i pristupne putove do kuća, tako da je Hrvatska vojska i kroz mehanizaciju uključena za pripremu samog terena kako bi građani što prije bili adekvatno zbrinuti - ispričao je ministar obrane.

24sata

Podsjetimo, skladišno distribucijski centar Lekenik uspostavljen je 11. siječnja 2021. godine s ciljem prihvata i brže distribucije montažnih stambenih jedinica, a sukladno listama Stožera civilne zaštite.

Također, ministar je komentirao i angažman Hrvatske vojske na Sajmištu u Petrinji gdje je predviđeno postavljanje kontejnerskog naselja.

- Hrvatska vojska sve svoje zadaće obavlja u suradnji s Nacionalnim stožerom. Isto tako, na ovoj je lokaciji bio uključen i Grad Petrinja. Zadaće koje je vojska imala bila je nivelacija terena. Konkretno ta zadaća obavljena je u vrlo kratkom roku, odvezeno je više od 8300 kubika različitog građevinskog otpada koji se nalazi na toj lokaciji i prevezeno je na lokaciju koju je grad Petrinja odredila kao mjesto zbrinjavanja. Nakon toga, Hrvatska vojska se povukla sa zadaće i prepustila posao daljnjim izvođačima radova kako je to dogovorio Grad Petrinja - rekao je ministar zaključivši kako su pripadnici Hrvatske vojske još jednom pokazali zašto upravo u njih građanke i građani imaju najviše povjerenja.

24sata

U petrinjskoj vojarni ministar Banožić putem video veze održao je kolegij sa zamjenikom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-bojnikom Sinišom Jurkovićem, državnim tajnicima, pomoćnicima ministra, zapovjednicima grana Hrvatske vojske te čelnicima drugih cjelina Ministarstva obrane, Glavnog stožera i Oružanih snaga.

Podsjetivši na sve aktivnosti koje je Hrvatska vojska provela na području pogođenom snažnim potresima krajem 2020. godine, ministar Banožić naglasio je kako je Hrvatska vojska pokazala svoje sposobnosti i što je najvažnije, brzinu reakcije u kriznim situacijama.

- Pripadnici Hrvatske vojske u pandemiji i dalje aktivno sudjeluju u pomoći civilnim institucijama i stanovništvu. Hrvatska vojska još jedanput je i ovdje pokazala važnost zajedništva, kao i smjer u kojem se moramo vrlo odgovorno ponašati, ako se želimo uspješno suočiti sa svim izazovima - poručio je ministar obrane.

17.17

Papa Franjo darovao 100 tisuća eura za potresom pogođeno područje u Hrvatskoj

Sveti Otac Franjo je preko Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, darovao  100 tisuća eura putem Hrvatskog Caritasa za stanovnike potresom pogođenog područja  Banovine, u Sisačko-moslavačkoj županiji, priopćio je u utorak Hrvatski Caritas.

Uplaćena donacija, koju je Papa darovao 11. siječnja,  namijenjena je Hrvatskom Caritasu za žurnu pomoć i potporu stradalom stanovništvu. 

Dikasterij je donaciju Hrvatskom Caritasu proslijedilo posredstvom Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj, o čemu je nuncij mons. Giorgio Lingua pisanim putem obavijestio predsjednika Hrvatskog Caritasa mons. Božu Radoša.

“Hrvatski Caritas zahvaljuje se Svetom Ocu Franji na iskazanoj molitvenoj blizini i materijalnoj pomoći kako bi stanovnici koji su ostali bez krova nad glavom privremeno bili zbrinuti u sigurnom i toplom prostoru”, izjavio je predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup mons. Bože Radoš.

Ova i ostale donacije pravnih osoba, hrvatskih katoličkih misija te građana putem osobnih uplata ili donacijskog telefona 060 9010 (6,25 kuna s PDV-om) bit će usmjerene za nabavu stambenih modula i žurno te primjereno zbrinjavanje u potresu stradalog stanovništva u Sisačko-moslavačkoj županiji, priopćio je Hrvatski Caritas.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina izjavio je kako svakodnevno svjedočimo djelatnoj ljubavi brojnih volontera, građana i tvrtki.

Posebno nas je obradovao čin pape Franje koji je upravo putem Hrvatskog Caritasa, institucije Hrvatske biskupske konferencije (HBK), odlučio pravodobno i konkretno djelovati, dodao je Svalina. 

Do sada je Hrvatski Caritas ugovorio s tvrtkom Tehnix isporuku 100 stambenih modula, a isporuka prvih na stradalo područje Banovine počela je 16. siječnja. 

Potrebe za stambenim zbrinjavanjem i dalje su velike te Hrvatski Caritas kupuje još 100 novih stambenih modula i poziva sve ljude dobre volje da se uključe u ovu akciju, ističe se u priopćenju.

Komentari 54