Obavijesti

News

Komentari 103

Cijena grobnice kao jedan stan! Na Mirogoju čak 870.000 kuna

Cijena grobnice kao jedan stan! Na Mirogoju čak 870.000 kuna
1

Nema tu vlasnika: Korisnici mogu ustupiti grobno mjesto drugima. Trebaju potpisati ugovor i ovjeriti ga kod bilježnika. Mjesta ima na grobljima Miroševac i Markovo polje

VIDEO

Ustupam novu grobnicu za šest mjesta na glavnoj aleji... Tim riječima počinje oglas na Njuškalu za grobnicu na zagrebačkom groblju Mirogoj koja je bila najskuplja u ponudi u utorak. Cijena joj je 870.000 kuna.

POGLEDAJ VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

00:51

Pripremljena je za vrlo masivna nadgrobna uređenja, opisali su je vlasnici, makar ih se tako ne bi smjelo zvati, i dodali da je nedaleko od počivališta pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Za taj novac može se, na primjer, kupiti stan od 82 kvadrata u Novoj Vesi u središtu Zagreba. I postati stvarni vlasnik, a ne samo korisnik.

Na Mirogoju se može do grobnog mjesta i službeno, preko Gradskih groblja. Stoje između 11.250 i 30.000 kuna, a cijena mjesta za urnu među običnim grobovima je 3700 kuna.

A u Gaju urni pokraj Krematorija mjesto stoji 1850 kuna.

Najjeftinije grobno mjesto na Mirogoju stoji poput najskupljeg na Miroševcu u zagrebačkoj Dubravi. Tamo su cijene između 3700 i 11.250 kuna, a mjesto za urnu je oko 1000 kuna jeftinije nego na Mirogoju i treba ga platiti 2750 kuna.

Još su niže cijene na trećem velikom zagrebačkom groblju, Markovu polju u Sesvetama. Za grobno mjesto treba platiti između 700 i 3600 kuna. Cijena grobnog mjesta za ugradnju kasete za urne na Markovu polju je 1850 kuna. Sve cijene su bez PDV-a.

Iako se te naknade plaćaju za kupnju grobnog mjesta, kupac postaje korisnik, a ne vlasnik.

- Korisnik grobnog mjesta ima pravo ustupiti svoj grob. Mora sklopiti ugovor o ustupanju i ovjeriti ga kod javnog bilježnika - objasnio je nam Zlatko Šunić, savjetnik za pravne poslove Gradskih groblja.

Mjesta ima na grobljima Miroševac i Markovo polje, a na Mirogoju samo kad se urede napuštena grobna mjesta.

Pokapati se mogu i u kripti kapele Krista Kralja, korisnici i članovi njihovih obitelji te nasljednici. Korisnici mogu i ustupiti svoje mjesto u kripti ugovorom, kao i sva ostala mjesta na grobljima. Isto vrijedi i za poznate povijesne mirogojske arkade.

Osim bogataša, prije su u arkade pokapali i zaslužnike, no danas ni za njih više nema mjesta.

Svi članovi obitelji imaju pravo koristiti grobno mjesto osim ako korisnik pisanom izjavom nekome od članova ne zabrani, rekao nam je Hrvoje Ostrički, direktor Osječkoga groblja.

Ni drugi gradovi nisu puno jeftiniji

Drugi gradovi u Hrvatskoj nisu puno jeftiniji. Kad je riječ o ustupanju grobnica, vrijede ista pravila kao u Zagrebu, a na oglasima građani isto podižu cijene. Tako se najjeftinije grobno mjesto u Puli plaća 10.678 kuna, dok je u Osijeku najjeftiniji 9438 kuna. Mjesta za urne su jeftinija i stoje oko 6500 kuna. Rijeka je u usporedbi malo jeftinija. Tamo se mjesto plaća oko 5500 kuna. U Splitu građani grobnice čekaju i po više od godinu dana i za njih moraju odvojiti i vrtoglavih 12.000 kuna.

Time postaju najsličniji Zagrebu po pitanju cijena grobnica. Varaždin ipak prednjači s najjeftinijim grobnicama, koje se mogu kupiti za oko 5000 kuna, dok su one za urnu nekoliko tisuća jeftinije i stoje 1850 kuna. Veliku buru oko cijena podigao je i grad Dubrovnik kad je jedna osoba svoje grobno mjesto na groblju Boninovo preko oglasa prodavala za nevjerojatnih 370.000 kuna.

Procjenitelji groblja tvrde kako se grobno mjesto danas može precijeniti isto kao i stambena nekretnina i ispasti skuplje. Stanovnici bilo kojega grada, nakon što kupe grobno mjesto, moraju plaćati godišnju naknadu. To plaća korisnik mjesta i pokriva troškove uređenja groblja kao hortikulturno uređenje. Vlasnik se za uređenje svojeg vlastitoga groba mora brinuti sam.

Groblje na imanju Ljudevita Gaja

Groblje Mirogoj otvoreno je 1876., tri godine nakon što je na dražbi prodano zemljište Ljudevita Gaja. Ilirac je umro 1872. i ostavio dugove koje su namirili prodajom imanja na kojem je danas dio Mirogoja. Prvi je na Mirogoju 7. studenog 1876. godine bio pokopan Friedrich Singer, nastavnik tjelovježbe i mačevanja.     

Mirogojske arkade samo za korisnike

Povijesne mirogojske arkade se još popunjavaju, ali pokopati se mogu samo korisnici i članovi njihovih obitelji. To su bračni ili izvanbračni drug, njegovi potomci, posvojena djeca, njegovi roditelji te braća i sestre. Ako žele, korisnici mogu ustupiti mjesto u arkadama.     

Pepeo pokojnika može se prosuti u Zagrebu i Rijeci

U ružičnjak Sunčane staze pokraj zagrebačkoga Krematorija može se i prosuti pepeo pokojnika. Obitelj može prosuti i samo dio pepela, a dio uzeti u manjoj urni kao uspomenu. Od prošle godine obitelj može prosuti pepeo i na riječkom groblju Kozala, mjesto se zove Polje sjećanja, a ima tri šesterokutna polja čiji su rubni dijelovi predviđeni za prosipanje pepela. Pred članovima obitelji pepeo prosipaju djelatnici groblja pa ga pokrivaju slojem drvene kore.

Splitski Lovrinac jedan od najstarijih

Splitsko groblje Lovrinac sagrađeno je 1928. nakon što groblje na Sustipanu više nije imalo mjesta. Još je sedam područnih groblja u Splitu koja spadaju u tvrtku Lovrinac. Na upit o cijenama nisu nam odgovorili, a prije dva tjedna Slobodna je objavila kako je najniža cijena grobnog mjesta oko 1300 kuna, a za najskuplje grobnice treba platiti i do 65.000 kuna.     

Tino Jurić/Pixsell

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik