Obavijesti

News

Komentari 21

Misija u Afganistanu ide dalje, Hrvatska šalje još više vojnika

Misija u Afganistanu ide dalje, Hrvatska šalje još više vojnika
1

Čelnici NATO-a potvrdili su u subotu na summitu u Varšavi da će ostati u misiji potpore miru u Afganistanu i nakon 2016. godine, a u toj misiji i Hrvatska će nastaviti sudjelovati s 20-tak vojnika više nego dosad.

VIDEO

- Hrvatski sabor je već donio odluku o povećanju naših pripadnika u toj misiji. Mi ćemo i dalje nastaviti participirati u svim oblicima te misije kao i dosad, a i pojačati aktivnosti, rekao je ministar obrane Josip Buljević, koji sudjeluje na summitu NATO-a u Varšavi.

Hrvatski sabor je nedavno odobrio da se u misiju potpore miru u Afganistanu u drugoj polovini ove godine, umjesto do 70, može uputiti do 95 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, uz mogućnost rotacije.

Čelnici NATO-a podržali su nastavak misije Odlučna potpora u Afganistanu i nakon 2016. godine. Uloga te misije je obučavati, trenirati i savjetovati afganistanske sigurnosne snage, uključujući policiju, zračne snage i snage za specijalne operacije.
Buljević je rekao da će se broj hrvatskih vojnika procjenjivati prema potrebi, a bit će u granicama koje je odobrio Hrvatski sabor.

Hrvatska je deklarirala spremnost da s jednom satnijom sudjeluje u jačanju vojne nazočnosti na istočnom krilu NATO-a. U petak, prvi dan summita, čelnici NATO-a odlučili su pojačati snage s četiri multinacionalne bojne, od kojih će svaka imati od 600 do 1000 vojnika i koje će biti raspoređene u tri baltičke zemlje i Poljskoj.

- Hrvatska u principu tek razmatra kako će sudjelovati u tim snagama odvraćanja. Mi smo deklarirali našu namjeru da sudjelujemo s jednom satnijom, a o tome će konačnu odluku donijeti Hrvatski sabor, rekao je Buljević.

Buljević je dodao da se operativno još ništa ne zna gdje bi ta satnija bila stacionirana.

- Mi imamo naše želje gdje bi voljeli sudjelovati, ali o tome još prerano govoriti, rekao je.

Ministar je istaknuo da je za Hrvatsku od krucijalne važnosti sudjelovanje u svim aktivnostima Saveza.

- Hrvatska je zemlja koja je bila ugrožena i koja može biti ugrožena, naš proračun se puni s 20-tak posto od turizma, pa je sigurnost za nas ključno pitanje u gospodarskom i svakom drugom smislu. Sudjelovanje u svim aktivnostima Saveza je jako važno i Hrvatska će nastaviti sudjelovati u njima, rekao je Buljević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava