Obavijesti

News

Komentari 75

Misterij crkve u pećini: U špilji su pronašli kršćanske simbole

Misterij crkve u pećini: U špilji su pronašli kršćanske simbole
8

Novinar 24sata spustio se u jamu s tajanstvenim simbolima. Tko ih je nacrtao i zašto? To se arheolozi pitaju već 17 godina, otkad su prvi put napravili snimke....

VIDEO

Kakvu poruku kriju križevi i simboli koje su speleolozi pronašli uklesane u stijene Siničića špilje kraj Brinja u Lici? Je li riječ o drevnoj crkvi, ili zapisima iz paleolitika?

To pitanje arheolozi si postavljaju već 17 godina, otkad su prvi put napravili fascinantne snimke misterioznih simbola pola kilometra unutar teško prohodne stijene. U špilji je nedavno bio i novinar 24sata.

Nakon što su bez većih poteškoća prošli kroz prvi dio špilje, u završnom dijelu pojavila se uska pukotina kroz koju čovjek nije mogao tek tako proći. Speleolozi su počeli kopati, a glina i pijesak u velikim grumenim slojevima lako su se odvajali. Kroz pukotinu su se provukla dva speleologa. Poslije deset minuta vratili su se rekavši da su prošli pedesetak metara i vidjeli dva velika križa urezana u bok špilje.

Nikome u tom trenutku nije bilo jasno kako su križevi završili ondje.

- Svi smo krenuli unutra i počeli istraživati. Vidjeli smo dva-tri križa veličine 20 puta 30 cm, a odmah uz to niz različitih znakova. Bili smo fascinirani. Shvatili smo da je ranije u povijesti postojao još jedan ulaz u špilju, s druge strane, ali je zatrpan. Znakovi su nas zainteresirali, pa smo ih snimili i pokazali stručnjacima - rekao je prof.dr. sc. Mladen Garašić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu. 

Značajan nalaz iz prapovijesti

Sve fotografije i snimke odnijeli su u Arheološki muzej u Zagrebu. Mr. Dubravka Balen, ondašnja kustosica Arheološkog muzeja u Zagrebu i stručnjak za paleolit, nakon pregleda fotografskog i ručno preslikanog materijala složila se kako je riječ o značajnom nalazu iz prapovijesti. Riječ je o sasvim nepoznatim znakovima, a možda i crtežima. Preporučila je da se provede temeljito istraživanje u koje treba uključiti svjetske autoritete koji se bave istraživanjima paleolita, mezolita i prapovijesti.

- Vrlo je nezahvalno davati bilo kakve izjave o ovom nalazu jer uz piktograme nema drugih predmeta - keramike, koplja ni kostiju koji bi pobliže mogli odrediti vrijeme iz kojeg potječu. Uspoređujući rezbarije u kamenu s drugim sličnim nalazima u svijetu, može se pretpostaviti da su stariji od 10.000 godina. No to se ne može potvrditi bez konkretnih istraživanja - kazala je mr. Balen. 

Križeve uklesali redovnici u 15. stoljeću?


A među mještanima Brinja nakon otkrića kružile su priče kako su križevi u špilji uklesani u 15. stoljeću, kad su, pretpostavlja se, redovnici svetog Augustina iz samostana Svetog Pavla brinjske opatije otkrili špilju te u njoj našli simbole i razbacane životinjske kosti, pa su urezali križeve da mjesto zaštite od zlih sila. Za preciznija istraživanja nedostaje novca, pa bi značenje simbola zauvijek moglo ostati tajno.

'Križ je simbol kršćanstva, ali i sunca, snage i obnavljanja'

U želji da otkriju istinu, hrvatski speleolozi kontaktirali su talijanske stručnjake za stara pisma.

- Jedan znanstvenik bio je spreman doći u špilju i osobno pregledati sve nalaze, no u međuvremenu je umro - kazao je prof. Garašić. 

Dubravka Balen dodaje kako je križ kroz povijest uvijek prisutan i nema veze isključivo s kršćanstvom. 

- Križ je simbol sunca, snage i obnavljanja. Najčešće se javlja u 13. st. prije Krista, a bilo je slučajeva da su iz doba paleolita znanstvenici nalazili među škrabotinama i nešto što sliči križu, a to zapravo nije - zaključila je Balen. (žkr)

Želiš postati speleolog? Jedan od rijetkih koji imaju mogućnost u današnje vrijeme otkrivati nova prostranstva. Dođi, javi se i upiši na ovogodišnju školu speleologije. Škola počinje u srijedu 5.3.2014. Broj prijava je ograničen.  www.ddiskf.hr, 091/6400-668 Alan.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature