News

Komentari 30

Mještani ogorčeni nakon krađe iz crkvice kod Daruvara: ’Ukrali su zvono, ništa im nije sveto’

Mještani ogorčeni nakon krađe iz crkvice kod Daruvara: ’Ukrali su zvono, ništa im nije sveto’

S pravoslavne crkve u Kreštelovcu nestalo je zvono. Mještani su zgroženi

Pod okriljem noći između 9. i 11. studenog lopovi su razvalili bravu na ulazu u pravoslavnu crkvicu zvanu Svetište u Kreštelovcu te ukrali posvećeno crkveno zvono teško 50-ak kilograma. Na njemu bi mogli zaraditi oko 10.000 kuna. Riječ je o crkvici koja je podignuta kraj izvora ljekovite vode još 1747.

- Kroz godinu dana ukradeno je i 10-ak bakrenih kotlova za pečenje rakije. U isto vrijeme kad je ukradeno zvono provaljeno je i u prostorije NK Dinama u Dežanovcu, odakle je ukradeno, između ostalog, 12 sanduka praznih boca piva i još neka oprema. Lopovima ništa nije sveto i zlatne zube bi čovjeku ukrali - komentirao nam je sredovječni par krađe koje su uznemirile stanovnike Kreštelovca, mjesta u Općini Dežanovac kraj Daruvara.

’Ništa im nije sveto’

Ondje živi 50-ak ljudi, mahom pravoslavaca, no ističu da su svi, bez obzira na podrijetlo i vjeru, uvijek živjeli u slozi. Daruvarski paroh Đorđe Ostojić zbog istrage koja traje ne smije nam govoriti o detaljima vezanima za zvono, od koje je legure napravljeno ili koliko teži, no kratko nam je komentirao kad je zadnji put vidio zvono: “Za mlade nedjelje (7. studenog, nap. a.) zadnji sam put zvonio. Tad se molimo za zdravlje ljudi i posvećujemo vodu.”

Da zvono nedostaje, prvi je primijetio susjed čovjeka koji inače vodi brigu o svetištu. Ono se nalazi kilometar od asfaltirane ceste uz rub šume. Susjed mu je javio da su vrata svetišta širom otvorena, a dan ranije bila su zaključana. U samo 16 kilometara udaljenom Daruvaru lopovi su prije devet godina pokušali zaraditi na ukradenoj skulpturi tzv. gole Maje.

Ukrali ‘Kupačicu’

Riječ je o skulpturi “Kupačica” poznatog hrvatskoga kipara Antuna Augustinčića, koja je izrađena 1927., a u Julijev park postavljena 1956. Lopovi su 200 kilograma tešku skulpturu izrezali u 13 dijelova i probali unovčiti prodajući je pod staro željezo. Uhvatili su ih na vrijeme, a skulpturu su ponovno sastavili te je pričvrstili vijcima.

Najčitaniji članci