Obavijesti

News

Komentari 1

Mlade nade: ‘U našem razredu smo osnovali čak šest tvrtki’

Mlade nade: ‘U našem razredu smo osnovali čak šest tvrtki’
2

UČENICI PODUZETNICI Maturanti požeške Obrtničke škole uče kako sami mogu osnovati uspješno poduzeće koje proizvodi i prodaje vrhunski dizajniranu odjeću...

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Obrtnička škola u Požegi treću godinu zaredom provodi eksperimentalni program za zanimanje modni tehničar. Jedan od predmeta u tom programu je i modna tvrtka gdje profesori učenike podučavaju kako znanje usvojeno na nastavi pretočiti u poduzetnički pothvat.

Osnovni zadatak požeškim modnim tehničarima je osmisliti vlastitu tvrtku koja se bavi izradom, promidžbom i prodajom tekstilnih proizvoda. Ove školske godine u četvrtom razredu, koji pohađa 17 djevojaka i jedan mladić, imaju šest modnih tvrtki.

– U svojim tvrtkama oni stvarno izrađuju tekstilne proizvode koje treba plasirati na tržište i prodati ih. Osnovni zadatak nam je bio realizirati njihove ideje, a potom otvoriti tvrtke kako bi učenici vidjeli kako poduzetništvo izgleda u stvarnosti – kažu nam njihove profesorice Marijana Levar, koja im predaje Modnu tvrtku, i Sanja Špehar, diplomirana inženjerka tekstilne tehnologije i nastavnica strukovnih predmeta.

Nastavljaju da u okviru obrazovanja učenici moraju zaokružiti priču kako od početne ideje doći do prodaje.

– Najvažnije je ideju pretvoriti u konkretan proizvod – ističu učenice.

Kako bi dobili potpuni dojam što znači biti poduzetnik, profesorice u ovom zamišljenom poduzetničkom svijetu imaju ulogu javnog bilježnika, ali i banke. Nakon što ispune svu potrebnu dokumentaciju i otvore tvrtku, djevojke se prijavljuju u zamišljeno mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

– Izrađujemo poslovne planove, financijski plan i određujemo cijene proizvoda koje svaka od nas izrađuje u svojoj tvrtki. Pri tome ne zapostavljamo marketing jer se svaka od nas reklamira na Facebooku i naše tvrtke imaju svoju web stranicu. Zainteresirani kupci nam se javljaju direktno preko web stranica ili Facebooka – opisale su nam poduzetne srednjoškolke.

Sljedeće godine planiraju snimiti i spot u kojem će predstaviti svih šest modnih tvrtki. Prva je s osnivanjem modne tvrtke počela Maja Grgić (18). Njezina tvrtka Maja Dream Catchers bavi se, kako kaže, proizvodnjom odjeće alternativne tematike i hvatača snova. Sa svojim kreacijama putuje Hrvatskom i predstavlja ih na sajmovima. Svaka tvrtka ima i svoj logo.

– Maja je prvo imala gotov proizvod od kojeg je kasnije izgradila tvrtku. Svaka učenica stalno nadograđuje svoje vještine. Predmet Modna tvrtka predstavlja 20 posto predavanja i 80 posto vježbi, tj. praktične nastave. Ovaj eksperimentalni program zamišljen je kao projektna nastava gdje do izražaja dolazi njihova mašta – objašnjava nam profesorica Marijana Levar.

Dodaje kako je njezin predmet povezan sa svim ostalim stručnim predmetima, ali i praktičnim dijelom nastave. Uz Maju Grgić, tvrtku ima i Tena Šumski (18). Njezina tvrtka Eleganca bavi se izradom svečane odjeće i odjeće po narudžbi.

– Osmislila sam jaknu za sebe koju bih htjela imati u svečanijim prigodama. Napravila sam skice, predložila materijale od kojih bih je izradila i skicirala detalje. Sve sam, kao i kolegice, do detalja predstavila u portfoliju. Da bismo došli do finalnog proizvoda sve smo morali napraviti u softveru za dizajn. Nakon toga bismo to konstruirali u računalnom programu te na kraju u radionici iskrojili i sašili jaknu – ukratko nam je opisala proces proizvodnje.

Sara Šunjo (18) posvetila se izradi odjeće za cijelu obitelj, a Mateja Crnković (18) osnovala je tvrtku Simple and unique u kojoj proizvodi plesne kostime i narodne nošnje za kulturno umjetnička društva.

Za svoj program dobili su novac iz fondova EU

Učenice većinu vremena provode u školskoj radionici. Većina se planira baviti tekstilom i nakon završetka škole, a želja im je upisati i fakultet. Požeška Obrtnička škola jedna je od četiri u državi u kojoj se provodi eksperimentalni program modni tehničar.

– Svaka škola za taj program mora imati dobre softvere, a oni su skupi. Nasreću, nama je prošao jedan IPA projekt te smo tim sredstvima nabavili softver – zaključile su profesorice.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...