News

Komentari 63

Mladić (26) s Novog Zelanda je umro od rijetke upale, vjeruju da je razlog Pfizerovo cjepivo

Mladić (26) s Novog Zelanda je umro od rijetke upale, vjeruju da je razlog Pfizerovo cjepivo

Ovo je drugi slučaj smrti koji se javlja nakon cijepljenja u toj državi. Muškarac koji je umro dva tjedna od prve doze nije tražio medicinsku pomoć zbog svojih simptoma

Smrt dvadesetšestogodišnjaka s Novog Zelanda povezana je s Pfizerovim cjepivom protiv korone. Mladić je nakon prve doze cijepljenja dobio miokarditis, rijetku upalu srčanog mišića, javlja Reuters.

Ovo je drugi slučaj smrti koji se javlja nakon cijepljenja u toj državi.

- S informacijama koje trenutno imamo, odbor je zaključio da je muškarac dobio miokarditis vjerojatno od cijepljenja - napisali su u izvješću iz Odbora za nadzor sigurnosti, neovisnog o cjepivu protiv COVID-19.

Muškarac koji je umro dva tjedna od prve doze nije tražio medicinsku pomoć zbog svojih simptoma. Miokarditis je upala srčanog mišića koja može ograničiti sposobnost organa da pumpa krv i može uzrokovati promjene u ritmovima otkucaja srca.

Glasnogovornik Pfizera rekao je da je tvrtka svjesna izvješća o smrti na Novom Zelandu te da je pratila sva izvješća o mogućim štetnim događajima.

Novozelandski odbor za sigurnost cjepiva također je rekao da je još dvoje ljudi, uključujući 13-godišnjaka, umrlo od mogućeg miokarditisa nakon cijepljenja. Potrebno je više detalja prije nego što se smrt djeteta poveže s cjepivom, dok smrt muškarca u 60-ima nije vjerojatno bila povezana s cjepivom, navodi se.

Unatoč rijetkim nuspojavama, odbor za sigurnost cjepiva rekao je da su prednosti cijepljenja uvelike veće od rizika.

Najčitaniji članci