Obavijesti

News

Komentari 52

'Ubili su mi 19 članova obitelji, neka ne vidi sunca ni mjeseca'

'Ubili su mi 19 članova obitelji, neka ne vidi sunca ni mjeseca'
6

Roko Bilaver u Škabrnji je izgubio 19 članova obitelji. Teško mu je bilo promatrati Mladića na Haaškom tribunalu. Kazao nam je da se osjeća užasno  i da mu je muka...

VIDEO

- Evo vidite, ovo je razlika između generala Gotovine i ovog barbarina s Istoka, kazao je Marko Miljanić, zapovjednik obrane Škabrnje davne 1991. godine kada su "mladićevci" napravili pokolj nad mještanima tog zadarskog sela. 

On je sa sumještanima u lokalnom kafiću gledao izricanje presude, a naljutilo ga je Mladićevo ponašanje po dolasku s pauze.

- Gotovina je mirno dočekao i prvu i drugu presudu, za razliku od ovoga - dodao je s prezirom.

Mještani su šutke gledali obrazloženje presude krvniku. Otela bi se tek pokoja psovka ili uzdah nevjerice kad bi rodbina i prijatelji Ratka Mladića mrtvi-hladni tvrdili u kameru da on ni mrava ne bi zgazio, ili kad mu je kao olakotna okolnost na sudu priznat dobar karakter. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Ako bude u Rusiji, bit će mu bolje nego u hotelu'

Tek je nekolicina mještana u kafiću čekala presudu protiv krvnika koji neće ni odgovarati za ubojstva, masakriranje i zlostavljanje njihovih najdražih, jer ga za škabrnjsku žrtvu nisu ni optužili. U Škabrnji je u Domovinskom ratu smrtno stradalo 86 ljudi, od toga najviše 18. studenog 1991. godine. Tada je u jednom danu masakrirano 43 civila i 15 vojnika. Tenkovi kojima su razorili Škabrnju, okružili su zarobljenim civilima; ženama, starcima i djecom kako bi spriječili diverzije slabo naoružanih branitelja.

Među okupljenima je bio i Budimir Ražov, čovjek čijeg su djeda Luku Bilavera, koji je tada imao 95 godina, pregazili tenkom i usmrtili na dan pada Škabrnje. 

Roko Bilaver u Škabrnji je izgubio 19 članova obitelji. Teško mu je bilo promatrati Mladića na Haaškom tribunalu. Kazao nam je da se osjeća užasno  i da mu je muka. Presudu je odslušao mirno, a onda je u njemu nešto proključalo.  Rekao je da se osjeća kao da su nas pobili "besplatno"  budući da Ratko Mladić nije ni odgovarao za taj zločin.  

- Užasno tužno i žalosno. Trebala je biti i Škabrnja u optužnici. Nikoga ne mrzim, ali nisam zadovoljan ovom presudom. Presuda jest doživotna, ali trebalo bi ga zatvoriti u samicu da ne vidi ni sunca ni mjeseca, a da mu voda kaplje po glavi kao što je on to drugima činio. Važno je i mjesto gdje će služiti kaznu. Bude li to u Rusiji, bit će mu bolje nego u hotelu - rekao je Bilaver te dodao da ne osjeća satisfakciju zbog osuđujuće presude nego kao da su Mladića za strahote još i nagradili. 

Vladi Brkiću ubijeno je šest članova uže obitelji, otac, brat, nevjesta, zet, stric i strina te djed te još tri rođaka. 

'Nismo zadovoljni jer Škabrnju nitko nije spomenuo'

- Kad slušam ovakve stvari dobijem groznicu. Nismo mi zadovoljni ovom presudom jer Škabrnja nije spomenuta. Ni jednom sekundom naše žrtve nisu spomenuli. Ratko Mladić  mora nositi taj pečat na svijesti dokle god je živ, jer je Škabrnju uništio. Krivo je naše sudstvo  koje nije diglo tužbu protiv Mladića za Škabrnju. Ili nisu htjeli, ili nemaju hrabrosti ili nekom ugađaju. Četvrte nema, a to je sramota, to je strahota! - kazao je Brkić te dodao: 

- Da nas se bar sjete i ostali 361 dan u godini, a ne samo dva dana prije i dva dana poslije tog datuma.

U Škabrnji smo na dan presude vidjeli obnovljene kuće, lijepo uređene okućnice, ljude koji beru masline i bave se drugim poljoprivrednim poslovima.

- Život ide dalje, ali mladi moraju znati što se ovdje dogodilo.

Mladić je počeo svoj ratni put u Hrvatskoj napadima na Zadar i Šibenik te strašnim zločinima koje su njegovi vojnici počinili u Kijevu i Škabrnji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag