Obavijesti

News

Komentari 49

'Mnogo građana Zagreba vidi da bi naš još jedan Bandićev mandat potpuno uništio'

'Mnogo građana Zagreba vidi da bi naš još jedan Bandićev mandat potpuno uništio'

Agilni lider zeleno-lijevog bloka raščlanio je političkoj reporterki Expressa koje ga političke osobine i osobne vještine kvalificiraju kao mogućeg šefa hrvatske metropole

Čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević prvi je najavio kandidaturu za zagrebačkoga gradonačelnika, a uvjeren je da na predstojećim lokalnim izborima u svibnju iduće godine može pobijediti Milana Bandića.

Na ljevici ne vidi boljeg kandidata od sebe za tu funkciju, a iako mu mnogi suparnici kao slabu stranu ističu mladost, Tomašević smatra da baš zato ima energiju i ideje za razvojni zaokret koji je Zagrebu potreban kako bi uhvatio korak s drugim europskim metropolama. U javnosti se priča o tajnoj anketi ljevice, a čelnik Možemo kaže da je oni nisu naručili, nego navodno SDP.

Rezultati su takvi da prema njoj on ima oko 27% podrške u prvom krugu, dok Bandić ima dvostruko manje, a Gordan Maras i Mislav Herman još manje.

Express: Odavno je poznato da idete u utrku za zagrebačkoga gradonačelnika. Koja vam je najjača, a koja najslabija strana u politici?

Najjača strana u politici su mi jasnoća stavova, dosljednost i nepotkupljivost. Imam, s jedne strane, borbenost i beskompromisno upozoravam na probleme u razvoju grada i uzroke tih problema, a s druge strane imam znanje i obrazovanje za rješavanje tih problema. Borbenost sam stekao kao aktivist u brojnim borbama za opće dobro vezanim uz zaštitu okoliša, radnička prava, sudjelovanje mladih u društvu, borbu protiv korupcije i privatizacije javnih dobara. Znanje sam stekao ne samo u formalnom obrazovanju u Hrvatskoj i inozemstvu, nego u stotinama svjetskih gradova u više od 50 zemalja svijeta u kojima sam radio na okolišnim i razvojnim temama. Od slabijih strana moji suparnici često ističu moju mladost, no smatram da baš zato imam energiju i ideje za razvojni zaokret koji je Zagrebu potreban kako bi uhvatio korak s drugim europskim metropolama i nadoknadio zaostatak u razvoju održivog prometa i gospodarenja otpadom, transparentnim gradskim financijama i stambenoj politici za mlade. Da bi Zagreb s 20 godina zakašnjenja ušao u 21. stoljeće treba mu i gradonačelnik za 21. stoljeće.

Express: Zašto mislite da možete pobijediti Milana Bandića?

Uvjeren sam da ću pobijediti Bandića već neko vrijeme, još od pada GUP-a i projekta ‘Zagrebački Manhattan’ u veljači, a potvrda za to je došla i na parlamentarnim izborima u srpnju, kad sam dobio čak 11 puta više preferencijalnih glasova od njega. Jasno je da on više glasova dobiva na lokalnim u odnosu na nacionalne izbore, no nikad nije dobio ovako malo. S druge strane, i ja sam se do ovih parlamentarnih izbora bavio uglavnom lokalnom politikom, tako da smatram da je to valjana usporedba. Dvadeset godina se bavim gradskim temama, a posljednje tri godine sam kao zastupnik u Gradskoj skupštini dobro upoznao kako Grad funkcionira i imam jasnu viziju kako bi trebao funkcionirati. Građani osjećaju da je došlo vrijeme za smjenu političke generacije i na gradskoj i na nacionalnoj razini, a mnogo građana Zagreba vidi da bi nas još jedan Bandićev mandat potpuno uništio. No nije ni svejedno tko će ga zamijeniti, a uvjeren sam da će mi građani za to dati povjerenje jer nudim novu viziju razvoja grada koja je utemeljena na poboljšanju kvalitete života svih stanovnika Zagreba te imam snage s jednim novim timom ljudi to i provesti.

Express: Vidite li na ljevici boljeg kandidata od sebe i ako da - koga?

Ne vidim i vjerujem da će to uskoro pokazati i ankete. Od svih trenutačnih saborskih zastupnika imam najveći broj preferencijalnih glasova, a dobio sam ih u 1. izbornoj jedinici koja obuhvaća najveći dio Zagreba, i to nakon što sam izrazio ambiciju da se kandidiram za gradonačelnika Zagreba.

*Cijeli tekst pročitajte u novom Expressu koji je na kioscima od petka 4. prosinca