Obavijesti

News

Komentari 275

I hrvatski specijalci koristit će dva nova i moćna Black Hawka

I hrvatski specijalci koristit će dva nova i moćna Black Hawka
4

NOVA OPREMA: Dva helikoptera UH-60 Black Hawk stigla su uoči velike vojne vježbe Velebit. Ministar obrane Damir Krstičević najavio je za danas novo jako sredstvo Hrvatske vojske

VIDEO

U vojarni na Plesu u petak su predstavljeni višenamjenski helikopteri Black Hawk tipa UH-60 M, koje Vlada Sjedinjenih Američkih država donira Republici Hrvatskoj. Donacija je vrijedna oko 55 milijuna dolara, a uključuje dva potpuno nova višenamjenska helikoptera Black Hawk UH-60M posljednje generacije, uključujući isporuku zemaljske opreme i pričuvanih dijelova, te obuku letačkog i tehničkog osoblja.

Pokretanje videa...

00:57

Riječ je o najnovijoj inačici tog tipa helikoptera proizvođača Lockheed Martin, a opremljen je najmodernijim komunikacijskim, navigacijskim i senzornim sustavima, koji posadi zrakoplova omogućavaju vrhunsku situacijsku svjesnost tijekom provedbe zadaća. Ovi helikopteri koriste se u sastavu Oružanih snaga SAD-a i u 28 zemalja za različite zadaće, a tijekom svih godina uporabe dokazali su se kao pouzdani, sigurni i ekonomični helikopteri.  

Isporuka helikoptera očekuje se tijekom 2020./2021. godine, čemu će prethoditi obuka letačkog i tehničkog osoblja te isporuka opreme i inicijalnog kompleta pričuvnih dijelova. 

- Višenamjenski helikopteri Black Hawk čine prekretnicu u razvoju sposobnosti Hrvatske vojske i omogućit će razvoj budućih specijalnih zračnih snaga. Nove helikoptere koristilo bi i Zapovjedništvo specijalnih snaga - stoji u priopćenju MORH-a.

Želim vas pozvati prije početka vježbe ‘Velebit 18 - Združena snaga’, kad ćemo predstaviti jedno novo, jako sredstvo HV-a, misteriozno je rekao prije tjedan dana ministar obrane Damir Krstičević.

POGLEDAJTE VIDEO:

Amerika donirala Hrvatskoj dva helikoptera Black Hawk UH-60M vrijednih 55 milijuna dolara, koristiti će ih i specijalci Više na http://bit.ly/2OTG9Eh Reporter: Luka Negovetić

Objavljuje 24sata Politiko u Petak, 12. listopada 2018.

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade nije otkrio o čemu je riječ, no navodno se radi o dva helikoptera UH-60 Black Hawk. Dva takva helikoptera su već sletjela na Pleso prije nekoliko dana. Oni će poslužiti kako bi u petak ministar Krističević pokazao javnosti o kakvim je helikopterima riječ. Helikoptere bi Hrvatska trebala dobiti 2020. godine, a riječ je o vrijednosti većoj od 50 milijuna dolara.

O nabavi američkog višenamjenskog helikoptera za potrebe hrvatske vojske vode se već dulje pregovori, a oni bi navodno trebali zamijeniti postojeće ruske helikoptere Mi-8. 

- Razgovaramo sa SAD-om, našim ključnim partnerom i saveznikom na području obrane, o dva Black Hawk helikoptera za naše specijalne snage - rekao je ministar obrane Krstičević u listopadu protekle godine.

Također, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je u intervjuu za Večernji list rekla da je donesena odluka o nabavi američkih Black Hawka. Helikopteri koji su sletjeli na Pleso navodno su donirani iz partnerskog programa Excess Defense Articles kroz koji američka vojska partnerskim državama omogućuje nabavu vojne opreme koja njima predstavlja višak ili je bila korištena u operacijama. Upravo kroz taj program nabavljeni su i helikopteri OH-58D Kiowa Warrior.

Ova dva helikoptera su nabavljena za potrebe Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS). Nije poznato o kojem se modelu Black Hawka radi ni kolika je njihova vrijednost. Također, s obzirom na donaciju iz Sjedinjenih Američkih Država, pitanje je koliko će MORH platiti PDV na helikoptere.

POGLEDAJTE VIDEO:

Watch helicopters donation ceremony @zagreb.usembassy live @ 11:00 am today!

Watch helicopters donation ceremony @zagreb.usembassy live @ 11:00 am today! U.S. Ambassador Kohorst will announce the new American donation of two new Blackhawk helicopters to the Croatian Armed Forces, worth U$53 million. This Blackhawk donation demonstrates the United States commitment to preserving strategic partnership with Croatia and achieving shared security objectives.

Objavljuje U.S. Embassy Zagreb u Četvrtak, 11. listopada 2018.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 275
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa