Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
275 komentara

I hrvatski specijalci koristit će dva nova i moćna Black Hawka

NOVA OPREMA: Dva helikoptera UH-60 Black Hawk stigla su uoči velike vojne vježbe Velebit. Ministar obrane Damir Krstičević najavio je za danas novo jako sredstvo Hrvatske vojske

275 komentara

U vojarni na Plesu u petak su predstavljeni višenamjenski helikopteri Black Hawk tipa UH-60 M, koje Vlada Sjedinjenih Američkih država donira Republici Hrvatskoj. Donacija je vrijedna oko 55 milijuna dolara, a uključuje dva potpuno nova višenamjenska helikoptera Black Hawk UH-60M posljednje generacije, uključujući isporuku zemaljske opreme i pričuvanih dijelova, te obuku letačkog i tehničkog osoblja.

[video: 1201599 / ]

Riječ je o najnovijoj inačici tog tipa helikoptera proizvođača Lockheed Martin, a opremljen je najmodernijim komunikacijskim, navigacijskim i senzornim sustavima, koji posadi zrakoplova omogućavaju vrhunsku situacijsku svjesnost tijekom provedbe zadaća. Ovi helikopteri koriste se u sastavu Oružanih snaga SAD-a i u 28 zemalja za različite zadaće, a tijekom svih godina uporabe dokazali su se kao pouzdani, sigurni i ekonomični helikopteri.  

Isporuka helikoptera očekuje se tijekom 2020./2021. godine, čemu će prethoditi obuka letačkog i tehničkog osoblja te isporuka opreme i inicijalnog kompleta pričuvnih dijelova. 

- Višenamjenski helikopteri Black Hawk čine prekretnicu u razvoju sposobnosti Hrvatske vojske i omogućit će razvoj budućih specijalnih zračnih snaga. Nove helikoptere koristilo bi i Zapovjedništvo specijalnih snaga - stoji u priopćenju MORH-a.

Želim vas pozvati prije početka vježbe ‘Velebit 18 - Združena snaga’, kad ćemo predstaviti jedno novo, jako sredstvo HV-a, misteriozno je rekao prije tjedan dana ministar obrane Damir Krstičević.

POGLEDAJTE VIDEO:

Amerika donirala Hrvatskoj dva helikoptera Black Hawk UH-60M vrijednih 55 milijuna dolara, koristiti će ih i specijalci Više na http://bit.ly/2OTG9Eh Reporter: Luka Negovetić

Objavljuje 24sata Politiko u Petak, 12. listopada 2018.

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade nije otkrio o čemu je riječ, no navodno se radi o dva helikoptera UH-60 Black Hawk. Dva takva helikoptera su već sletjela na Pleso prije nekoliko dana. Oni će poslužiti kako bi u petak ministar Krističević pokazao javnosti o kakvim je helikopterima riječ. Helikoptere bi Hrvatska trebala dobiti 2020. godine, a riječ je o vrijednosti većoj od 50 milijuna dolara.

O nabavi američkog višenamjenskog helikoptera za potrebe hrvatske vojske vode se već dulje pregovori, a oni bi navodno trebali zamijeniti postojeće ruske helikoptere Mi-8. 

- Razgovaramo sa SAD-om, našim ključnim partnerom i saveznikom na području obrane, o dva Black Hawk helikoptera za naše specijalne snage - rekao je ministar obrane Krstičević u listopadu protekle godine.

Također, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je u intervjuu za Večernji list rekla da je donesena odluka o nabavi američkih Black Hawka. Helikopteri koji su sletjeli na Pleso navodno su donirani iz partnerskog programa Excess Defense Articles kroz koji američka vojska partnerskim državama omogućuje nabavu vojne opreme koja njima predstavlja višak ili je bila korištena u operacijama. Upravo kroz taj program nabavljeni su i helikopteri OH-58D Kiowa Warrior.

Ova dva helikoptera su nabavljena za potrebe Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS). Nije poznato o kojem se modelu Black Hawka radi ni kolika je njihova vrijednost. Također, s obzirom na donaciju iz Sjedinjenih Američkih Država, pitanje je koliko će MORH platiti PDV na helikoptere.

POGLEDAJTE VIDEO:

Watch helicopters donation ceremony @zagreb.usembassy live @ 11:00 am today!

Watch helicopters donation ceremony @zagreb.usembassy live @ 11:00 am today! U.S. Ambassador Kohorst will announce the new American donation of two new Blackhawk helicopters to the Croatian Armed Forces, worth U$53 million. This Blackhawk donation demonstrates the United States commitment to preserving strategic partnership with Croatia and achieving shared security objectives.

Objavljuje U.S. Embassy Zagreb u Četvrtak, 11. listopada 2018.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message