Obavijesti

News

Komentari 4

Modernizaciju provođenja popisa stanovništva, ubrzala pandemija korona virusa

Modernizaciju provođenja popisa stanovništva, ubrzala pandemija korona virusa

Hrvatski sabor, koji zasjedanje nastavlja u utorak, ovaj će tjedan raspraviti prijedloge zakona o sjemenu, koji je u javnosti doživio brojne kritike, te zakon o odgodi popisa stanovništva sa proljeća na jesen .

VIDEO

Vlada se na odgodu popisa odlučila zbog epidemiološke situacije s covid-19, plan je da se popis provede u dvije faze od 13. rujna do 17. listopada. U prvoj bi se provodio samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani, a u drugoj bi to na terenu obavljali popisivači, osobnim intervjuom sa stanovništvom.

Izmjenama Zakona o popisu stanovništva, za koje Vlada predlaže hitnu proceduru, prva faza popisa provodila bi se od 13. do 26. rujna, umjesto od 1. do 10. travnja, a druga od 27. rujna do 17. listopada, umjesto od 16. travnja do 7. svibnja.

Referentni trenutak Popisa je stanje na 31. kolovoza, umjesto na 31. ožujka.

U slučaju da se, zbog pojave posebnih okolnosti, popis ne bude mogao provesti u utvrđenim rokovima, Vlada će utvrditi nove rokove posebnom odlukom.

Zakon o sjemenu – kritike i prije Sabora

Sabor će ovaj tjedan u prvom čitanju raspraviti Prijedlog zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja koji je već doživio brojne kritike poljoprivrednih udruga, ali i oporbenih zastupnika.

Tvrde da će takav zakon uništiti domaću proizvodnju autohtonog sjemena, da pred poljoprivredne proizvođače koji dorađuju sjeme za vlastitu uporabu stavlja iste uvjeti kao i za proizvođače sjemena namijenjena tržištu, da favorizira multinacionalne kompanije.

Predstavnici resornog Ministarstva poljoprivrede odbacuju te tvrdnje, tumače kako se novim zakonom želi uvesti red u sjemenarsku proizvodnju.

Kako bi proizvođači imali mogućnost korištenja zdravog i kvalitetnog sjemena proizvedenog na vlastitom gospodarstvu, uvodi se pojam „sjeme s poljoprivrednog gospodarstva“, što tim gospodarstvima omogućuje da za vlastite potrebe proizvode sjeme i koriste ga na svom gospodarstvu, a nisu obvezni proći postupak certifikacije sjemena, budući da isto sjeme neće stavljati na tržište. Takvo sjeme morat će proći postupak dorade kako bi se osigurala minimalna prisutnost štetnih organizama, bolesti i korova, s obzirom da je urod zaraženih usjeva toksičan za ljude i životinje, navodi Ministarstvo.

Na posljednjem popisu imali smo 149 naselja bez stanovnika, a sad će ih vjerojatno biti i više
Na posljednjem popisu imali smo 149 naselja bez stanovnika,  a sad će ih vjerojatno biti i više

O Hrvatima izvan Hrvatske 

Zastupnici će ovaj tjedan raspraviti Godišnje izvješće o provedbi Strategije i Zakona o odnosim s Hrvatima izvan Hrvatske za 2019. godinu.

Među šest programa potpore, posebno je važan onaj za Hrvate u BiH, a za koji je u predmetnoj godini Hrvatska izdvojila 25,8 milijuna kuna, kroz 89 programa i projekata iz područja obrazovanja i znanosti, zdravstva i socijalne skrbi itd.

Brković: 'Popis stanovništva odgađa se za jesen zbog lošije epidemiološke situacije'
Brković: 'Popis stanovništva odgađa se za jesen zbog lošije epidemiološke situacije'

Plenarni rad Sabor će početi raspravom o konačnom prijedlogu zakona da se osnuje Sveučilište obrane i sigurnosti čije će sjedište biti u Zagrebu, a nosit će ime prvog hrvatskog predsjednika. Bit će to visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova koja će omogućiti obrazovanje budućih časnika Hrvatske vojske, ali i zaposlenika u drugim tijelima čiji su poslovi i nadležnosti povezane s domovinskom sigurnosti.

Sabor će nakon toga raspraviti i prijedlog da beneficirani staž mogu dobiti i osobe s invaliditetom oboljele od izuzetno teških bolesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...