News

Komentari 57

Moguće da su zbog pandemije izumrle dvije vrste virusa gripe

Moguće da su zbog pandemije izumrle dvije vrste virusa gripe

Dvije vrste gripe nisu se ove godine pojavile nigdje u svijetu te stručnjaci još uvijek ne znaju jesu li možda izumrli, a u slučaju da jesu to bi olakšalo prikazivanja sojeva gripe koji su uključeni u sezonski izvještaj gripe

Ove godine zabilježeno je toliko malo prijenosa gripe tijekom pandemije COVID-19 da su se pojavila istraživanja i pitanja jesu li ostale vrste virusa možda izumrle. 

Broj zaraženih gripom pao je na povijesno niske razine, a taj fenomen stručnjaci prepisuju nošenju maski i drugim mjerama opreza u borbi protiv Covida-19 piše LiveScience.

Dvije vrste gripe nisu se ove godine pojavile nigdje u svijetu te stručnjaci još uvijek ne znaju jesu li možda izumrli, a u slučaju da jesu to bi olakšalo prikazivanja sojeva gripe koji su uključeni u sezonski izvještaj gripe.

Virusi gripe klasificiraju se u dvije skupine A i B, a dalje se dijele na podtipove.

- Mislim da ima pristojnu šansu da je više nema. Ali svijet je veliko mjesto - rekao je Trevor Bedford, računalni biolog u Fred Hutchinson istraživačkom centru za rak u Seattleu.

- Samo zato što nitko nije vidio to ne znači da je potpuno nestao, zar ne? Ali moglo je nestati – rekao je Florian Krammer, virolog na medicinskoj školi Icahn u Sinaju u New Yorku.

Manja raznolikost virusa gripe bila bi dobra stvar. Svake godine, znanstvenici naprave cjepivo protiv gripe mjesecima prije nego što sezona gripe doista započne tako što vide kakvi sojevi cirkuliraju u svijetu i potom predviđaju koji će sojevi gripe vjerojatno biti najčešći tijekom predstojeće sezone. Raznolikost virusa donje gripe znači manju skupinu virusa koji cirkuliraju i veću vjerojatnost da će sojevi u snimci odgovarati onima koji cirkuliraju.

Znanstvenici upozoravaju da ti virusni tipovi još uvijek mogu biti vani čak i ako nisu prijavljeni u službenim bazama podataka. Međutim, dramatičan pad slučajeva gripe ove godine vjerojatno će donijeti neke promjene za gripu.

- Bez sumnje, to će definitivno promijeniti nešto glede različitosti virusa gripe. Razina u kojoj se mijenja i koliko dugo se mijenja veliki su upitnik. Ali to nikada prije nismo vidjeli – zaključili su.

Najčitaniji članci