Obavijesti

News

Komentari 150

Karlovac i Ozalj organizirali izvanredna testiranja za sve radnike koji putuju u Sloveniju

Karlovac i Ozalj organizirali izvanredna testiranja za sve radnike koji putuju u Sloveniju

Prema novoj odluci vlade u Sloveniji mijenja se režim prijelaza granice u vrijeme epidemije, pa će od sada i dnevni radni migranti morati predočiti negativan test na koronavirus, doznaje se u četvrtak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.38

Italija: Cjepivo AstraZenece primit će samo mlađi od 55 godina

Italija će cjepivom AstraZenece cijepiti samo ljude mlađe od 55 godina.

Njime će cijepiti učitelje, vojsku, policiju, zatvorsko osoblje i zatvorenike, prenosi CNN.

Ova odluka uslijedila je nakon sastanka vlade i regionalnih guvernera u srijedu nakon razgovora o smjernicama kampanje za cjepivo u zemlji, priopćili su iz ureda Ministarstva regionalnih poslova. 

Ljudi stariji od 55 godina, posebice oni preko 80 i najugroženije skupine, cijepit će se Pfizerovim ili Moderninim cjepivom. 

20.40

Katalonija otvara kafiće i teretane jer broj zaraženih pada

Katalonija će idući tjedan ublažiti neke mjere, objavila je u četvrtak lokalna vlada i dopustiti otvaranje teretana, kafića i restorana jer broj zaraženih pada i u pokrajini i u cijeloj Španjolskoj. 

"Vjerujemo da je vrhunac trećega vala iza nas", rekao je katalonski ministar zdravstva Marc Ramentol na konferenciji za novinare.

Dvotjedna incidencija zaraženih pala je na 783 na 100.000 stanovnika, prvi put ispod 800 u posljednjih 14 dana. 

Madrid je već ranije najavio ublažavanje mjera počevši od petka.

Ipak, Španjolska i dalje ima treći najveći broj dnevnih infekcija u svijetu i pritisak na zdravstveni sustav ostaje velik. U četvrtak je bilo 29.960 novozaraženih, ukupno više od 2.9 milijuna, a broj umrlih narastao je za 432 na ukupno 60.802.

U Kataloniji, gdje je incidencija ispod 500 na 100.000 ljudi, u ponedjeljak se otvaraju kafići i restorani koji će klijente moći služiti sat vremena za doručak i ručak, a ostatak dana hranom za van.

Zabrana napuštanja općine osim zbog rada ili zdravstvenih razloga ublažavat će se postupno, a ostale restrikcije uvedene u siječnju ostaju na snazi. 

Velike trgovine i trgovački centri i dalje su zatvoreni, a manje trgovine s robom koja nije nužna radit će od ponedjeljka do petka. Na snazi ostaje i policijski sat od 22 sata do 6 sti ujutro.

20.35

Istarska županija - Broj zaraženih manji, vjera u zelenu zonu veća

Ravnatelj istarskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović rekao je u četvrtak kako je u prva tri dana prošloga tjedna bilo 35 novozaraženih koronavirusom, a u prva tri ovoga 14 manje, pa ti brojevi županijskom Stožeru daju vjeru da bi u bližoj budućnost Istra mogla u zelenu zonu.

U zadnjem tjednu testirano je  1.786 osoba ili 852,2 testiranih na 100.000 stanovnika i bilo je pozitivno 49 osoba ili 2,7 posto ukupno testiranih,  naveli su iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Dodali su kako je uvjet kojeg je postavila EU za svrstavanje u zone je više od 300 testiranih na sto tisuća stanovnika. 

Prema tim pokazateljima i EU kriterijima, Istarska županija je od prošlog tjedna klasificirana u narančastu zonu, jer je 14-dnevna kumulativna stopa zaraženih između 25 i 150 na sto tisuća stanovnika, ali je postotak pozitivnih u zadnjem tjednu manji od četiri posto. 

"Trend je dobar jer već sedmi tjedan zaredom imamo pad broja novooboljelih, iako okruženje nije nimalo povoljno. U ovom trenutku od iznimne je važnosti zadržati ovo stanje što je duže moguće" , izjavio je za Hinu ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović

Primjerice u prva tri dana prošloga tjedna u Istri je potvrđeno 35 novozaraženih osoba, a u prošla tri dana, od ponedjeljka do srijede, potvrđeno je 21 novozaraženih, odnosno 14 manje.

 Načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac je rekao kako je Istra daleko od dobivene bitke protiv koronavirusa, ali da ti brojevi daju vjeru kako bi u bližoj budućnost mogli ući u zelenu zonu.

 "Brine nas okruženje gdje situacija nije povoljna, a mi definitivno nismo izolirani otok" , poručio je načelnik Dino Kozlevac i dodai kako će upravo zato Stožer dobro razmotriti situaciju i oprezno popuštati mjere, kada za to dođe vrijeme.       

20.33

U Karlovcu i Ozlju izvanredno testiranje za dnevne migrante u Sloveniju

Dom zdravlja Karlovac i Dom zdravlja Ozalj organizirali su izvanredna testiranja za sve radnike dnevne migrante, pa i za one koji koji večeras kreću u noćnu smjenu na posao u Sloveniju, jer od danas u slovenskom režimu prelaska granice oni više nisu izuzeti od obveze testiranja.

Priopćio je to večeras Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije uz obrazloženje da je Vlada Republike Slovenije odlučila da će za prelazak slovenske granice svi morati imati negativan test na covid-19, a Stožer je potvrdio obavijesti sa graničnog prijelaza da je stupila na snagu nužnost da se za ulazak u Sloveniju ima negativan test.

Na tzv. drive-in testiranju u vojarni Luščić izvanredno je testiranje počelo večeras  u 18 sati u organizaciji Doma zdravlja Karlovac, a testiranje se večeras provodilo i u Domu zdravlja Ozalj i nastavit će se sutra od 7-12 sati.

Cijena testiranja je 150 kuna.

Neki od testiranih Revozovih radnika rekli su Hini da su njihovi kolege iz drugih gradova, npr. s područja Duge Rese, kojih je manje, ali koji također dnevno odlaze na posao u Sloveniju, u dvojbi gdje obaviti testiranje.

Neki od radnika su zabrinuti zbog troškova testiranja, jer prema odluci slovenske vlade, koja zasad važi do 12. veljače, testiranje će se provodit tjedno, što bi im, ako mjera potraje, bio mjesečni trošak od 600 kuna.

Prekogranični dnevni radni migrant, koji ima radni odnos u nekoj od država članica Europske unije ili nekoj drugoj šengenskoj zemlji, mogu od danas ući u Sloveniju uz predočenje negativnog testa na prisutnost koronavirusa koji nije stariji od sedam dana od uzimanja brisa, pri čemu vrijedi samo test onaj zemalja članica EU-a ili Schengenskog prostora.

17.28

Vlada: Hrvatska nabavila dodatne količine zaštitne opreme

U riječkoj je luci započeo iskrcaj dodatne pošiljke zaštitne opreme koja je u Hrvatsku stigla iz Kine, a čija je ukupna vrijednost oko 207.000 američkih dolara, izvijestili su u četvrtak iz Vlade.

"Brodom Rabelais, koji plovi pod malteškom zastavom, dopremljeno je oko 14 tona zaštitnih kirurških kapa (590.000 komada) i odijela (80.000 komada), ukupne vrijednosti oko 207.000 USD", navodi se u u priopćenju.

Zaštitnu opremu nabavila je Vlada, putem Ravnateljstva za robne zalihe i u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Pekingu, od kineskih kompanija MEHECO i Sinopharm.

Komentari 150