Obavijesti

News

Komentari 14

"Moj magareći sir je hit!": U SAD-u tvrde da je i afrodizijak

"Moj magareći sir je hit!": U SAD-u tvrde da je i afrodizijak
2

Brački poduzetnik Ivica Biočina Ture ima 20 magaraca, a godišnje napravi 50 kg magrećeg sira. Zagorka Zlata Ranogajec brine se o proizvodnji sira

VIDEO

 Nema u njemu ni listića zlata, nema ni skupih sastojaka, ali svejedno je iznimno skup. Kilogram sira koji brački poduzetnik Ivica Biočina Ture proizvodi od magarećeg mlijeka, prodaje se za astronomskih 8000 kuna za kilogram. I nema ga dovoljno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:14

- Računica je jasna, litra magarećeg mlijeka prodaje se po cijeni od 300 kuna, a za proizvodnju kilograma sira potroši se oko 25 litara mlijeka. Zato je sir tako skup - pojašnjava nam brački poduzetnik Ivica Biočina Ture, koji na svom OPG-u uzgaja 20 magaraca, od kojih godišnje na tržište plasira oko 300 litara mlijeka i 50-ak kilograma sira.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Jedna magarica u laktaciji daje oko 40 litara mlijeka, dio posiše mlado pule, a dio muzemo za prodaju. Magareće mlijeko jako je zdravo, koristi se prije svega za liječenje bolesti dišnih putova, a plasiramo ga po cijeloj Hrvatskoj. Sir je naš novi proizvod, s kojim smo tek krenuli na tržište, no iznimno smo zadovoljni interesom. Zbog visoke cijene proizvodimo i mini kolutove od 250 grama, ali i od kilograma, koji uglavnom idu u inozemstvo. Čak i u Ameriku, jer tvrde da magareće mlijeko i sir imaju i afrodizijačka svojstva. Ako posao krene, sigurno ćemo nabaviti još magaraca i proširiti proizvodnju - otkriva nam Biočina, čiji je OPG najveći na Braču, a hranom opskrbljuje njegov hotel i dva restorana u Postirama. O proizvodnji sira brine se Zlata Ranogajec, koja je iz Krapine na Brač došla trbuhom za kruhom. Počela je kao sobarica u hotelu Lipa, nastavila kao pomoćna radnica u restoranu, a kad se ukazala prilika, naučila je proizvoditi sir i ostala na Braču.

- Na godinu proizvedemo više od 2000 kg kvalitetnog sira od kravljega, kozjeg, ovčjeg i magarećeg mlijeka te u raznim kombinacijama. Prije sam radila samo naš ‘zagorski sir’ za štrukle, a sad sam naučila cijeli proces proizvodnje. Nije bilo teško, imala sam i stručnu pomoć, a sad je to rutina. S OPG-a nam stiže svježe mlijeko, koje mora odležati 24 sata, potom se hladi i pretvara u sir. Za kilogram sira treba i 2,5 sati rada, a spreman je za jelo nakon 8 dana. No ako želite pikantniji i tvrđi sir, mora odležati barem pola godine - otkriva nam gospođa Zlata.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.