News

Komentari 1

MOL započeo s istraživanjem u norveškom Sjevernom moru

MOL započeo s istraživanjem u norveškom Sjevernom moru

U razdoblju od tri godine MOL je postao prisutan i cijenjeni operater odobalnih bušotina. Tvrtka trenutačno ima 18 koncesija te je operater na njih osam...

Segment istraživanja i proizvodnje MOL Grupe ostvario je veliko postignuće u Norveškoj - postrojenje Rowan Viking dosegnuo je morsko dno na dubini od 70 metara i započelo s bušenjem do ciljane dubine od 3700 metara u Sjevernom moru.

Bušenje obavlja Rowan Viking postrojenje izgrađeno u Singapuru 2010. Koncesija PL860 nalazi se 284 kilometra od Stavangera u južnom dijelu norveškog Sjevernog mora, nedaleko granice s Danskom, u području koje se naziva Mandal High.

MOL je kroz protekle dvije do tri godine učvrstio poziciju oko područja Mandal High te je postao vodeći operater u tom području. MOL-ov koncept istraživanja privukao je svjetski poznate partnere kao što su Equinor  (Statoil), Lundin, Petoro, Wintershall, OMV, AkerBP i Edison.

“Prepoznali smo ovo područje kao prilično neistraženo i nezanimljivo naftnim tvrtkama, a to nam je omogućilo izgradnju čvrste pozicije kao operater. Nakon što smo izgradili i predstavili svoj koncept, privukli smo ogroman interes glavnih igrača u industriji. Dakle, u tri smo godine, praktički od nule, postali tražen i poštovan partner“ – izjavio je Haakon Haaland, glavni direktor tvrtke MOL Norge.

MOL Grupa čvrsto vjeruje u svoj vertikalno integrirani poslovni model te važnost segmenta istraživanja i proizvodnje. MOL je stoga uspostavio snažnu međunarodnu prisutnost u istraživanju i proizvodnji te se čak ohrabrio ući u posao istraživanja u Norveškoj u trenutku kad su cijene nafte bile na samom dnu, a cijela je industrija počela potpuno gasiti istraživačke aktivnosti. U razdoblju od tri godine MOL je postao prisutan i cijenjeni operater odobalnih bušotina. Tvrtka trenutačno ima 18 koncesija te je operater na njih osam.

Zahvaljujući tome, MOL je skupio veliki broj istraživačkih područja s visokim potencijalom, koji iznosi milijardu barela rezervi. U nastojanjima da istraži ovaj ogromni potencijal, MOL u Norveškoj planira ulagati oko 80-120 milijuna dolara godišnje.

Najčitaniji članci