Obavijesti

News

Komentari 262

Šef Wagnera Prigožin: Situacija kod Bakhmuta je loša

Šef Wagnera Prigožin: Situacija kod Bakhmuta je loša

Ruska agresija na ukrajinski teritorij ušla je u 442. dan. Češka je najavila slanje dodatnog naoružanja Ukrajini, a francuske vlasti istražuju smrt novinara na bojištu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23:00

Američki dužnosnici pretražuju cijeli svijet tražeći potencijalne kandidate za razmjenu zatvorenika

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena pretražuje svijet u potrazi za ponudama koje bi mogle navesti Rusiju da oslobodi zatočene Amerikance Evana Gershkovicha i Paula Whelana, prema tri izvora upoznata s tim pitanjem, piše CNN.

SAD obojicu smatra nepravedno pritvorenim. Trenutačno nemaju ruskih špijuna na visokoj razini u svom pritvoru, kažu sadašnji i bivši američki dužnosnici, zbog čega se moraju obratiti saveznicima za pomoć.

Bidenova administracija baca široku mrežu, obraćajući se savezničkim zemljama koje imaju ruske špijune u pritvoru kako bi procijenila bi li bile spremne na razmjenu kao dio većeg paketa razmjene zatvorenika.

22:00

Dužnosnici koje je imenovala Rusija izvijestili su o još jednom pokušaju atentata u okupiranom Melitopolju

Guverner ukrajinske regije Zaporožje kojeg je imenovala Rusija rekao je da je pokušan atentat na predsjednika suda.

- Kao rezultat pokušaja ubojstva, sudac nije ozlijeđen, ali su ozlijeđena dva čuvara, nalaze se u medicinskoj ustanovi, pruža im se sva potrebna pomoć - rekao je guverner Jevgenij Balicki na svom Telegram kanalu.

19:50

Šef ruske plaćeničke skupine Wagner rekao je u četvrtak da su položaji njegovih snaga pod pritiskom u blizini ukrajinskog grada Bakhmuta, što je rezultiralo gubitkom teritorije koju su njegovi ljudi uz veliku cijenu osvojili, piše Reuters.

Jevgenij Prigožin je tvrdio da je posao redovnih ruskih snaga da štite Wagnerove bokove u blizini Bakhmuta, grada u središtu najduže i najkrvavije bitke u ratu.

Rusko ministarstvo obrane ranije je priopćilo da njegovi padobranci podupiru napredovanje zapadno od grada i da su prikovali jedinice ukrajinske vojske s bokova.

19:00

UN, Turska i Ukrajina naglašavaju potrebu produljenja vitalnog sporazuma o žitu koji istječe sljedeći tjedan

Ujedinjeni narodi, Turska i Ukrajina pozvali su na produženje ključnog sporazuma o žitaricama koji je omogućio prolaz ukrajinskim brodovima koji prevoze poljoprivredne proizvode da napuste zemlju, dok posljednji pregovori u Istanbulu između tri strane i Rusije završavaju u četvrtak.

Turska je, zajedno s UN-om, pomogla posredovati u Inicijativi za žito Crnog mora u srpnju. Sporazumom, koji ističe 18. svibnja, uspostavljena je procedura koja jamči sigurnost brodova koji prevoze ukrajinsko žito, gnojivo i drugu hranu kroz humanitarni koridor u Crnom moru.

Moskva je zaustavila isplovljavanje brodova u ranim danima rata, pogoršavajući globalnu krizu hrane.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinjin rekao je nakon sastanka u četvrtak da je provedba ruskog dijela sporazuma "nezadovoljavajuća", izvijestio je ruski državni medij TASS.

18:00

Ukrajinski zapovjednik kaže da su Wagnerovi borci prvi "pobjegli" iz Bakhmuta, suprotno tvrdnjama vođe plaćenika

Ukrajinski zapovjednik bataljuna uključenog u napad zemlje na ruske položaje u blizini Bakhmuta ovog tjedna rekao je CNN-u da su prvi Rusi koji su napustili to područje bili Wagnerovi borci, što je u suprotnosti s tvrdnjama zapovjednika plaćeničke skupine da su regularne ruske trupe u početku pobjegle s bojišta u istočnoj Ukrajini .

Zapovjednik prvog bataljuna 3. jurišne brigade, rekao je ekipi CNN-a u istočnoj Ukrajini da su jedinice Wagnera napustile svoju stanicu jugozapadno od grada Bakhmuta, dok su trupe 72. brigade ruske vojske ostale i borio se.

Njegove su primjedbe u suprotnosti s izjavama šefa Wagnera Jevgenija Prigožina, koji je optužio 72. brigadu da je napustila svoje položaje.

Komentari 262