Obavijesti

News

Komentari 92

Most ostavlja stranke bez čak 25 milijuna kuna iz proračuna

Most ostavlja stranke bez čak 25 milijuna kuna iz proračuna
1

Političke stranke u Saboru su dobivale sve više novca što je država bila rastrošnija pa Mostovci sada žele srezati iznos za stranke, i to s 55 na 30 milijuna kuna

VIDEO

Stranke u Saboru, izgleda, ipak ove godine neće dobiti 55 milijuna kuna iz proračuna. Na novac su računale, ali Most iznos planira srezati gotovo za pola.

Božo Petrov je već najavio mogućnost smanjenja, a sad nam je u Mostu potvrđeno da će predložiti izmjene zakona o financiranju političkih stranaka. Stranke koje imaju zastupnike u Saboru više ne bi trebale dobivati više od 30 milijuna kuna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:11

- U Zakonu stoji da strankama ide 0,05 posto državnog rashoda, a to je potpuno nelogično. To znači da što više država troši, to više novca dobivaju političke stranke. Prijedlog Mosta je da se stranke financiraju s 0,05 posto poreznih prihoda, a ne više od 30 milijuna kuna godišnje - kaže za 24sata Robert Podolnjak, zastupnik Mosta i čelnik saborskog Odbora za Ustav i politički sustav.

Ne treba miješati oko 50 milijuna kuna koji idu za plaće i ostale beneficije saborskih zastupika s ovih 55 milijuna koje su stranke trebale dobiti. Taj novac se isplaćuje strankama ovisno o tome koliko zastupnika imaju u Saboru i s njim mogu raditi što žele. Kroz vrijeme se polako povećavao iznos iako je manjak u proračunu bio sve veći zbog prevelike potrošnje države. 

Stranke dobivaju, osim iz državnog proračuna, novac i za svakog zastupnika u gradu, općini ili županiji. I taj novac im je glavni izvor prihoda, dok članarine i donacije predstavljaju “siću”. Pokazuju to i podaci o poslovanju najvećih stranaka prošle godine. Most se lani tek profilirao, ali primjerice, za svojih 15 zastupnika u Saboru samo će u prva tri mjeseca ove godine dobiti 1,36 milijuna kuna. HDZ kao najveća stranka lani je dobio čak 38 milijuna iz državnog i lokalnih proračuna, a to je većina njihovih prihoda od 60 milijuna kuna. I SDP-u je glavni izvor prihoda javni novac. Od 46 milijuna kuna prihoda, lani je gotovo 38 milijuna stiglo iz proračuna, tek 2,3 milijuna kuna od članarina, a mizernih 580.000 kuna od donacija. 

24sata su prva upozoravala na nelogičnost da stranke dobivaju više što država više troši. Nakon pritiska, bivši ministar uprave Arsen Bauk (SDP) predložio je ograničenje na 50 milijuna. 

- I dalje smatram da je bolje da se stranke financiraju javnim novcem nego raznim donacijama ispod stola - smatra Bauk.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature