News

Komentari 16

Most želi Ustavom štiti pravo građana na pitku i čistu vodu

Most želi Ustavom štiti pravo građana na pitku i čistu vodu

Za inicijativu trebaju prikupiti 31 potpis saborskih zastupnika, dok je za izmjene Ustava potrebna ruka 101 zastupnika. Mostovci vjeruju da će dobiti potporu saborskih kolega. Spremni su i na peticiju.

Most nezavisnih lista poslao je svim saborskim klubovima zastupnika svoju inicijativu za promjenu Ustava kako bi se zaštitilo ljudsko pravo na pitku i čistu vodu kao i vodni resursi u Hrvatskoj. Trebaju prikupiti 31 potpis zastupnika kako bi inicijativu uputili u saborsku proceduru, a za promjenu Ustava potrebna je suglasnost 2/3 zastupnika odnosno najmanje 101 glas. Božo Petrov (Most) vjeruje da nitko tko želi pomoći građanima ne može biti protiv ovog prijedloga.

- Svaki građanin mora imati jasno definirano pravo na pitku vodu. Ne smije se dopustiti privatizacija javne opskrbe vodom, vidimo na primjerima u svijetu gdje se to napravilo da cijene rastu, a kvaliteta isporuke pada. Voda je, uz to, bitan resurs za budućnost te je zato potrebno dodatno zaštititi – rekao je Petrov.

Prijedlog je da se u Ustav uvede no i članak koji glasi "Svatko ima pravo na čistu i pitku vodu. Vodni resursi su opće dobro kojim upravlja država. Opskrba kućanstva pitkom vodom i vodom za kućanstva je neprofitna komunalna djelatnost koju osiguravaju javni isporučitelji. Komunalna djelatnost opskrbe vodom uređuje se zakonom."

-  Očekujemo potporu zastupnika kako bismo promjenom Ustava to osigurali – ustvrdio je Robert Podolnjak.

Slaven Dobrović navodi da ovom akcijom misle i na zaštitu okoliša, posebice na krška područja čijom se zaštitom, tvrdi, država jako malo bavi.

- Veće oborine i kiše dovode do kvarenja kvalitete pitke vode i zato je važno nametnuti ustavnu obvezu brige o vodnim resursima i u pogledu zaštite od zagađenja, posebno u izrazito osjetljivim krškim područjima – kazao je. 

Miro Bulj najavljuje da su spremni skupljati i potpise na peticiji kojom bi dodatno potaknuli vladajuće na usvajanje ovog prijedloga koji je, dodaje, na dobrobit cijele države.

- Naše pitke vode ugrožavaju postupci koji su već na razini ekocida. Pojedini lokaliteti, na Perući i Cetini, su već vidljivo onečišćeni velikim mrljama nepoznatog podrijetla i sastava. Ponovno pozivam mjerodavne da zatvore sve nelegalne deponije, pa i one legalne, kao što je Lećevica, koji ugrožavaju zdravlje ljudi kroz utjecaj na pitku vodu. Hrvatska apsolutno ovisi o zaštiti ovog prirodnog bogatstva i moramo se izboriti za njeno očuvanje pod svaku cijenu – poručuje Bulj. 

U Mostu se nadaju da im peticija neće biti potrebna jer će stranke u Saboru shvatiti važnost zaštite voda, ako ne, potpise na peticiji među građanima mogli bi prikupljati tijekom ljeta.

HSLS: To je naša inicijativa

Nedugo nakon što su objavili detalje inicijative, oglasio se HSLS koji tvrdi da su oni istu inicijativu imali prošle godine:

- Čujemo da je Most nezavisnih lista krenuo s 'novom' inicijativom. S obzirom da očito padaju s Marsa, ovim putem ih obavještavamo da su potpisi već prošle godine skupljeni i da su njihovi zastupnici također potpisali našu inicijativu.

Najčitaniji članci