Možda je HDZ u pravu. Možda su doista građani odgovorni za korupciju. Jer drže HDZ na vlasti | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 104

Možda je HDZ u pravu. Možda su doista građani odgovorni za korupciju. Jer drže HDZ na vlasti

Možda je HDZ u pravu. Možda su doista građani odgovorni za korupciju. Jer drže HDZ na vlasti
1

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavio u Hrvatskom saboru Strategiju spriječavanja korupcije i poručio kako "treba podignuti svijest građana o štetnosti korupcije". Da nije ozbiljno, bilo bi nenormalno.

VIDEO

Možda je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, u pravu kad kaže da "treba podignuti svijest građana o štetnosti korupcije".

Možda su doista građani krivi za korupciju.

Jer, ipak građani drže na vlasti HDZ, stranku pravomoćno osuđenu za korupciju, kao šot su držali dvadeset godina na vlasti Milana Bandića, paragona korupcije.

Ali opet, s druge strane, građani su ti koji se u istraživanjima izjašnjavaju protiv korupcije, povećavajući time indeks percepcije korupcije po čemu je Hrvatska već desetljećima na samom dnu europskih zemalja. Svijest građana o štetnosti korupcije, sudeći barem po tome, veoma je izražena i konstantno prisutna.

I najmanje je treba podizati HDZ.

Za kojeg većina građana ponovno glasa.

Zvuči kao Kvaka 22, zar ne?

Građani su krivi, ali građani su i svjesni.

Osuđeni protiv korupcije

Ovo više nije ni smiješno, nije čak ni bizarno. Ovakva situacija prelazi okvire normalnog shvaćanja. Naprosto nije normalno da HDZ, pravomoćno osuđena stranka, i to samo tjedan dana nakon objave pravomoćne presude, predstavlja u Hrvatskom saboru prijedlog Strategije spriječavanja korupcije do 2030. godine.

Ali opet, i Ivo Sanader je u svom prvom premijerskom mandatu predstavio strategiju borbe protiv korupcije, pa smo vidjeli kako je to završio. HDZ je na njemu održao pokaznu vježbu pred europskim birokratima o hrvatskoj spremnosti da se bori protiv korupcije.

Da bi korupcija nakon toga nastavila slobodno galopirati.

Ministri pod aferama

Nenormalno je, također, da HDZ uzima na sebe zadatak "podizanja razine svijesti građana o štetnosti korupcije". Kad je upravo njegova bivša ministrica Gabrijela Žalac došla na udar Olafa, europskog ureda za borbu protiv prevara, kad je HDZ u Vladi imao desetak ministara pod aferama, kad se na svim razinama vlasti HDZ-ovi lokalni šerifi povezuju s korupcijom, a i kad se radi o stranci koja je godinama uredno koalirala s Milanom Bandićem, ne spomenuvši pritom niti jednom riječju korupciju.

Bila je idealna prilika da HDZ na Bandiću "podigne svijest građana o štetnosti korupcije". Vidjeli smo kako je to završilo: nakon Bandićeve smrti premijer Plenković hvalio je njegovu energiju i doprinos Zagrebu.

Nenormalno je, osim toga, da ministar Malenica u predstavljanju Strategije naglašava kako "korupcija negativno utječe na vladavinu prava, povjerenje u institucije, društvo u cjelini, a negativno utječe i na gospodarsko blagostanje", kad upravo HDZ svojom vladavinom, ponašanjem, svojom politikom negativno utječe na vladavinu prava, povjerenje u institucije i društvo u cjelini.

Indeks korupcije raste s dolaskom HDZ-a na vlast.

Povjerenje u institucije pada s dolaskom HDZ-a na vlast.

HDZ traži pomoć!

Ministar Malenica traži u toj borbi protiv korupcije "uključenost cijelog društva". Društva kojim HDZ želi zagospodariti, kojim želi dominirati, kako bi mogao nesmetano, pa i koruptivno, vladati.

Malenica inzistira "na snažnoj afirmaciji građana, civilnog društva i medija kao partnera u borbi protiv korupcije". Civilnog društva kojeg HDZ marginalizira, demotivira i posprdno optužuje za aktivizam, medija koje HDZ želi pokoriti, utišati ili kojima premijer javno prijeti.

Nakon svega ispada da je HDZ jedini spreman boriti se protiv korupcije.

I ispada da HDZ nije sposoban sam se boriti protiv korupcije, pa traži pomoć svih onih koji godinama, ako ne i desetljećima, upozoravaju na štetnost korupcije i na HDZ-ovu ulogu u divljanju korupcije. Pa im HDZ nastoji začepiti  usta.

A sada im to nabija na nos.

Čisto ruganje

Naravno, sve ono što je Malenica nabubao u svojoj strategiji borbe protiv korupcije zvuči kao floskula, tim više što dolazi od ministra u HDZ-ovoj vladi koja je, ne zaboravimo ni to, opstajala na vlasti zahvaljujući žetončićima, optuženicima, generatorima korupcije.

Pa stoga zvuči i kao sprdanje, kao ruganje.

Kad se bolje pogleda, možda bi najbolja poruka HDZ-a, pa i prva točka njegove strategije spriječavanja korupcije, bila poruka građanima da "ne glasaju za HDZ". Bio bi to najveći doprinos HDZ-a borbi protiv korupcije.

A njegovi birači bi ih, kao i obično, poslušali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 104

VIDEO

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži
POLICIJA MOLI ZA POMOĆ

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži

Osobe koje eventualno raspolažu s informacijama vezano uz ovaj događaj  pozivamo da dođu u najbližu policijsku postaju ili nazovu  policiju na broj 192, mole iz policije

Muškarac sa sjekirom napadao prolaznike kod navijačke zone u Hamburgu. Policija ga upucala
FOTO - UOČI UTAKMICE EURA

Muškarac sa sjekirom napadao prolaznike kod navijačke zone u Hamburgu. Policija ga upucala

Napadač je kod sebe imao i zapaljivu napravu poput Molotovljevog koktela. Napadač je ozbiljno ozlijeđen i pruža mu se liječnička pomoć.
Sretnik putem interneta uplatio listić: Nije pogodio niti jedan broj, osvojio je 80.000 eura!
ČESTITKE DOBITNIKU

Sretnik putem interneta uplatio listić: Nije pogodio niti jedan broj, osvojio je 80.000 eura!

Igrač je odigrao 10. kombinacija i uplatio 13,00 €. U večerašnjem izvlačenju 167.kola nije pogodio ništa te je osvojio 80.000,00 eura