Obavijesti

News

Komentari 12

Može li dekan Šustar pomrsiti račune Vojku Obersnelu (SDP)

Može li dekan Šustar pomrsiti račune Vojku Obersnelu (SDP)
4

Za drugo mjesto i vjerojatni sraz s Vojkom Obersnelom u drugom krugu se vodi vrlo izjednačena borba između čak 4 kandidata - Ivaniša, Švorinića, Šustara i Burića

VIDEO

Prvi dio rezultata istraživanja agencije Promocija Plus o popularnosti stranaka i koalicija, koje će se u svibnju natjecati za riječko Gradsko vijeće, a izvršeno na reprezentativnom uzorku od 600 birača, pokazuje da bi dosadašnji odnosi snaga u Gradskom vijeću nakon idućih lokalnih izbora doživjeti velike promjene, a SDP-ova koalicija bi po prvi puta od 1990-te godine u Rijeci mogla izgubiti većinu u predstavničkom tijelu.

Prema rezultatima ankete, na izbore će sigurno izaći 46,8% ispitanika, 11,2% će vjerojatno glasati, 15,2% vjerojatno neće, a 25,2 sigurno neće izaći na izbore. Ovaj rezultat sugerira veći odaziv u odnosu na zadnje lokalne izbore u gradu Rijeci na koje je izašlo manje od 30% birača. S obzirom na jako i organizirano biračko tijelo SDP-a, vladajućima u Rijeci odgovara što niži izborni odaziv pa bi im već i ovi rezultati mogli biti razlog za zabrinutost.

Prema dosadašnjim ispitivanjima javnog mnijenja koje su obavile neke riječke parlamentarne stranke i čije rezultate saznajemo neslužbeno, u uvjerljivom vodstvu je Vojko Obersnel (SDP) s rezultatom nedovoljnim za prolazak u prvom krugu. Za drugo mjesto i vjerojatni sraz s Obersnelom u drugom krugu se vodi vrlo izjednačena borba između čak 4 kandidata - Ivaniša (PGS-AM), Švorinića (RI), Šustara (HL) i Burića (HDZ).

U odnosu na dosadašnje odnose snaga u gradu Rijeci, zanimljivi su i rezultate istraživanja trenutnog pojedinačnog rejtinga političkih stranaka u gradu. I dalje je uvjerljivo najjači SDP s 42,9% opredijeljenih birača, slijede Laburisti s 12,3, te gotovo izjednačeni PGS s 9,5, HDZ 9,2 i Lista za Rijeku koja ima 9 postotnu podršku birača.

Čak 52,5 posto Riječana smatra da grad ide u pogrešnom smjeru, 21,5 posto se ne može odlučiti dok svega 26 posto misli kako ide u dobrom smjeru.

Među najveće krivce za aktualno nazadovanje grada, Riječani vide opciju "Svi skupa", slijedi aktualni gradonačelnik, političke stranke, kriza u svijetu te lokalna vlast.

I dok su Zagreb, Osijek i Split već nekoliko puta mijenjali vlast, u Rijeci je SDP od 1992. ostao kao zabetoniran. Ipak, mnogi smatraju kako bi po prvi put u proteklih dvadeset godina on na ovim izborima mogao biti svrgnut.

Što je to SDP napravio u zadnjih 22 godine?

Po mišljenu mnogih - vrlo malo toga. Rijeka je izgubila gotovo 30 000 stanovnika te ostala bez glavnih proizvodnih tvrtki.  S ovakvim vodstvom nije se uspjelo urediti riječko priobalje, šetnice, parkovi, bolnice, škole. Također, SDP Rijeke snosi suodgovornost za propast Viktora Lenca, Riječke banke i mnogih ostalih tvrtki u gradu. Uz to, SDP Rijeka ima izrazito loše odnose s ostalim SDP-ovim gradovima u PGŽ-u.

Grafit koji se pojavio na ulazu poglavarstva u središtu grada, a na kojem piše MAFIJA = SDP, govori koliko je u Rijeci ljudima već preko granice strpljenja ovakve vladavine SDP-a Rijekom. Odavna se među ljudima otvoreno priča, optužuje i zna da je SDP Rijeka nastojao sve organizirati i pogodovati u svoju korist. Suradnja i nuđenje poslova vodstvima oporbenih stranaka, maksimalna kontrola Kanala Ri, Novoga lista, te politički stavljanja pod kontrolu Radio Korza i bivšeg Primorskog radija.

Vojka Obersnela, poput svoga prethodnika Slavka Linića, opisuje se kao bahatog političara koji se ne može poistovjetiti s mentalitetom svojih građana. Obojica, po mišljenju mnogih Riječana, ne vole sugestije i one koji misle drugačije i niti jedan nije uspio urediti grad po mjeri Riječana, kao što nisu uspjeli predstaviti Rijeku Europi na jedan turistički i europski način. 

Primjerice malo tko ili gotovo nitko u Trstu, Udinama ili Klagenfurtu ili Beču zna za Riječki karneval, riječki torpedo, riječki prvi spomenik Papi na svijetu. O Rijeci navedeni gradovi ne znaju ništa, jer, bez obzira na to što riječkom zaobilaznicom proputuje na milijune gostiju iz cijele Europe, riječki SDP nije uvidio da je važno i moguće barem djelić tih ljudi/turista dovesti u Rijeku, jer su zaokupljeni "drugim" poslovima. Onim poslovima zbog kojih su i zaslužili grafit u samom središtu grada Rijeke.

Televizija Z1 je ususret lokalnim izborima naručila ankete o šansama kandidata za gradonačelnika, kao i šansama stranaka u najvećim hrvatskim gradovima, pa tako i u Rijeci. Vojko Obersnel vodi s 32 posto ispred nezavisnog Duška Grabovca s osam posto glasova birača. Slijedi kandidat Liste za Rijeku Danko Švorinić sa 6 posto podrške birača ispred kandidata Laburista Predraga Šustara koji ima samo 2 posto. Rezultate ove ankete treba uzeti s velikom rezervom budući da se čak 51 posto ispitanika izjasnilo neodlučnim.

Glavni konkurenti za preuzimanje Rijeke

Danko Švorinić (39) na čelu Liste za Rijeku

Rođen je 1973. u Puli. U Rijeci živi od svoje pete godine, gdje završava gimnaziju i na Pomorskom fakultetu stječe zvanje diplomiranog inženjera pomorskog prometa. Suosnivač je i prvi predsjednik riječke podružnice Supekovog Pokreta za demokraciju i socijalnu pravdu. Utemeljitelj je udruge za promociju riječkog identiteta - Slobodna Država Rijeka. Suosnivač je i predsjednik Liste za Rijeku, kao i osnivač riječkog gradskog internet portala Rijekadanas. Urednik je knjiga 'Rijeka nogometa' i 'Rijeka za radoznale'. Po zanimanju je poduzetnik te je suvlasnik agencije za zastupanje u osiguranju MD-Consilium d.o.o. Oženjen je i otac jednog djeteta.

Švorinić je građanima predstavljen kao najprepoznatljivija opozicija i promotor alternative postojećem načinu upravljanja gradom. Upornim argumentiranim ukazivanjem na niz propusta i štetnih radnji u vođenju grada, među Riječanima je stekao popularnost i respekt istinskog borca za interese Rijeke.

U svojim govorima ističe kako postoji barem 15.000 razloga za promjene u gradu Rijeci s obzirom na to da je toliki broj građana odselio iz grada u mandatu aktualnog gradonačelnika.

- To sigurno nije zato što se gradom dobro upravlja. Imamo dvadeset godina legalizirane političke korupcije, gdje jedna stranka vlada uz pomoć satelita kupljenih radnim mjestima i članstvima u nadzornim odborima gradskih tvrtki i ustanova, istaknuo je Švorinić. Dodaje kako svoj program stranka temelji na dva stupa:

Prvi je vraćanje riječkog zaleđa gradu, za što je rješenje moguće kroz uspostavu udruženog djelovanja Rijeke i okolnih jedinica lokalne samouprave, a drugi - povratak proizvodnje kroz program Kvarnerskog industrijskog fonda za koji će se inicijalna sredstva osigurati upravo racionalizacijom troškova općina i gradova kroz objedinjavanje dijela komunalnih službi.

U Listi za Rijeku smatra se kako se u Hrvatskoj događa nova etapa centralizacije i to potkrjepljuju centralizacijom poslova u kompanijama sa sjedištem u Zagrebu, koje većinu djelatnosti obavljaju u Rijeci, izostankom učešća lokalnih/regionalnih vlasti u odluci o sudbini 3.maja te ignoriranjem prijedloga da se dio državnih službi poput ministarstva pomorstva dekoncentrira iz Zagreba u Rijeku. 

Ogorčeni su na riječke gradske i regionalne vlasti jer sve to, smatraju, prolazi bez njihove reakcije dok se oni umjesto autonomnog djelovanja ponašaju kao provincijalni ogranci politike koja se smišlja i provodi iz Zagreba.

- Gradonačelnik Obersnel, prije parlamentarnih izbora jedan od najglasnijih zagovornika decentralizacije nakon dolaska njegove stranka na vlast poručuje kako nema razvoja Rijeke bez jačeg povezivanja s državom, poručuje predsjednik stranke Danko Švorinić.

- Također, što će se dogoditi s državnim projektima kada SDP više ne bude na vlasti, pita se Švorinić koji upozorava kako se ponavlja 2000. godina kada su započeti neki projekti ali bez decentralizacije upravljanja i sredstava.

Spuštanje ovlasti i sredstava na nižu razinu u Listi za Rijeku vide kao jedan od mogućih recepata izlaska iz krize. U sadašnjoj financijskoj situaciji, smatraju, nije moguće računati na značajnija sredstva za financiranje razvojnih proračuna iz državnih/regionalnih/lokalnih proračuna, a nije moguće kandidiranje i povlačenje sredstva iz EU fondova bez značajnog povećanja fiskalnog kapaciteta regionalne/lokalne samouprave.

- Ne vidimo da to mogu postići oni koji se za decentralizaciju ne mogu izboriti niti u vlastitoj stranci. Zagovaramo i borimo se za jači utjecaj političkih snaga kojima je glavni grad Rijeka, a osnovni cilj zastupanje interesa našeg grada i regije, poručuju čelnici Liste za Rijeku.

Švorinić je mišljenja da su dugogodišnji monopol vlasti i negativna kadrovska selekcija jedan od glavnih uzroka aktualnog nazadovanja grada. Smatra kako nema napretka bez radikalnih promjena i promjene vlasti te kako treba raditi na demontaži postojećeg jednostranačkog monopola i kako sustavu političke korupcije mora doći kraj. Dodaje da Rijeku ne može spasiti kozmetika te da joj je potreban radikalan zaokret u smjeru stvaranja nove vrijednosti, a rješenja su razrađena u suradnji sa stručnjacima te će biti predstavljena do izbora.

- Uz pomoć naših sugrađana želimo izgraditi grad slobodan od nepotizma i političke korupcije. Želimo izgraditi Rijeku slobodnih ljudi u kojima uvjet za posao i napredovanje neće biti stranačka podobnost, nego sposobnost. Želimo Rijeku u kojoj neće biti dobro samo njima, nego svima, poručuje Švorinić.

Švorinić je, obrazlažući svoju kandidaturu za gradonačelnika, izjavio da je dugogodišnji monopol vlasti i negativna kadrovska selekcija jedan od glavnih uzroka nazadovanja grada.

- Glave koruptivne hobotnice u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji su Vojko Obersnel i Zlatko Komadina. Komadinu je SDP-ov centar moći kandidirao za župana, nakon što se povukao iz ministarstva i lažirao unutarstranačke izbore budući da je izabran preko šalabahtera, a za Obersnelove vladavine je uništena riječka privreda dok se on s meštrom Tonijem bavio karnevalom. SDP-ove predizborne koalicije uništile su grad i dovele ga na rub bankrota. Kupovanje koalicijskih partnera proračunskim novcem je neprihvatljivo, zaključuje Švorinić.

Predrag Šustar (42), Laburisti

Dolazi iz stranke Hrvatskih laburista, dekan je na Filozofskom fakultetu u Rijeci gdje radi i do 11 sati dnevno, oženjen je i ima dvije kćeri. Ostavlja dojam smirenosti i uvjeren je da je građanima dosta gromoglasnih političara. Smatra kako bi gradonačelnik trebao biti čovjek u sjeni, ali koji drži sve konce u rukama. 

Do prvog fakulteta koji je završio - Molekularna biologija na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, sve prolazi u Rijeci gdje je i rođen. Vojni rok služi u Sarajevu, nakon čega studira filozofiju u Pisi i Padovi. Nakon diplome, u Padovi upisuje doktorski studij filozofije gdje i doktorira. Godine 2003. vraća se u Rijeku i zapošljava na Sveučilištu, gdje je bio pročelnik Odsjeka za filozofiju pa prodekan, a sada je ušao u drugi mandat dekana Filozofskog fakulteta.

Za Šustara, koji je kao Fulbrightov stipendist dvije godine proveo i na Columbian Universityju u New Yorku, politika je logičan slijed onoga što trenutačno radi. Laburisti su za njega lijeva opcija, koja je nova, svježa i ima primjerenu, odgovornu komunikaciju s biračkim tijelom i širokom bazom.

Pod velikim znakom pitanja u Rijeci Šustar stavlja nerazvijeno gospodarstvo koje za sobom vuče krizu socijalne skrbi, zdravstva i obrazovanja za koje se nema sredstava. Tu je i iznimno loše stanje malog i srednjeg poduzetništva, koje bi po njegovom mišljenju trebalo biti srce oporavka gospodarstva. Kao probleme na tapeti za rješavanje ističe i Brodogradilište 3.maj, koje se, smatra, treba restrukturirati te odgovorno ponijeti prema radnicima i njihovim obiteljima. Sve treba reći i građanima oko Marišćine, drži Šustar, za kojeg krajnji cilj s MBO Marišćina nije u trendu dobrih rješenja koje promovira Europska unija.

Šustar i Laburisti respektiraju HDZ, SDP i ostale stranke no ne boje se nikoga. Najavljuje žestoku, ali fer borbu na lokalnim izborima u svibnju, kao i pobjedu. Tvrde da je Riječanima potrebna promjena, pa čak i kad bi sadašnji, dugogodišnji gradonačelnik, bio i savršen. Drže da su dva mandata dovoljna za promjene kao i da je Vojko Obersnel predugo na vlasti kojoj nedostaje svježine. Obersnelovu kampanju usmjerenu ka projekcijama razvoja Rijeke 2020. godine komentira kao zastarjelom.

- Takva kampanja je potpuno zakašnjela. Ako tek sad predstavlja strategiju razvoja Rijeke, ja ga pitam što je radio 12 godina?! Naravno da podržavam strateški pristup, jer on nema alternative, ali takva kampanja od strane gradonačelnika koji već 12 godina vodi Grad, demagoška je i populistička - rekao je Šustar.

Dodaje da je Gradska uprava zastarjela, a izračunato je kako je od 2001. do 2011. zaduženost grada povećana za 1300 posto. 

Stoga je glavni cilj Laburista promjena negativnih trendova, a za to je, kažu, potrebno racionalno korištenje resursa, mali projekti, jasna komunikacija sa središnjom vlasti te novi, mladi, nepotrošeni ljudi.

Kao druga stranka po snazi u Rijeci, a treća u Zagrebu, laburistički kandidati za gradonačelnike tih dvaju gradova imaju ozbiljne šanse za drugi izborni krug. Kako su i najavljivali, Laburisti će na izbore izaći samostalno.Gospodarstvo, socijalna politika, obrazovanje, komunalna djelatnost i kultura - pet je osnovnih područja na čijem će razvoju inzistirati gradonačelnički kandidat riječkog ogranka Hrvatskih laburista - Stranke rada Predrag Šustar. Iako svjesni kako se velike promjene ne ostvaruju preko noći, obećavaju zasigurno pokrenuti uspavani grad. 

Hrvoje Burić (46), HDZ

Hrvoje Burić(46), inženjer komunikacije, rođen u Rijeci, predsjednik Odbora za promet. Kandidat HDZ-a za riječkog gradonačelnika Hrvoje Burić u čestom je sukobu sa sadašnjim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, kojeg često poziva na izravno sučeljavanje bilo kada i bilo gdje, jer je to, smatra, najbolji način da Riječani donesu odluku za koga će glasovati. Obersnela proziva za mnoge propuste od kojih, među ostalim ističe da:

- Pročelnici primaju plaće od 15.000 kuna, a grad nema kolodvor, garažu, 90 posto poduzetnika zatvara obrte, a poslovni prostori se daju podobnima.

- Obersnel i Jovanović uspjeli su ubiti Rijeku nakon deset godina vlasti, a danas naš grad gleda u leđa Splitu, Zadru i Varaždinu, izjavio je Hrvoje Burić.

Tu je i "ulaganje" teško 18,2 milijuna kuna u uređenje plaže ispod bazenskog kompleksa na Kantridi u Rijeci što je, smatra. dokaz bahatog trošenja novca od strane gradonačelnika Vojka Obersnela i njegova zamjenika Željka Jovanovića.

- Imamo pravo sumnjati da je taj novac možda završio negdje drugdje, naglasio je Burić dodajući da će uskoro službeno zatražiti od riječkih gradskih vlasti troškovnike i za ostale elemente bazenskog kompleksa.

Naravno, tu je i pitanje Marišćine... i kontroverzni šamar 01. travnja 2011. Naime, tada su se pri slučajnom susretu na Trsatu,  ustaljene svađe između dvojca iz gradske vijećnice preselile na ulicu, pri čemu je nakon verbalnog sukoba došlo i do lakšeg fizičkog obračuna. Upućeni kažu da su iskre zafrcale kada je Burić htio fotografirati predsjednicu gradskog vijeća Doroteu Pešić Bukovac, a da pri tom nije dobio njezinu suglasnost. U pomoć je skočio Obersnel, koji je Burića potom ošamario, ne kako bi, kaže, zaštitio predsjednicu već kako bi stao u obranu žene, što bi, komentirao je kasnije, učinio opet da treba. Tom je prilikom Obersnel, uz osmijeh za televiziju izjavio kako je sigurno jedno, a to je da njegova petokraka, aludirajući na svoju desnu ruku, dobro funkcionira.

Novi HDZ-ov kandidat za nadolazeće lokalne izbore najavio je da će, ako dobije povjerenje birača, na prvoj sjednici predložiti smanjenje prireza s 12 na 6,25 posto, a u konačnici i ukinuti prirez. Na upit gdje bi i kako nadomjestio nedostajuće prihode, odnosno 23 milijuna kuna bez kojih bi proračun ostao , HDZ-ov kandidat poručio je kako bi raskinuli ugovor s Tržnicom Rijeka, koja svake godine ostvaruje ogromnu neto dobit. Unutar proračuna bi napravili strukturne promjene kojima bi postigli uštede, a ne da se, kaže, kao do sada preko 35 milijuna kuna potroši na nepostojeće Muzeje moderne i suvremene umjetnosti i Gradsku knjižnicu.

U svojim obraćanjima medijima Burić često dolazi u pratnji Mladeži HDZ-a, koja je za njega sadašnjost i budućnost te stranke. 

- Borba na lokalnim izborima je borba za njihovu budućnost i egzistenciju, poručio je Burić, te je zatražio rebalans proračuna Grada Rijeke za 2013. godinu. Njegova je ocjena da je riječki budžet nerealan i neizvediv.

- Proračun je temeljen na vladinoj procjeni rasta BDP-a koja se pokazala pogrešnom. Proračunske rupe pune se novim zaduživanjem, minusima na računu i prodajom kratkoročnih potraživanja. Vrč ide na vodu dok se ne razbije. Zbog toga tražimo rebalans, a ne da se kao prije četiri godine nakon lokalnih izbora dogodi poskupljenje vode od 40 posto, podsjetio je Burić.

Sadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP)

Rođen u Rijeci, diplomirao je eksperimentalnu biologiju te magistrirao oceanologiju i medicinsku genetiku. Godine 1997. napušta mjesto predavača na riječkom Medicinskom fakultetu i postaje pročelnik Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb u Gradu Rijeci. Gradonačelnik Rijeke je od 2000., a nakon dva uzastopna mandata 2009. postaje i prvi izravno izabrani gradonačelnik Rijeke. Najvažniji gradski projekti realizirani u vrijeme njegovog upravljanja Rijekom su bazenski kompleks Kantrida, Centar Zamet, Rijeka Gateway, Sveučilišni kampus Trsat, dovršetak zaobilaznice, plinofikacija Rijeke i brojni drugi komunalni, socijalni i kulturni projekti kao što su Riječke ljetne noći i Festival Hartera. Predsjednik je vrlo aktivne Udruge gradova i član Predsjedništva SDP. Oženjen je pedijatricom Brankom s kojom ima sina Ognjen(29), koji je diplomirani ekonomista.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti