Obavijesti

News

Komentari 4

Možemo: Druge stranke tuže za korupciju, a nas jer imamo previše žena, ponosi smo na to

Možemo: Druge stranke tuže za korupciju, a nas  jer imamo previše žena, ponosi smo na to
2

Mi kao stranka koja aktivno promiče žensku političku participaciju na svim listama jer smo imali više ženskih nositelja lista nego muškaraca, kaže Sandra Benčić, zastupnica u Saboru

VIDEO

Iako su bili ponosni što su na listi za Gradsko vijeće Grada Osijeka imali uglavnom žene, od 31 osobe na listi 23 su bile žene, platformi Možemo ta se činjenica sada obila o glavu jer ih je država tužila što na listi nisu imali 40 posto podzastupljenog spola, odnosno muškaraca.

Na Općinskom sudu u Osijeku održano je prvo ročište i stranka je odlučila čvrsto se suprotstaviti smatrajući da je tužba protivna svrsi zakona, a to je upravo ostvarivanje veće zastupljenosti žena u politici i u predstavničkim tijelima. Na sudu je predstavljala stranku Možemo Sandra Benčić, zastupnica u Saboru.

Iz Možemo tvrde: 'Država nas tuži jer smo na izbornoj listi u Osijeku imali previše žena'
Iz Možemo tvrde: 'Država nas tuži jer smo na izbornoj listi u Osijeku imali previše žena'

- Bio mi je gušt zastupati vlastitu stranku na sudu u optužnom prijedlogu koji je protiv Možemo podigao DORH jer smo imali previše žena na kandidacijskoj listi. Dok se protiv drugih stranaka, kao što je HDZ, podižu optužnice za korupciju, na našu sam ponosna. Optužnica je nakaradna i apsurdna jer je smisao i svrha Zakona o ravnopravnosti spolova i odredba o kvotama je postavljena zato da bi više žena u Hrvatskoj participiralo u politici. Odredba kaže da na kandidacijskoj listi mora biti minimalno 40 posto podzastupljenog spola, a tko je podzastupljen spol definira se u članku ispod ovoga i on kaže da je to spol kojega ima manje od 40 posto u tijelima političke reprezentacije, Saboru, Vladi, gradskim ili općinskim vijećima. Da li su muškarci u Hrvatskoj podzastupljeni u tim tijelima? Nisu! - kaže Benčić koja je na sudu u Osijeku dala svoj iskaz.

DORH nije došao na ročište.

Pravila o zastupljenosti žena na listama nitko se ne drži

- Rekli smo svoju obranu i pozvali se na praksu europskog suda pravde, a ta praksa traži da se mora prvo utvrditi da li je taj spol, dakle muški, podzastupljen u tijelima RH. Mi znamo da velika većina lista nema 40 posto žena, ali smo dali prijedlog sudu da se o tome traži mišljenje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i on je usvojen. Očekujemo prvostupanjsku odluku uskoro - dodaje Benčić i ističe kako je činjenica da Hrvatska ima 20 posto žena u Saboru, manje od 20 posto u gradskom vijeću grada Osijek i da je to tako diljem Hrvatske.

- Mi kao stranka koja aktivno promiče žensku političku participaciju na svim listama jer smo imali više ženskih nositelja lista nego muškaraca, sada trebamo biti kažnjeni po obratnoj logici od one koja je logika samog zakona. Klasičan apsurd našeg pravosudnog sustava gdje se norma, čija je cilj i svrha jedno, koristi u potpuno suprotnom smjeru. Ovaj Zakon je i donesen zato da u tri izborna ciklusa imamo 52 posto žena u tijelima političke reprezentacije, odnosno onoliko koliko ih je zastupljeno u stanovništvu RH. U ta tri ciklusa koja su prošla od primjene zakona mi ne da nismo ni blizu, nego smo maltene na istom mjestu, jer stranke izigravaju ovu odredbu na način da žene na liste stave na zadnja mjesta, tako da ne mogu ući. Zato ćemo mi dati prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ravnopravnosti spolova i tražiti da se jasnije definira ta odredba - ističe Benčić dodajući kako je Možemo spremna ovim sudskim postupkom ići do Ustavnog suda ali i Europskog Suda pravde.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca