Obavijesti

News

Komentari 32

"Mračne sile, grbavci, zmije otrovnice". Tako zvuči Šeksov borbeni poklič glasačima HDZ-a

"Mračne sile, grbavci, zmije otrovnice". Tako zvuči Šeksov borbeni poklič glasačima HDZ-a

"Sve mračne sile u Hrvatskoj okupile su se da sruše HDZ", grmio je jučer Vladimir Šeks, pozivajući HDZ-ovce da se "trgnu iz zimskog sna". To je dokaz da Plenkovićeva samohvala velikim uspjesima ne igra neku ulogu.

VIDEO

U jednom periodu krajem devedesetih, Vladimir Šeks hvalio se pred novinarima kako će "vratiti demokraciju u Hrvatsku". 

I to nakon što je prvu polovicu devedesetih nastupao kao HDZ-ov jastreb, šurovao s Branimirom Glavašem u ratnom Osijeku, podgrijavao nacionalističku retoriku, pustio ubojice Aleksandre Zec na slobodu...

Neposredno uoči političkih promjena i smrti Franje Tuđmana, Šeks se preobrazio u HDZ-ova disidenta, kritičara Franje Tuđmana, u uzdanicu novog, demokratskog, pristojnijeg HDZ-a.

A sada, Vladimir Šeks pretvorio se u Franju Tuđmana, i to u onoj najgoroj autokratskoj fazi.

Mračne sile

"Sve mračne sile u Hrvatskoj okupile su se da sruše HDZ", govorio je Šeks na jučerašnjem obilježavanju 35. obljetnice prvog javnog predstavljanja prednacrta programa HDZ-a u Hrvatskom društvu književnika, prebirući nesigurno šalabahtere u rukama, gdje je morao napisati sve važne misli.

Pa je onda, evocirajući Tuđmanove "zelene i žute vragove", ispucao arsenal uvreda na račun oporbenjaka. Govorio je o "protuhrvatskom ološu koji je marširao Markovim trgom", o "notornim kriminalcima, gangsterima i razbojnicima" (za Krešu Beljaka), šefa SDP-a Peđu Grbina nazvao je "grbavcem", a Daliju Orešković usporedio sa "zmijom otrovnicom".   

"Kao što zmija otrovnica ima zube koji su u otrovu, mržnja i otrov prema HDZ-u izbija iz svakog njezinog šupljeg zuba", izjavio je Šeks u ime umivenog, pristojnog i europskog Plenkovićeva HDZ-a.

Bila je to prikladna retorika za prisjećanje na program HDZ-a.

Zimski san

"Da bismo ih u potpunosti porazili na sljedećim izborima, mnogi se moraju trgnuti iz zimskog sna", grmio je Šeks, nova Plenkovićeva predizborna mažoretkinja zadužena za mobiliziranje najtvrđe političke baze, za oštrenje retoričkih noževa, za pregrijavanje predizborne atmosfere.

Moglo bi se čak reći da je Šeks pokušao ubrizgati malo krvi u anemični Plenkovićev HDZ.

Dok će se premijer držati velikih uspjeha, grandioznih postignuća i sveopćeg blagostanja, Vladimiru Šeksu dao je malo pjesničke slobode. Neće Plenković prljati ruke s takvim retoričkim blatom. Za to ima političke dželate poput Šeksa.

"Oporbenjaci su se pjenili, pljujući mržnju prema HDZ-u tražeći hapšenja, zabranu i ukidanje HDZ-a", prigovorio je Šeks, kao da HDZ već nije pravomoćno osuđen, a njegov bivši predsjednik, zajedno s brojnim Plenkovićevim dužnosnicima, uhićeni i optuženi i osuđeni.

Razbuktao emocije

Ali naravno, u ovakvoj atmosferi argumenti ne igraju ulogu. Šeksov zadatak bio je raspiriti strasti i razbuktati emocije, kao i staviti metu na leđa oporbenim liderima.

HDZ-u prijete "mračne sile". Premda mnogi upravo HDZ smatraju tom "mračnom silom". 

Osim toga, Šeksov "tuđmanističko" obrušavanje na oporbenjake otkriva kako Plenković ne vjeruje da će ga samo argumenti kojima se toliko hvali dovesti do pobjede na izborima. 

Očito ne vjeruje u snagu BDP-a, gospodarskog rasta, podjele plaća, tek započete obnove, Pleješkog mosta, eura i Schengena, pa čak ni francuskih aviona čiji dolazak se očekuje negdje pred izbore.

To neće natjerati HDZ-ove glasače na birališta. Neće ih "trgnuti iz zimskog sna".

Ali Šeksov borbeni marš možda hoće.

Vladimir Šeks tako je zatvorio krug. I opet se preobrazio u HDZ-ova "jastreba".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.