Obavijesti

News

Komentari 14

Mrak-Taritaš o obnovi: 'Manje sastančenja, više operativnosti'

Mrak-Taritaš o obnovi: 'Manje sastančenja, više operativnosti'

Upozorila je da će, ako se ovo ljeto ne donese drugi program mjera i ne krene s javnim natječajima na kojima će se dobiti izvođači i definirati nadzori, doći jesen i zima te od obnove neće biti ni 'o'.

VIDEO

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš u srijedu je zatražila da se u Zagrebu, umjesto svađa Fonda za obnovu i Ministarstva graditeljstva, krene s obnovom, a da se na Banovini ubrza jer ljudi ne smiju živjeti u kontejnerima u paklenim ljetnim uvjetima, kao ni po zimi koja će uslijediti.

Pogledajte video

"Danas u Zagrebu imamo dvije srušene obiteljske kuće, oko 12 tisuća zahtjeva i od toga 32 odluke usmjerene prema Fondu, ali imamo i raspravu između ministra Darka Horvata i ravnatelja Damira Vanđelića o tome tko što radi ili ne radi", komentirala je Mrak-Taritaš stanje obnove u glavnom gradu gotovo godinu i pol nakon potresa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S druge strane, rekla je na konferenciji za novinare, na području Banovine gdje je potres bio potkraj prošle godine Središnji fond srušio je 177 kuća, a radovi su na 440 obiteljskih kuća, dok su na 180 završeni radovi.

"Mi ovdje imamo problem Fond, međusobni odnos Vanđelića i Horvata i to što se sve pretvorilo u komplicirane, dugotrajne i bespotrebne procedure, u što se nažalost uključio i gradonačelnik Tomislav Tomašević. Voljela bih da se malo manje sastanči, a da više budu operativni", apelirala je zastupnica.

Naglasila je da se bez donošenja drugog programa mjera, kojima će biti definirani načini financiranja i cijene, obnova u Zagrebu ni ne može pokrenuti. Upozorila je da će, ako se ovo ljeto ne donese drugi program mjera i ne krene s javnim natječajima na kojima će se dobiti izvođači i definirati nadzori, doći jesen i zima te od obnove neće biti ni 'o'.

"Voljela bih da mogu reći drugačije, ali obnova nije krenula i ne zna se kad će. Ključno pitanje je i čemu služi Fond? Ako imamo Središnji ured koji na Banovini radi posao, zašto je za Zagreb trebalo osnivati Fond? Zato da se imenuje ravnatelj? Zato da se netko zaposli i priča da teško surađuje s Ministarstvom? Za to nam Fond nije trebao", poručila je Mrak-Taritaš.

Napomenula je da je Hrvatska od EU 18. prosinca prošle godine dobila novac za obnovu zgrada javne namjene koji treba iskoristiti u roku od 18 mjeseci. "Zamislite tu sramotu i nelagodu kada za 18 mjeseci kažemo da to nismo napravili", istaknula je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Utrka za većinom. DP-ovac: 'Još nismo odlučili s kime ćemo ići'. Oglasio se šef Ustavnog suda!
POSTIZBORNI PREGOVORI

Utrka za većinom. DP-ovac: 'Još nismo odlučili s kime ćemo ići'. Oglasio se šef Ustavnog suda!

Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može poništiti, rekao je Šeparović

Cezar je narko biznis vodio iz zatvora: Drogu nabavili u Crnoj Gori i Turskoj, a oružje u BiH
UHODANI BIZNIS

Cezar je narko biznis vodio iz zatvora: Drogu nabavili u Crnoj Gori i Turskoj, a oružje u BiH

Plus+ Šef narko klana Dino Muzaferović Cezar u poslove je uključio i obitelj, a jedini čovjek koji je trebao svjedočiti protiv njega je ubijen...
Uspjeh Splićanke u čuvenoj američkoj bolnici: 'Tu me dovela ljubav, razmišljam o povratku'
EKSKLUZIVNO: 24SATA U NEW YORKU

Uspjeh Splićanke u čuvenoj američkoj bolnici: 'Tu me dovela ljubav, razmišljam o povratku'

Plus+ NOVI EXPRESS Dr. Petra Zubin Maslov, zamjenica ravnatelja Kardiovaskularnog instituta čuvene njujorške bolnice Mount Sinai Morningside, otkriva kako se postiže uspjeh u jakoj konkurenciji