Obavijesti

News

Komentari 14

Mrak-Taritaš o obnovi: 'Manje sastančenja, više operativnosti'

Mrak-Taritaš o obnovi: 'Manje sastančenja, više operativnosti'

Upozorila je da će, ako se ovo ljeto ne donese drugi program mjera i ne krene s javnim natječajima na kojima će se dobiti izvođači i definirati nadzori, doći jesen i zima te od obnove neće biti ni 'o'.

VIDEO

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš u srijedu je zatražila da se u Zagrebu, umjesto svađa Fonda za obnovu i Ministarstva graditeljstva, krene s obnovom, a da se na Banovini ubrza jer ljudi ne smiju živjeti u kontejnerima u paklenim ljetnim uvjetima, kao ni po zimi koja će uslijediti.

Pogledajte video

"Danas u Zagrebu imamo dvije srušene obiteljske kuće, oko 12 tisuća zahtjeva i od toga 32 odluke usmjerene prema Fondu, ali imamo i raspravu između ministra Darka Horvata i ravnatelja Damira Vanđelića o tome tko što radi ili ne radi", komentirala je Mrak-Taritaš stanje obnove u glavnom gradu gotovo godinu i pol nakon potresa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S druge strane, rekla je na konferenciji za novinare, na području Banovine gdje je potres bio potkraj prošle godine Središnji fond srušio je 177 kuća, a radovi su na 440 obiteljskih kuća, dok su na 180 završeni radovi.

"Mi ovdje imamo problem Fond, međusobni odnos Vanđelića i Horvata i to što se sve pretvorilo u komplicirane, dugotrajne i bespotrebne procedure, u što se nažalost uključio i gradonačelnik Tomislav Tomašević. Voljela bih da se malo manje sastanči, a da više budu operativni", apelirala je zastupnica.

Naglasila je da se bez donošenja drugog programa mjera, kojima će biti definirani načini financiranja i cijene, obnova u Zagrebu ni ne može pokrenuti. Upozorila je da će, ako se ovo ljeto ne donese drugi program mjera i ne krene s javnim natječajima na kojima će se dobiti izvođači i definirati nadzori, doći jesen i zima te od obnove neće biti ni 'o'.

"Voljela bih da mogu reći drugačije, ali obnova nije krenula i ne zna se kad će. Ključno pitanje je i čemu služi Fond? Ako imamo Središnji ured koji na Banovini radi posao, zašto je za Zagreb trebalo osnivati Fond? Zato da se imenuje ravnatelj? Zato da se netko zaposli i priča da teško surađuje s Ministarstvom? Za to nam Fond nije trebao", poručila je Mrak-Taritaš.

Napomenula je da je Hrvatska od EU 18. prosinca prošle godine dobila novac za obnovu zgrada javne namjene koji treba iskoristiti u roku od 18 mjeseci. "Zamislite tu sramotu i nelagodu kada za 18 mjeseci kažemo da to nismo napravili", istaknula je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag