News

Komentari 1

Mrak Taritaš želi premjestiti gradske i državne institucije i 'vratiti Gornji grad građanima'

Mrak Taritaš želi premjestiti gradske i državne institucije  i 'vratiti Gornji grad građanima'

Anka Marka Taritaš smatra kako zagrebački Gornji grad treba vratiti u fokus građanima i kako državne i gradske institucije koje se ondje nalaze doprinose mrtvilu tog dijela grada

Kandidatkinja GLAS-a za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak-Taritaš predstavila je u srijedu plan urbanističkog i kulturnog oživljavanja zagrebačkog Gornjeg grada.  

U tom se planu predlaže vraćanje Gornjeg grada u fokus građana te izmještanje gradskih i državnih institucija.

- Gornji grad ima vrijednost u memoriji prostora kao mjesto na kojem se razvijao grad, a danas je mrtav zbog odnosa pokojnog gradonačelnika i njegove najvjernije učenice Jelene Pavičić Vukičević - ocijenila je Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare.

Istaknula je kako Gornji grad treba vratiti u fokus građana kroz korištenje mnogobrojnih otvorenih i zatvorenih prostora koji nude mnoštvo sadržaja. Mišljenja je da je za to trebalo iskoristiti i obnovu nakon potresa, ali da je ta prilika propuštena. 

Dodala je kako dugoročno sve institucije grada i države treba izmjestiti s Gornjeg grada jer "doprinose mrtvilu i manjku života". 

Nezavisni kandidat za zamjenika gradonačelnice Marko Torjanac predstavio je plan kulturnog oživljavanja Gornjeg grada za koji je ključna, kako kaže, "nezavisna kulturna scena i poduzetništvo u kulturi kao najveći izvor kreativnosti".

Gornji grad je, rekao je, neiskorišteni potencijal Zagreba. 

- Treba potaknuti razvoj malih kulturnih jezgri i to po uzoru na kraj sedamdesetih i početak osamdesetih, kad su se razni kulturni programi događali po cijelom Gornjem gradu, svi prostori bili iskorišteni, a taj dio grada bio najživlji - smatra Torjanac.

Najčitaniji članci