News

Komentari 1

Mugabe držao krunicu i plakao dok je potpisivao svoju ostavku

Mugabe držao krunicu i plakao dok je potpisivao svoju ostavku

Ne govorimo o ogorčenom čovjeku. Rekao sam mu da je dobro za njega da vidi kako će netko drugi voditi državu..., istaknuo je Fidelis Mukonori, Mugabeov blizak prijatelj

Bivši predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe plakao je i lamentirao o "izdaji svojih saveznika" kad je prošlog tjedna pod pritiskom vojske i svoje stranke pristao odstupiti s dužnosti nakon 37 godina na vlasti, objavile su novine Standard u nedjelju.

Predsjednik Emmerson Mnangagwa, bivši Mugabeov čovjek od povjerenja, prošlog je petka prisegnuo kao novi predsjednik, a javnost prati hoće li on u vladu imenovati predstavnike iz svih dijelova političkog spektra ili osobe iz Mugabeove ere. 

Te vodeće novine Zimbabvea pozivaju se na izvore iz unutarnjeg Mugabeovog kruga kad otkrivaju da je on tijekom izricanja odluke o ostavci pred skupinom pregovarača u svojoj Plavoj kući držao krunicu. Odluku je donio u trenutku dok je parlament odlučivao o njegovom odstupanju. 

"Gledao je prema dolje i rekao 'ljudi su kameleoni'", tvrdi jedan od izvora. 

Državne novine Sunday Mail citiraju oca Fidelisa Mukonorija, jezuitskog svećenika i bliskog Mugabeovog prijatelja koji je služio kao posrednik između njega i vojske, koji je rekao da je Mugabeovo lice "sjajilo" nakon što je potpisao odluku o ostavci. 

"Ne govorimo o ogorčenom čovjeku. Rekao sam mu da je dobro za njega da vidi kako će netko drugi voditi državu...", istaknuo je Mukonori za Sunday Mail. 

Mugabeov pad nakon 37 godina pokrenuo je borbu za njegovog nasljednika u kojoj je pobijedio Mnangagwa, njegov suradnik više od 52 godina, pred njegovom 52-godišnjom suprugom Grace. 

Mnangagwa je u svojoj prisezi u petak naglasio kako cijeni demokraciju, toleranciju i vladavinu prava, najavio da će se boriti protiv korupcije, te je pozvao građane da se ne osvećuju.

Nova vlada je već kaznila neke od najbližih suradnika Mugabea i njegove supruge, a bivši ministar financija Ignatius Chombo u subotu je bio na sudu zbog korupcije. 

Najčitaniji članci