Obavijesti

News

Komentari 115

Muljaže sa strujom: Preko noći su dobili čak 310 milijuna kuna

Muljaže sa strujom: Preko noći su dobili čak 310 milijuna kuna
1

Tvrtka C.E.M.P. zadnji je dan ušla u kvote koje ćemo svi plaćati. Ministri od Uskoka traže istragu ugovora prema kojima ćemo dati 1,8 mlrd. privatnicima

VIDEO

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić jučer je pozvao Državno odvjetništvo da istraži ugovore za obnovljive izvore energije. Ti ugovori će 2017. godine omogućiti privatnim investitorima 1,8 milijardi kuna, a svim građanima donijeti poskupljenje struje od prosječno 26,5 kuna mjesečno.

Gostujući na 24sata, bivši ministar Ivan Vrdoljak pozvao je Uskok da istraži ugovore, a jučer je i njegov prethodnik Radimir Čačić ustvrdio da je poskupljenje rezultat nezakonitosti i da zato niz ugovora treba poništiti.

Naknadu za obnovljive izvore plaćamo u svakom kilovatu struje koji potrošimo. Ona treba porasti čak tri i pol puta, s 4,4 lipe na 15 lipa s PDV-om. Taj novac ide za otkup električne energije iz privatnih vjetroelektrana, solarnih panela, biomase, hidroelektrana i slično. Cijena koju plaćamo za obnovljive izvore viša je od tržišne. Većina novca otići će za vjetroelektrane.
Čačić je jučer upozorio na primjer tvrtke C.E.M.P., koja gradi vjetroelektrane.

- Potpisani su ugovori po skupljoj tarifi. Da su pričekali jedan dan, uštedjeli bi milijune. Građani će zbog takvih i sličnih ugovora plaćati milijarde kuna - kaže Čačić.

24sata dobila su dokumentaciju kako je za C.E.M.P. sve teklo u mandatu Ivana Vrdoljaka. On tvrdi da su sve to morali učiniti jer su ugovori bili od prije. Vrdoljak je 2013. godine donio odluku kojom reže povlaštene cijene. Ali do kraja godine su svi mogli dodatno aplicirati po starim cijenama. C.E.M.P. Milenka Bašića, poduzetnika iz Posušja, najviše je iskoristio taj rok. Već se ranije njihov uspjeh povezivao s tim što je Ivan Bašić, Milenkov brat, u poslovnom odnosu s Krešom Milanovićem, bratom bivšeg premijera Zorana Milanovića. Vrdoljak je to nazvao “gađenje medijskog prostora”.

Najsporniji dio kod C.E.M.P.-a je što su zahtijevali novo proširenje vjetroelektrana do zadnjeg dana 2013., po starim, višim cijenama. U Ministarstvu gospodarstva koje je vodio Vrdoljak potrudili su se pomoći im. Službenica (podaci poznati redakciji) piše svojim nadređenima da im ne bi trebalo odobriti projekt C.E.M.P.-a prije pravomoćne dozvole te upozorava da postoje i neki prije njih koji su na redu. Ali proširenje je odobreno zadnji dan 2013. godine. Prema izračunu koji smo dobili, time im je omogućen prihod u 14 godina veći od 1,2 milijarde kuna. Da su pričekali jedan dan na dozvole, imali bi prihod po novim, nižim cijenama, 716 milijuna. Razlika jednog dana donijela im je više od 310 milijuna kuna.

Policija bez rezultata istražuje već dvije godine kako su podijeljene i kvote za solarne elektrane. Postoji još kaznenih prijava vezanih uz vjetar. A građani će sve platiti.


‘Past će zakon, past će i ugovori’


Čačić je najavio ustavnu tužbu protiv Vrdoljakova zakona iz 2015. godine kojim su fiksirane sadašnje količine struje iz obnovljivih izvora. Čačić je uvjeren da ga je Sabor donio nedovoljnim brojem glasova. Kaže, kad padne zakon, past će i sporni ugovori.

‘Kriv je HDZ, nisam pogodovao’


Tvrdi da je HDZ napravio ugovore s tvrtkama i morao ih je ispoštovati, dati im više cijene, iako ih je on rezao.

‘Građani su oštećeni’


Trenutačni ministar proziva upravo Vrdoljaka za štetne ugovore, a sad mu je potporu u tome dao i Radimir Čačić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u