News

Komentari 42

Muškarac i žena s Krka oštećeni za više od milijun kuna: Upali su u zamku online prevaranata

Muškarac i žena s Krka oštećeni za više od milijun kuna: Upali su u zamku online prevaranata

Policija provodi kriminalističko istraživanje prijevara kojima su dvoje hrvatskih državljana s Krka oštećeni za više od milijun kuna...

Krčka policija provodi kriminalističko istraživanje vezano za počinjenje dva kaznena djela prijevare. U prvom slučaju, Hrvatica (63) oštećena za oko 450 tisuća kuna.  Naime, oštećena je u proteklih mjesec i pol dana preko društvene mreže ostvarila vezu s muškarcem iz inozemstva koji je od nje u više navrata tražio novčanu pozajmicu. Vjerujući njegovim obećanjima o vraćanju duga dovedena je u zabludu, te je na njegove zahtjeve putem bitcoina uplaćivala novac. Nakon što je utvrđeno da je riječ o lažnom profilu osobe na društvenoj mreži, prekinuta je komunikacija između navedenih, a policija provodi sve potrebne mjere i radnje u cilju otkrivanja počinitelja.

Drugu kaznenu prijavu o počinjenju kaznenog djela prijevare je policija zaprimila početkom travnja, kojom je oštećen 72-godišnjak za gotovo 580.000 kuna. On je ,naime, putem oglasa na internetu komunicirao elektronskom poštom s nepoznatom osobom koja ga je uvjeravala u mogućnosti brze i velike zarade u kratkom roku. Tako je 72-godišnjak u vremenu od tri i pol mjeseca na različite račune uplatio gotovo 580.000 kuna, a za koje nije dobio nikakvu zaradu, niti ima  informacije o fizičkim ili pravnim vlasnicima tih bankovnih računa.

Policija poziva na oprez

S ciljem sprječavanja počinjenja ove vrste kaznenih djela, policija poziva građane na maksimalni oprez prilikom komuniciranja s nepoznatim osobama na internetu ili putem društvenih mreža. U nastavku dostavljamo informacije o najčešćim online prijevarama:

1. Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.

2. Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.
 
Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.
 
CEO prijevara / direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.
 
Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.

Krađe identiteta:
 
Vishing – Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.
 
Phising – Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih,  financijskih ili sigurnosnih podataka.
 
Smishing – Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.
 
Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.

Najčitaniji članci