Muškarac se na Markovom trgu zapalio, prijatelji u šoku: 'Bio je u ratu, nije se na ništa žalio' | 24sata
Obavijesti

News

Muškarac se na Markovom trgu zapalio, prijatelji u šoku: 'Bio je u ratu, nije se na ništa žalio'

Muškarac se na Markovom trgu zapalio, prijatelji u šoku: 'Bio je u ratu, nije se na ništa žalio'

Muškarac (57) se u utorak ujutro polio benzinom na Markovu trgu. Ima teške opekline. Premijer i ministri gledali su u šoku

VIDEO

Markov trg u 9 sati i 35 minuta bio je relativno prazan, osim policajaca koji štite prostor oko Banskih dvora i zgrade Hrvatskog sabora, tu je bila i nekolicina saborskih zastupnika koji su dolazili na sastanke odbora, članovi Vlade i fotoreporteri. Među njima se našao i muškarac (57) s vrećicom. Stavio ju je na ogradu, izvukao dvije boce i počeo se zalijevati. Policajac koji mu je bio najbliži prišao mu je i pitao: "Dobar dan, gospodine, kako Vam mogu pomoći?". U tom trenutku muškarac je izvukao upaljač i zapalio se.

Policajac je otrčao do svoje kućice po vatrogasni aparat, a to su učinili i njegovi kolege. Uspjeli su ga ugasiti. Jedan od fotoreportera vikao je "Vrećica, vrećica" kako bi skrenuo pozornost policajcima da je nešto unutra, da je maknu. Muškarac prije zapaljenja nije ništa rekao niti je vikao. Ležao je s opeklinama ispred ograde.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

[TOP 3 VIJESTI DANA] Strava u Zagrebu: Muškarac se na Markovom trgu polio benzinom i zapalio, životno je ugrožen 00:54

U pomoć su priskočili i Gordana Štajminger, saborska liječnica, i liječnički tim.

- Imao je opekline po cijelom tijelu jer se kompletno zalio benzinom. Na sebi je imao naočale i masku, koji su se totalno rastopili. Bio je u kontaktu, pružena mu je hitna medicinska pomoć prema pravilima struke. Dali su mu opijate muskular, da se zaustave jaki i nesnosni bolovi. Nakon toga smo mu dali 25 litara kisika i pozvali Hitnu pomoć. Šok je, nije ugodno! Scena je bila baš poput one na Kornatima kad su izgorjeli vatrogasci - rekla je dr. Štajminger.

Dodala je da su poslije pomogli i ljudima kojima je pozlilo gledajući stravičnu scenu.

A da je prizor bio užasan, svjedoče i užasnuti pogledi premijera Andreja Plenkovića, koji je izašao iz zgrade Vlade. Blijed i u šoku gledao je vatrogasce i liječnika na intervenciji te je odmah pozvao ministra zdravstva Vilija Beroša. Uz njega su jednako šokirani stajali ministar financija Marko Primorac i ministar gospodarstva Ante Šušnjar.

Šef Sindikata o muškarcu koji se zapalio: Tužni smo, nikad nismo primijetili da bi mogao to učiniti
Šef Sindikata o muškarcu koji se zapalio: Tužni smo, nikad nismo primijetili da bi mogao to učiniti

- Tragedija. Katastrofa, ne znam što bih rekao - rekao nam je ministar Primorac.

- Svi smo, naravno, potreseni viješću da se čovjek samozapalio na Trgu sv. Marka. Policija i sve nadležne službe reagirale su žurno kako bi se unesrećenoj osobi što brže pružila pomoć i ugasila vatra. Čim je obaviješten o ovom nemilom događaju, predsjednik Vlade te ministri financija i gospodarstva, koji su tad bili na sastanku u Vladi, izašli su ispred zgrade Banskih dvora, na mjesto nesreće, kako bi vidjeli što se dogodilo, dok je liječnica iz obližnje ordinacije već pružala prvu pomoć unesrećenome. U tijeku je kriminalističko istraživanje, nakon čega ćemo imati jasniji pregled svih okolnosti ovog tragičnog čina - rekli su iz Vlade.

Šokirani svjedoci

Markov trg tijekom intervencije je bio pun vatrogasaca, Hitne pomoći i policije. Stigla je i ekipa za očevid.

- Tu smo od ranog jutra i radimo, pa nismo vidjeli što se dogodilo. Susjed i ja smo samo vidjeli dim, puno vatrogasaca i hitnu pomoć. Strašno nešto, što se ljudima dogodi - rekli su za 24sata iz obližnje suvenirnice.

Jedan od očevidaca je zabrinut i za policajca.

- Sve se odvilo u nekoliko sekundi. Nije bilo šanse da ga zaustave. Još mi je pred očima, ne mogu maknuti sliku iz glave. Jadni ti ljudi koji su prvi došli do njega, tko zna kako im je sad - rekao nam je.

U Hrvatskom saboru djelatnici su u šoku. Kažu da ovakvo nešto još nisu doživjeli i brinu se za policajca kojeg svaki dan sreću na poslu.

- Mi imamo između sebe osjećaj zajedništva, svi ovdje radimo skupa. I policajci, i konobarice, i konobari, stručne službe... Svi se mijenjaju, samo mi ostajemo. Ovakvo nešto da se dogodilo... Vrlo smo potreseni. Došao je tu do ograde, polio se benzinom i zapalio. Ne znam je li išta prije vikao ni koji su motivi - govori jedan od djelatnika Sabora.

Liječnica o stravi ispred Vlade: 'Scena je bila kao na Kornatima'
Liječnica o stravi ispred Vlade: 'Scena je bila kao na Kornatima'

Svemu je svjedočio i saborski zastupnik iz Možemo!, Damir Bakić. Baš je u tom trenutku išao u gradsku skupštinu.

- Vidio sam muškarca koji se polijeva i potrčao do zaštitara u skupštini, ali su brži bili policajci iz Banskih dvora, koji su dotrčali s vatrogasnim aparatima. Bilo je stvarno potresno. Još sam u šoku - rekao nam je Bakić sat i pol nakon tragedije.

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac koji se zapalio rođen je 1967. godine i živi u gradu u središnjoj Hrvatskoj. Prije godinu dana otišao je u mirovinu iz HŽ-a.

'Tužni i iznenađeni'

- Nikad na njemu nismo primijetili da ima takve nagone. Što se događalo u zadnjih godinu dana, ne možemo znati ni komentirati. Vrlo smo iznenađeni, kao kolega bio je vrlo dobar, kolegijalan. Imao je izvjesnih problema u životu na koje je možda mogao bolje utjecati. Tužni smo i iznenađeni time što se dogodilo jer nam je svima bio drag. Nikad nismo primijetili da bi nešto takvo mogao učiniti - rekao je za 24sata Dalibor Petrović, dopredsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske.

Razgovarali smo i s prijateljem nesretnog muškarca koji ga poznaje godinama.

- Cijeli dan gledam vijesti i baš me rastužilo sve. Živio je sa suprugom, a imaju i sina. Nažalost, njega nisam vidio već neko vrijeme, a znali smo se susretati u gradu - govori nam vidno uzrujan muškarac.

Objavili detalje strave ispred Vlade: 'Policajac je vidio da se polijeva i krenuo prema njemu'
Objavili detalje strave ispred Vlade: 'Policajac je vidio da se polijeva i krenuo prema njemu'

Kaže kako je ozlijeđeni i veteran Domovinskog rata, a da su zajedno radili na željeznici.

- Sve je bilo normalno. Imao je neke svoje probleme, ali tko ih nema?! Samo se nadam da će biti dobro - rekao nam je tužnim glasom.

Suicidalne i depresivne osobe u Hrvatskoj savjetodavnu pomoć mogu dobiti na više mjesta, a postoji i nekoliko telefonskih brojeva na kojima mogu zatražiti za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.