News

Komentari 0

Muzej perzijskih mačaka u Teheranu ima već 30 mačaka

Muzej perzijskih mačaka u Teheranu ima već 30 mačaka

Oko 30 perzijskih mačaka slobodno se kreće muzejom i tu i tamo zadrijema na nekom od brojnih udobnih mjesta, a zaposlenici muzeja redovito na društvenim mrežama objavljuju njihove fotografije...

U iranskom glavnom gradu, muzej posvećen perzijskim mačkama nije samo prostor ispunjen slikama povijesnih vladara okruženih dugodlakim četveronožnim prijateljima, već i prostor u kojemu obitavaju i živi primjerci jedne od najpopularnijih mačjih pasmina na svijetu.

Oko 30 perzijskih mačaka slobodno se kreće muzejom i tu i tamo zadrijema na nekom od brojnih udobnih mjesta, a zaposlenici muzeja redovito na društvenim mrežama objavljuju njihove fotografije koje željno iščekuju deseci tisuća obožavatelja.

Muzej je otvoren već tri godine, kaže veterinarka Haleh koja se volonterski brine o životinjama nekoliko dana u tjednu.

Museum of Persian cats in Tehran

- Kada se brinete o mačkama ili se igrate s njima, oslobađaju se hormoni sreće - kaže ona.

Osim perzijskih mačaka, u muzeju živi i nekoliko drugih pasmina.

Sve mačke imena su dobile prema slavnim osobama iz perzijske mitologije i povijesti, navodi Haleh.

- Trećina mačaka u muzeju dolaze s ulice - kaže veterinarka. Ostale su donesene u muzej, ponajviše tijekom pandemije.

Neki dijelovi društva u šijitskom Iranu ne toleriraju kućne životinje, a posebno je to rašireno u strogoj religijskoj klasi. Međutim, za razliku od pasa, mačke se u islamu ne smatraju nečistima.

Museum of Persian cats in Tehran

No kućne životinje odavno više nisu neobična pojava u Iranu. U bogatom sjevernom dijelu Teherana, ljudi koji šetaju s manjim psima čest su prizor.

Muzej perzijskih mačaka polako postaje tijesan za sve veći broj životinja, poručuju vlasnici, a ugovor o najmu nije obnovljen. Ipak, čini se da ni eventualna promjena lokacije muzeja ne bi naštetila njegovoj popularnosti s obzirom na horde obožavatelja.

 

 

Najčitaniji članci