Obavijesti

News

Komentari 549

Protumjere: Srbija je zatvorila sve granice za robu iz Hrvatske

Protumjere: Srbija je zatvorila sve granice za robu iz Hrvatske
32

S obzirom da Hrvatska nije odgovorila na ultimatum da otvori granicu na Bajakovu, Srbija je blokirala uvoz robe iz Hrvatske. Putnički promet odvijat će se normalno

VIDEO

>>> Najnovije informacije

00.10 Istekao je ultimatum. Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović na graničnom prijelazu Batrovci izjavio je kako od sada više neće biti dopušten ulazak kamiona s hrvatskom robom u Srbiju .

- Od ponoći ni na jednom graničnom prijelazu Srbija neće dopustiti ulazak robe i kamiona iz Republike Hrvatske, putnički promet ostat će normalan - rekao je Stefanović. Dodao je i kako se nada da će Srbija moći brzo povući ovu odluku odluči li Hrvatska otvoriti granicu .

Podsjetimo, Hrvatska je granicu zatvorila kako bi Srbiju prisilila da jedan dio izbjeglica šalje i prema graničnom prijelazu s Mađarskom (Horgoš), a ne samo prema Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Srbija je primorana poduzeti mjere. Nismo ni zadovoljni, ni sretni, samo štitimo svoju zemlju - rekao je Stefanović u obraćanju novinarima odmah nakon isteka ultimatuma u ponoć, javlja B92 .

23.40 U ponoć istječe rok ultimatum kojeg je Hrvatskoj dao Aleksandar Vučić, a srbijanske protumjere, kako doznaju Vijesti.hr , uključuju zatvaranje svih granica, zabranu uvoza hrvatske hrane i prestanak političke komunikacije. Kako javlja Blic , kolona kamiona pred ulaskom u našu zemlju duga je 15 kilometara, a na granicu je pristigao i veći broj srbijanskih policajaca. Očekuje se i dolazak ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića.

23.00 Načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal rekao je kako će vlakovi s izbjeglicama, zatvore li Mađari žicom granicu kod Botova, ići izravno prema Zagrebu i neće se zadržavati u njegovoj županiji, javio je HRT .

20.45 Za prihvat izbjeglica ponovno se otvara centar u Belom Manastiru. Razmišlja se i o uvođenju narukvica s brojevima kako bi se znalo tko je kada došao u Opatovac i kojim redoslijedom treba otići prema Mađarskoj.

19:15 Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u srijedu navečer izjavio je kako je hrvatska policija ispravno postupila kada je naguravanje izbjeglica riješila koristeći pepper sprej.

- Štoviše spasili su život toj djeci u naguravanju. Policija je napravila dobar posao, i ja bi napravio isto - rekao je Ostojić.

Ministar je komentirao i napise nekih srpskih medija da je hrvatska policija kriomice tijekom noći preko Dunava pokušala prebaciti 3500 izbjeglica.

- Te informacije koje smo čuli, nadam se da ću vidjeti neku snimku ili fotografiju toga - rekao je Ostojić odbacujući te informacije i nazivajući ih neistinama. O 'planu C', prema kojemu bi Hrvatska navodno ako Mađarska zatvori granice, izbjeglice vraćala u Srbiju, ministar je rekao da ''takav plan ne postoji niti ga radimo''.

I glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić kazala je kako je upotrijebljen sprej jer je prilikom ukrcavanja u autobuse došlo do naguravanja.

18:15 Premijer Zoran Milanović prije kriznog summita EU, koji je počeo u 18 sat, izjavio je kako je Hrvatska organizirana država, bez obzira na ''dreku Beograda, Budimpešte i HDZ-a koji su sveto trojstvo''.

- Dok ne vidim da osovina Budimpešta-Beograd funkcionira na način da se dio ljudi vozi i na Horgoš, a dio u Hrvatsku, od čega ne bježim, ja ću biti potpuno uvjeren da nam rade iza leđa i da nas muljaju - rekao je premijer. Dodao je kako Njemačka, Austrija i Slovenija ne daju ultimatume i ''to je zapadna Europa kojoj pripadamo''.

17.30 Iz Tovarnika prema Botovu krenuo je 15. izvanredni vlak.

Više čitajte OVDJE

17:25 Preko graničnog prijelaza Bajakovo krenuo je promet. U Srbiju mogu ući svi, a prema Hrvatskoj dozvoljen je samo promet za osobna vozila i autobuse. Vozači kamiona i dalje su nezadovoljni pa prijete da će u 23.30 ponovno blokirati granicu ne dopusti li se prometovanje i njima.

17:05 Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra u Saboru se osvrnula na različita tumačenja uloge vojske u izbjegličkoj krizi i na nagađanja o tome trebaju li se Oružane snage staviti u stanje pripravnosti .

- Zakon o obrani definira kako se i na koji način Oružane snage i u kojim situacijama uopće mogu staviti u stanje pripravnosti. To sigurno ova izvanredna situacija nije. Pripravnost Oružanih snaga ide samo u situaciji kada je riječ o neposrednoj ugroženosti i ratnom stanju i u toj situaciji Vlada RH može od predsjednice RH zatražiti da vojsku stavi u stanje pripravnosti - pojasnila je. Napomenula je da to ne znači da vojska nije angažirana kao pomoć civilnim institucijama. Iznijela je podatke koliko je vojnika angažirano na "mirnodopskoj" zadaći.

16:31 Kako neslužbeno saznajemo, u prihvatnom centru u Opatovcu ispred izlaznih vrata, gdje se formiraju redovi za ukrcaj u autobuse oko 15 sati je došlo do većeg naguravanja koje je policija spriječila korištenjem tzv. pepper-sprejeva.

Aktivisti jedne nevladine organizacije koja je o tome izvijestila novinare tvrde da je gužva prijetila gaženjem djece te da je policiji izgleda sprej bio jedini način za obuzdati situaciju.

Neslužbeno saznajemo da je tijekom noći došlo do obračuna noževima između dvoje izbjeglica i probadanja, ali bez većih posljedica. O svemu će se tijekom poslijepodneva očitovati ministar Ranko Ostojić koji je, neslužbeno doznajemo, i sam sudjelovao u smirivanju jedne kaotične situacije objašnjavajući izbjeglicama da se smire i da će svi ući u autobuse. Pritom je poželio i sretan Kurban bajram.

14:51 Vlada ima i tzv. plan C u slučaju da Mađarska zatvori svoje granice prema Hrvatskoj. Kako neslužbeno doznaje RTL , hrvatske vlasti tada bi izbjeglice vratile Srbiji. Vlada je u utorak odbila zahtjev Slovenije da Hrvatskoj vrati 800 izbjeglica.

11:53 Ministar Ranko Ostojić rekao je da je tijekom noći preko GP Bapska u Hrvatsku  ušlo 2300 ljudi.

- Ja kao stari izviđač teško mogu  naći taj granični prijelaz pa neka mi sad netko kaže da su sve te izbjeglice tamo došle slučajno. Dakle neka Srbija nastavi njih voditi i dalje na način kako to sad radi, samo neka ih vodi na finije i urednije prijelaze poput Horgoša na srpsko-mađarskoj granici - rekao je Ostojić ispred prihvatnog centra u Opatovcu.

POGLEDAJTE VIDEO: Izbjeglice u Opatovcu

Pokretanje videa...

24sata Video 00:25

Na pitanje strahuje li da će Srbija  zatvoriti granični prijelaz u Tovarniku, Ostojić je rekao da bi to bila jedinstvena prilika da konačno vidi srpsku policiju na granici.

Hrvatska trenutno za izbjegličku krizu nije primila ni kunu od EU. Sve aktivnosti se financiraju iz domaćih izvora, dodao je Ostojić.

11:38 15. izvanredni vlak kroz 15 minuta doći će po izbjeglice u Tovarnik.

11:12 Ispred Memorijalnog groblja u Vukovaru formira se kolona od 20 ZET-ovih autobusa koji će gotovo 2 tisuće izbjeglica prevesti do Terezinog Polja na granici s Mađarskom.

11:10 Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Hrvatska protiv Srbije vodi trgovinski rat i ekonomsku agresiju, ocijenivši da je Srbija "napadnuta".

11:05 Srbijanski premijer Aleksandar Vučić je, povodom odluke Hrvatske da zatvori granične prijelaze sa Srbijom zbog priljeva izbjeglica, uputio pismo najvišim europskim čelnicima, priopćila je srbijanska vlada.

10:42 Mađarska vojska prema naredbi vlasti od ranog jutra postavlja bodljikavu žicu i ograde duž graničnog prijelaza kod Gole u Koprivničko-križevačkoj županiji. Granični prijelaz u Goli samo je 14 kilometara udaljen od ilegalnog prijelaza kod Botova, a hoće li Mađari ogradu produžiti prema Botovu nije poznato.

POGLEDAJTE VIDEO: Mađari podižu žicu

Pokretanje videa...

24sata Video 00:27

10:00 Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić gostujući na N1 poručio je Srbiji da se počne ponašati kao uređena država. Ministar je apelirao kolegama u Srbiji da se organiziraju i uspostave koridore za izbjeglice. Kaže da to nije ultimatum, ali je upozorio da bi štete mogle biti još veće.

- Onaj tko se želi organizirati to može, mi smo primjer za to - poručio je Hajdaš Dončić te dodao kako im se nitko od kolega iz Mađarske ili Srbije nije obratio te da komuniciraju isključivo preko Ministarstva vanjskih poslova.

9:53 14. izvanredni vlak krenuo je iz Tovarnika u 9.30 sati. Vožnja prema Botovu trajat će oko četiri i pol sata, stoji na Vladinom Twitteru.

9:49 U emisiji Novi dan  na N1 uživo su se suočili srpski ministar Rasim Ljajić i ministar unutarnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić. Pale su žestoke optužbe. Ljajić tvrdi da se Hrvatska ne zna nositi s izbjegličkom krizom i da Milanović zatvaranjem graničnih prijelaza skuplja političke bodove uoči izbora.

9:47 U Opatovac je upravo stigao ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, javlja reporter N1.

9:45 Prema posljednjim informacijama iz MUP-a u RH je do 9 sati ušlo oko 44 tisuće izbjeglica. U Opatovcu se trenutno nalazi 2. 900 izbjeglica.

9:22 U posljednjih pola sata policija je u Opatovac iz Bapske, u čak 18 autobusa, dovezla nešto više od tisuću novih izbjeglica. Pritisak na tom graničnom prijelazu je sve veći, dok je u donedavnom kriznom žarištu -  Tovarniku stanje mirno i izbjeglica nema.

8:56 Uslijed izvanredne situacije vezane uz prihvat izbjeglica Slovenske željeznice obustavile su promet međunarodnih vlakova na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom. Promet vlakova obustavljen je i na graničnim prijelazima sa Srbijom i Mađarskom, javlja HŽ.

8:24 Kako se neslužbeno doznaje, tijekom današnjeg dana u prihvatni centar Opatovac trebalo bi stići više tisuća izbjeglica. Noćas je ponovno došlo do sukoba između izbjeglica. Interventna policija je sukob riješila brzo, bez uporabe sile.

8:08 Broj izbjeglica pred prihvatnim centrom Opatovac sve više raste. Očekuje se dolazak 14 autobusa iz Bapske. Najveći problem je jezična barijera, nema dovoljna prevoditelja koji bi komunicirali s izbjeglicama i prenijeli im bitne informacije. Što se tiče zdravstvenih problema, izbjeglice se najviše žale na rane na stopalima, trudnice na umor, a mala djeca nerijetko imaju povišenu temperaturu.

8:04 Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je pred današnji sastanak u Bruxellesu da će se pridružiti onim kolegama koji će zahtijevati zajedničko europsko rješenje za izbjeglički problem, ali da ne očekuje trajna i dugoročna rješenja o budućoj imigracijskoj politici Europske unije.

8:00 Čelnici Europske unije u srijedu će se sastati u Bruxellesu gdje bi trebali odobriti plan za razmještaj 120.000 izbjeglica diljem Europe. U fokusu današnjeg summita bit će i učvršćivanje granica EU te pružanje veće pomoći zemljama u susjedstvu Sirije, odakle dolazi mnogo izbjeglica. Na summitu će sudjelovati i premijer Zoran Milanović.

Prošlo je tjedan dana otkako su izbjeglice počele pristizati u Hrvatsku. Otad ih je u našu zemlju ušlo oko 36.000.

Kako javlja HTV, jutros je smanjen pritisak na prihvatni centar Opatovac u koji neprestano pristižu izbjeglice preko Tovarnika i Bapske. Trenutno je pred kampom oko tisuću izbjeglica koji čekaju na ulaz i registraciju. Na terenu su ekipe Crvenog križa koje izbjeglicama pružaju potrebnu liječničku pomoć.

REUTERS/PIXSELL

I preko malog graničnog prijelaza Bapska noćas su u velikom broju u Hrvatsku ulazile izbjeglice. Nepregledne kolone ljudi, koji su se pješke zaputili prema Opatovcu, slijevaju se niz cestu. Ima ih i na poljima gdje zajedno s policijom čekaju autobuse da dođu po njih. Uz humanitarne udruge, dočekuju ih i mještani te pružaju hranu i piće za okrjepu nakon dugog putovanja.

-  Mještani, najviše mladi su se spontano skupili, skuhali čaj, iznijeli hranu. Svatko kupi nešto što može. Oni su mirni, zahvaljuju svima. Ima ih od svuda. Organizirali su se i mladi iz Iloka da će pomoći. U 8 sati ćemo krenuti dalje - rekla je jedna mještanka Bapske za HTV.

Kolona na Bajakovu duga 9 km

Na graničnom prijelazu Bajakovo od utorka navečer traje prosvjed vozača kamiona iz Srbije.

Podsjetimo, Hrvatska carina, odlučila je Vlada, puštat će preko granice na Bajakovu samo kamione s pokvarljivom robom i kontrolirati njezin prolazak preko granice. Međutim, pobunili su se vozači iz Srbije i blokirali su međuprostor u oba smjera između prijelaza Batrovci na srpskoj i Bajakovo na hrvatskoj strani. Pojedini kamioni čekaju na prijelaz već četiri dana, jer je Hrvatska ranije zbog izbjegličke krize zatvorila svih sedam graničnih prijelaza sa Srbijom. RTS piše da vozačima ponestaje hrane i vode i da je njihovo strpljenje na izmaku.

POGLEDAJTE VIDEO: Kamioni se zaredali na Bajakovu

Pokretanje videa...

24sata Video 00:28

Kolona teretnih vozila na Bajakovu trenutno je duga 9 km, javlja HAK.

Promet osobnih vozila, autobusa i teretnih vozila do 7,5 tona preusmjeren je na granični prijelaz Tovarnik. Vozila iznad 7,5 tona voze kroz BiH preko graničnog prijelaza Stara Gradiška.

Osim toga, i dalje je na snazi odluka o obustavi prometa na graničnim prijelazima  sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina.

Ivica Galović/PIXSELL
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 549
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a