Obavijesti

News

Komentari 106

Na bateriji vozio od Bleda do Dubrovnika, prešao je 746 km

Na bateriji vozio od Bleda do Dubrovnika, prešao je 746 km
4

Jeftino na Jadran: Slovenski genijalac Andrej Pečnjak za vikend je posjeo suprugu u električni auto i krenuo na dug put. U nedjelju su već večerali na lijepom Stradunu

VIDEO

Posljednju dionicu od Ploča do Dubrovnika prošli su na dobrim željama ljudi koji su navijali za njih i posljednjim elektronima akumulatora.

Slovenac Andrej Pečnjak i njegova supruga električni su automobil napunili samo jednom.

- Bili smo na 60 km od Dubrovnika kad nam je baterija pokazivala samo dva posto. A kod Dubrovnika smo vozili još deset kilometara - kaže inovator Andrej, koji je u subotu posjeo suprugu u elektromobil Merton 7 i krenuo na put u organizaciji Nikola Tesla EV Rallyja. Zapečatili su utičnicu za punjenje i, uglavnom magistralama, krenuli na 746 km dugi test vozila konstruiranog na temelju Mazde 5, a koje može potegnuti i 180 km/h.

- Znate li kako Gorenjac za rođendan odvede suprugu iz Bleda na Stradun na večeru da ga to što manje košta? Ide električnim autom da ga put dođe samo sedam eura, a tamo ga župan časti večerom - našalio se vedri Pečnjak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

On je uvjeren da i Slovenija i Hrvatska imaju dovoljno potencijala za pokretanje moćne industrije električnih automobila. Naš Mate Rimac, konstruktor najnaprednijih električnih auta, dobro ga poznaje.

- Lijepo je znati da ti susjed ovako nešto radi vrhunski. On je prošle godine na reliju u Monte Carlu osvojio nagradu za najefikasniji autu - kazao nam je Rimac.

Pečnjaku je cilj bio, kaže, prodrmati proizvođače, a Rimac smatra da je savršeno vrijeme da u elektroautoindustriji Hrvatska i Slovenija dostignu najnaprednije.

STANDARD

Pečnjak bi volio da velike tvrtke počnu za široke mase proizvoditi aute koji će najmanje 200 km prelaziti s jednim punjenjem.

24sata

MOĆNA BATERIJA

Ima kapacitet čak 96 kWh. Pečnjak i kolege ih sastavljaju od ćelija iz Južne Koreje.

24sata

PROSJEČNA BRZINA

Na dionici do Starigrada bila je 66 km/h, a odatle uglavnom po autoputu do Dubrovnika 75 km/h.

24sata
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...