Obavijesti

News

Komentari 7

'Planiramo širenje kanalizacijske mreže i potpunu modernizaciju mreže javne odvodnje...'

'Planiramo širenje kanalizacijske mreže i potpunu modernizaciju mreže javne odvodnje...'
15

Na dnevnom redu su i financijska izvješća Zagrebačkog holdinga, ZET-a i drugih društava, kao i prijedlog zaključka o dodjeli nagrade Luka Ritz

VIDEO

Zastupnike zagrebačke Gradske skupštine danas očekuje rasprava o rebalansu proračuna, kojeg je predložio gradonačelnik Tomislav Tomašević. Kako je naglasio dan ranije predsjednik Skupštine, Joško Klisović, gradski proračun treba učiniti realnim. Nažalost, dodao je, uštede koje su ostvarili u protekla tri mjeseca od 400 milijuna kuna, poništene su računima koji su se odjednom pojavili.

PRATITE UŽIVO: Sjednica zagrebačke Gradske skupštine 

Odmah na samom početku u ime Kluba HDZ-a i HSLS-a Mislav Herman zatražio je stanku od pola sata zbog uvrštenja pet novih točaka po hitnom postupku za koje oni smatraju da su mogle ići po redovnom.

Jedna od njih je izmjena odluke o ustrojstvu gradskih upravnih tijela, kojom se prolongira tek na 1. siječnji novi ustroj Gradske uprave i smanjenje s 27 na 16 gradskih ureda, a ne od 31. listopada, kako je bilo najavljeno. 

- Govorili smo kako nema smisla prije donošenja redovitog proračuna mijenjati broj gradskih upravnih tijela. Također, i dalje nam nije jasno zašto imamo copy/paste odluku o izgradnji sortirnice o Resniku, odnosno pristupne ceste, kao što je to bilo na posljednjoj sjednici u prošlom sazivu, kada smo se složili da bez kratkoročnog, srednjoročnog i dugoročnog plana gospodarenja otpadom ovakve odluke nema smisla donositi - poručio je Herman.

Zagreb: Na sjednici zagrebačke Skupštine o rebalansu gradskog proračuna

Prije toga je njegov stranački kolega Davor Filipović zatražio da se 11. točka dnevnog reda, koja se odnosi upravo na izgradnju pristupne ceste za sortirnicu, makne. 

- Na posljednjoj sjednici u prošlom sazivu na prijedlog Kluba HDZ-a i Tomašević je podržao da se to izostavi s dnevnog reda i mislim da je to u ovoj situaciji nužno napraviti kako bi dobili cjeloviti sliku od gradonačelnika što se planira napraviti s gospodarenjem otpadom. Znamo da se u zadnje vrijeme održivo gomilao glomazni otpad, da su kapaciteti u Sesvetskom Kraljevcu popunjeni i da se glomazni otpad sad odvozi u Sisak, gdje se drobi pa se vraća na Jakuševac - istaknuo je. 

Klub zastupnika Domovinskog pokreta neće podržati rebalans zagrebačkog proračuna
Klub zastupnika Domovinskog pokreta neće podržati rebalans zagrebačkog proračuna

S njime se složio i Slaven Dobrović, zastupnik Domovinskog pokreta.

Na dnevnom redu su i godišnja izvješća o Zagrebačkom holdingu i ZET-u, a za koja je Tomašević zatražio da se pomaknu naprijed kao 4. i 5. točke dnevnog reda. 

HDZ se usprotivio i da se po hitnom postupku uvrsti odluka o razrješenju člana kazališnog vijeća HNK-a i članova kazališta Gavella. No, većina je izglasala da se ono uvrsti u dnevni red ove sjednice. 

- Vezano za kazališno vijeće dramskog kazališta Gavella, Odbor za imenovanja smatra da nisu ispunjavali dužnost jer su u 2021. održali samo dvije telefonske sjednice pa kazališno vijeće nije pratilo zaista tešku situaciju u kojoj se našlo kazalište, pogotovo nakon potresa - istaknula je predsjednica gradskog Odbora za imenovanje. 

'Što god mi napravili, vi ćete biti protiv' 

- Znamo da ste vršili pritisak na određene članove kazališnog vijeća da odstupe sa svojih pozicija. Neki su pristali, neki nisu. Zašto ponovno tajna imenovanja i je li to promjena upravljanja Gradom Zagrebom, o kojem smo slušali bajke i floskule protekle četiri godine ili je to bila iluzija da će sposobni, a ne podobni upravljati Gradom - pitao je Herman.

Tomašević se osvrnuo na negodovanje oko sortirnice. 

- Kažete parcijalno rješenje globalnog problema. Gospodarenje otpadom u Gradu Zagrebu nije baš globalni problem. Taj problem se nije rješavao 20 godina. Idemo s pripremom da bi se mogla možda tamo graditi sortirnica. Jučer smo imali sastanak s ministrom Ćorićem da vidimo kad ide natječaj iz EU fondova, treba imati spremne projekte. Pristupna cesta je priprema za sortirnicu. Što god mi napravili, vi ćete biti protiv, a ne znam tko može biti protiv sortirnice - poručio je. 

Naglasio je kako ta točka ostaje na dnevnom redu. I većina je tako izglasala.

Zagreb: Na sjednici zagrebačke Skupštine o rebalansu gradskog proračuna

A kad su utvrdili dnevni red, krenuo je aktualni sat, tradicionalno svaki put na početku nove sjednice. Nezavisni Trpimir Goluža upitao je gradonačelnika vezano uz KK Cibona.

- KK Cibona je postalo obiteljsko-sportsko gospodarstvo kojim gospodare poslušnici pokojnog gradonačelnika Bandića. Unatoč izdašnom financiranju, klub je nelikvidan, 96 dana ove godine je bio u blokadi. Zašto ništa niste poduzeli oko financijskog poslovanja kluba - upitao je.

Tomašević se složio da je Cibona u lošem stanju te da bi uprava koja je klub dovela do takvog stanja trebala odgovarati, ali i naglasio kako to nije gradska ustanova.

- Mi smo kao Grad napravili što smo mogli, a to je revizija poslovanja. Ja sam zabrinut zbog stanja u klubu i pozivam ministarstvo i nadležne institucije da uđu u klub i vide što se tamo događa. Slažem se da je promjena potrebna i nadam se da će članovi koji o tome odlučuju to uvidjeti - rekao je. 

Najavio je internu kontrolu gradskog kontrolnog ureda kako bi vidjeli kako se troši novac Grada Zagreba.

Nezavisni Renato Petek upitao ga je hoće li se Grad napokon aktivno uključiti u sudske  postupke koji su u tijeku kako bi se moglo dokazati kakva je šteta prouzročena u dosadašnjem upravljanju Gradom.

- U aferi Agram je svjedočio prvooptuženi Petar Pripuz, tamo je bio i odvjetnik Grada Zagreba, kojeg mi skupo plaćamo. Zašto taj odvjetnik prvooptuženom nije postavio niti jedno jedino pitanje - pitao ga je.

Petek je istaknuo kako odvjetnik može postavljati i pitanja, podastrijeti dokaze, čime se onda Grad aktivno uključuje u sudske postupke.

- Ako to nije tako, moram zaključiti da je to, ako Grad samo uputi zahtjev, a ne sudjeluje aktivno, bilo populistički - rekao je. Dodao je kako se zna "kako funkcionira hrvatsko pravosuđe" i poručio da odvjetnici koje Grad skupo plaća moraju postavljati pitanja te da se na taj način mora aktivnije sudjelovati. 

- Ako mi govorimo u proračunu i rupama u proračunu, doći će Filipović i reći: "Ma da, ali postoje neke druge stvari", i bit će percepcija tko je u pravu, a tko je u krivu. Ali ako se potrudimo da sud kaže da je netko pravomoćno osuđen zbog toga što je radio, onda i mi to možemo reći. Ovako to ostaje percepcija - rekao je Petek, na što je burno reagirao Filipović. 

- Sram vas može biti - rekao je. 

Marijan Tomurad, zastupnik Stranke rada i solidarnosti, upitao ga je za planove oko maksimirskog stadiona.

- Znate što sam ja govorio u kampanji i što piše u našem programu. Da financiranju novog stadiona od strane Dinama, da nekom modelu za koji još treba utvrditi koji je to model. Bavimo se time. U Europi postoje različiti modeli kad se dolazi do partnerstva između udruge građana, što Dinamo jest, i grada, a gdje grad ima zemljište u vlasništvu, na kojem se nalazi stadion koje je ruglo. To je problem koji nije riješen 20 godina. Bili su neki kontakti s Upravom Dinama, sastanak još nije bio, tražimo modele. A znate što smo tražili - transparentno i demokratično upravljanje Dinamom - istaknuo je. 

Tomašević: Škola Tituš Brezovački ide u cjelovitu obnovu

Zastupnik Domovinskog pokreta i potpredsjednik Skupštine Igor Peternel pitao ga je za obnovu, odnosno neobnovu škole Tituš Brezovački obzirom da je prošao rok koji je bio zadan za 1. rujna da škola bude spremna za dolazak đaka.

- Zašto je došlo do zastoja, hoće li građani nešto dodatno plaćati i hoće li učenici barem od drugog polugodišta krenuti u svoju školu - pitao je.

Tomašević je rekao kako je ta škola jedna od 13 koja ide u cjelovitu obnovu.

- Krenulo se u projekt obnove bez konzervatorskih uvjeta, ali i to bi trebalo biti riješeno kroz tjedan dana pa se nastavlja s procesom - rekao je. 

Širenje kanalizacijske mreže 

- Jučer sam razgovarao s ministrom Ćorićem oko širenja kanalizacijske mreže i dogovorili smo iznos od oko 70 milijuna kuna hitno iz Nacionalnog plana opravka i otpornosti. I to je samo početak. Planiramo kompletnu investiciju modernizacije mreže javne odvodnje, što je vezano za projekt aglomeracije, posebice onu kanalizacijsku mrežu mješovitog tipa u kojoj je odvodnja oborinskih voda pomiješana s odvodnjom fekalnih voda pa imamo situacije kao onu prošle godine - najavio je Tomašević odgovarajući na pitanje HDZ-ovog Marija Župana oko kanalizacije u mjesnom odboru Podsused-Vrapče.

HDZ-ov zastupnik i potpredsjednik Skupštine, Mislav Herman, upitao je za gospodarenje otpadom u Soblincu, gdje ne postoji kanalizacija ni odvodnja, a u blizini se nalaze obiteljske kuće. Naglasio je kako je Gradsko vijeće Sesvete poslalo Gradskom uredu za gospodarstvo i zaštitu okoliša uputilo zahtjev da se ne odobri rad navedenoj tvrtki na toj lokaciji i pitao zašto im nisu ništa odgovorili.

- Malo me čudi da ovakvo pitanje dolazi od vas. Gradski ured za gospodarstvo i zaštitu okoliša, budući da Grad Zagreb ima status županije, izdaje dozvole po zakonu. Odluke ima pravo kontrolirati Državni inspektorat, žalbe Ministarstvo. Ja imam informacije da je odgovoreno - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije