Obavijesti

News

Komentari 75

Na Hitnu sa šakom u vrećici: 'Sretan sam, opet mičem prste'

Na Hitnu sa šakom u vrećici: 'Sretan sam, opet mičem prste'
8

Vrsni riječki liječnici uspjeli su Draženu Bužanu spasiti šaku koju mu je prošlog tjedna odrezao radni stroj. Dražen se već bio pomirio da će zauvijek ostati bez dijela ruke...

VIDEO

Bravar i ronilac Dražen Bužan (49) iz Raše u Istri već se pomirio da će zauvijek ostati bez lijeve šake, koju mu je prošli tjedan odrezao radni stroj, ne znajući da će mu ruka biti spašena zahvaljujući vrsnim riječkim liječnicima, koju su još jednom pokazali svoje iskustvo i znanje te mu šaku uspješno replantirali u KBC-u Rijeka.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:47

- Radio sam na preši za sječenje lima kada je jedan komad malo skliznuo u stranu. Namještao sam ga u poziciju, no istovremeno, neoprezno stopalom stisnuo papučicu koja pokreće stroj i u sekundi ostao bez šake. Sve se odvilo jako brzo,  u sekundi, nisam osjetio nikakvu bol i bilo je jako malo krvi, no ostao sam šokiran kada sam ugledao svoju odsječenu šaku. Brzo smo otišli u hitnu službu, a ja sam se putem već pomirio da je to to i da ostajem bez šake. Nisam znao da se ona može uspješno prišiti nazad na ruku i ne mogu vam reći koliko sam zahvalan liječnicima i osoblju na svemu. Presretan sam, čak me ni ne boli i jedva čekam opet se vratiti na posao - ushićeno je rekao sretni Istrijan mičući prste zavijene šake.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nesreća na radu dogodila se prošlog petka oko 14 sati. Nakon što mu je stroj odsjekao šaku, kolege su je pospremile u vrećicu i dovezli Dražena na Hitnu.

Pacijent je na operacijskom stolu u Rijeci bio već u 17 sati gdje mu je tim, na čelu s dr. Ivanom Kirinom, Marinom Marinovićem i Ivanom Sebaherom, nakon nešto manje od šest sati uspješno replantirao amputiranu šaku. Inače, ovakva operacija nerijetko traje i do 12 sati.

- Šaka je amputirana u području ručnog zgloba gdje se nalazi cijeli niz malih kostiju, što takvu rekonstrukciju čini nešto težom. Najprije smo morali učiniti ukoštenje te spojiti krvne žile, arterije, vene i tetive te u konačnici sve zatvoriti, tj. zašiti. Sve je dobro prošlo, pacijent miče prstima, šaka je u funkciji i nadamo se da će za tjedan dana biti pušten kući. Kada imate ovako dobar tim sa izvjesnim iskustvom, tehnikom i dobrom opremom poput nezaobilaznog operacijskog mikroskopa, onda ne treba biti nikakvih problema - kazao je dr. Kirin, koji je prije 15-tak godina 1. u svijetu izvršio uspješnu replantaciju ruke češkom roniocu, kojemu ju je pri ronjenju amputirao gliser, a ronioci nešto kasnije izronili iz mora. Ovo mu je u skoro 30-godišnjoj karijeri prva operacija kroz karpus (osam kostiju korijena šake).

Dodaje da je sve išlo po protokolu tj. da je odmah po amputaciji šaka specijalno zapakirana i ohlađena te transportirana u Rijeku. Inače je rok za uspješnu replantaciju ovog organa 12 sati za razliku od primjerice potkoljenice ili natkoljenice koja se mora prišiti u roku od osam sati ili prsta koji, čuvan u preciziranim uvjetima može stajati i do 24 sata.

- Ono što će uvelike pomoći također je riječka barokomora, koja će pridonijeti revitalizaciji organa tj. krvi i kisika te dati zamah tkivu za brži oporavak - zaključuje dr.sc. Marinović, kojeg je sretni pacijent, nakon oporavka, s ostatkom ekipe pozvao u Istru gdje će proslaviti sretan ishod nesretne situacije.

Pokretanje videa...

00:31
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu