Obavijesti

News

Komentari 74

Na Hrvatsku je prošle godine bilo 12 kibernetičkih napada iza kojih su stajale druge države!

Na Hrvatsku je prošle godine bilo 12 kibernetičkih napada iza kojih su stajale druge države!

IZVJEŠĆE SOA-E Centar za kibernetičke tehnologije (osnovan 2019. u okviru agencije) potvrdio je 12 državno (ne stoji iz kojih država) sponzoriranih kibernetičkih napada na ciljeve u RH

VIDEO

Operativci hrvatske tajne službe su, naravno, sposobni i spremni kao oni iz filmskih blockbustera, ali zadnjih godina sve više izgrađujemo i ove koji klikom miša spašavaju svijet, rekao je ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Danijel Markić tijekom izlaganja na konferenciji Cybertech Global 2021. u Dubaiju.

Ta njegova dosad nepoznata i važna izjava citirana je netom objavljenom godišnjem Javnom izvješću Sigurnosno-obavještajne agencije(SOA) za 2020/2021. Sedmo po redu izvješće u dobroj demokratskoj tradiciji, na 50-ak stranica i 20 cjelina, obuhvaća se aspekte ugroza nacionalne sigurnosti i načina (koliko je to dopušteno) na koje pripadnici SOA-e istu štite.

Relativno je opsežno poglavlje o cyber ugrozama koja postaju sve opasnije za hrvatsku nacionalnu sigurnost te zahtijevaju ozbiljno povećanje ljudskih i tehničkih resursa. Tako je tijekom 2020., Centar za kibernetičke tehnologije (osnovan 2019. u okviru agencije) potvrdio 12 državno (ne stoji iz kojih država) sponzoriranih kibernetičkih napada na ciljeve u RH.

SOA je, također, projektirala SKAUT, središnji sustav senzora u ključnim državnim tijelima za otkrivanje, rano upozorenje i zaštitu od državno sponzoriranih kibernetičkih napada. Od ovih 'tradicionalnijih' opasnosti u izvješću izdvaja se poznata pucnjava na zgradu Vlade iz listopada 2020.. Tada je teško ranjen policajac. SOA pak kaže da je oružani napad, s obilježjima terorističkog napada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Prikupljeni podaci ukazuju na psihički poremećaj disocijativne/bipolaritetne osobnosti kod napadača, što, između ostalog, ilustrira i njegovo samoubojstvo 20-ak minuta nakon napada', stoji u dokumentu.

Prijetnje od islamističkog radikalizma i dalje ostaju. SOA upozorava na više od 200 osuđenika za djela povezana s džihadističkim terorizmom koji će do 2023. biti pušteni iz zatvora u zapadnoj Europi. A takvi baš ne dođu pameti.

Ostaju radikalizirani i spremni na svakakve fertutme. 

'Do sada se u zapadnobalkanske države (od oko 1.000 osoba koji su otišli u Siriju i Irak) vratilo njih oko 450. Oko 300 osoba još uvijek se nalazi na području Sirije. Iz RH nije otišla niti jedna osoba, ali je utvrđeno nekoliko osoba koje kao drugo imaju i državljanstvo RH (osim jedne osobe), a koje se i dalje nalaze u zarobljeničkim kampovima pod kontrolom snaga sirijskih Kurda'.

U kontekstu ovih ugroza, dodaje agencija, ozbiljne su 'zlonamjerne i lažne objave koje manipuliraju naporima u prevenciji i suzbijanju međunarodnog terorizma, kao što je bio slučaj s lažnim medijskim objavama u kojima se SOA-u i RH optuživalo za naoružavanje terorista u BiH'.

Cijelo izvješće možete pročitati na mrežnoj stranici www.soa.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina