Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
119 komentara

'Na nama vrše eksperimente kroz možda opasnu 5G mrežu'

Maja Očko Šunjić, također kandidatkinja Živog zida na predstojećim europskim izborima, rekla je kako samo Hrvatska i Koreja uvode 5G dok u Bruxellesu, središtu EU, i Njemačkoj to zaustavljaju

Zagreb: Živi zid upozorava na niz zastrašujuæih èinjenica vezano uz uvoðenje 5G tehnologije
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
119 komentara

Živi zid je u nedjelju, u povodu Svjetskog dana zdravlja, upozorio kako se, unatoč kaosu koji vlada u području zaštite od neionizirajućeg zračenja i ilegalnog postavljanja baznih stanica, u Hrvatskoj želi uvesti eksperimentalna 5G tehnologija,  koju druge zemlje odbijaju jer nisu do kraja istraženi njezini učinci na ljudsko zdravlje. 

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić rekao je na konferenciji za novinare ispred zgrade  Ministarstva zdravstva kako je istraživanje koje su proveli pokazalo da je od 100-njak baznih stanica u Zagrebu, njih 70 posto postavljeno protupravno a 90 posto bez uporabne dozvole, što ukazuje na potpuni kaos. Najavio je kako će Živi zid predložiti izmjene i dopune Zakona o zaštiti od neionizirajućeg zračenja, kako bi se stalo na kraj neredu koji vlada. 

"I na zgradi Ministarstva zdravstva je bazna stanica, najvjerojatnije je i ona ovdje protupravno", rekao je Sinčić.

"To pokazuje da vlada totalni nered i kaos, da teleoperateri mogu raditi kako, što i gdje hoće a institucije, ministarstva zdravstva i graditeljstva i prostornog uređenja te inspekcije ne mogu im, odnosno ne žele stati na kraj", ocijenio je Sinčić. Zbog toga se bazne stanice postavljaju na mjesta na kojima ih po zakonu ne bi smjelo biti, na niskogradnje te u blizini škola, vrtića i bolnica, pa se tako na krovu Kliničke bolnice Dubrava nalazi desetak baznih stanica.

A Samsung employee arranges the new Samsung Galaxy S10e, S10, S10+ and the Samsung Galaxy S10 5G smartphones at a press event in London GALAXY S10 Stigao prvi 5G smartphone na svijetu: Prodaju ga u J. Koreji

'Hrvatska idealna za eksperimente'

Zbog loših propisa, koji se uz to ne poštuju, Hrvatska je idealna zemlja u koja se mogu vršiti eksperimenti za 5G tehnologijom, zaključio je Sinčić.

Tihomir Lukanić, kandidat Živog zida za Europski parlament, rekao je kako se takav neuređeni sustav sada želi nadograditi za 5G mrežu iako je više od 200 znanstvenika iz 40 zemalja uputilo apel UN-u i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji da se pričeka s njezinih uvođenjem jer nisu do kraja istraženi mogući negativni učinci po ljudsko zdravlje, a sve je to utemeljeno na oko 10.000 znanstvenih radova. 

"S obzirom da je Hrvatska poznata kao visokokoruptivna zemlja izgleda da je ovdje plodno tlo da se na nama vrše eksperimenti. Živi zid to oštro odbacuje. Ne želimo biti ničiji pokusni kunići, želimo da se provedu studije utjecaja na ljudsko zdravlje", rekao je Lukanić.

Naveo je i kako je u Hrvatskoj trenutno dozvoljena 800 puta veća koncentracija neionizirajućeg zračenja u odnosu na druge zemlje EU, a istodobni smo najslabije pokriveni s mobilnim signalima i imamo najskuplji internet.

Živi zid održao konferenciju za medije na Vuglec bregu o imovini ministrice Žalac 12 KANDIDATA Živi zid je predstavio listu stranke za europske izbore

"Na razini Europskog parlamenta stoga ćemo se zalagati za transparentnost ovakvih javnih rasprava,  da se našim koruptivnim vladama nametne prisilno izvršenje i izrada novih modela i pravnih akata te ćemo biti protiv uvođenja ovakve eksperimentalne tehnologije nad našim prostorom", rekao je Lukanić.

Maja Očko Šunjić, također kandidatkinja Živog zida na predstojećim europskim izborima, rekla je kako samo Hrvatska i Koreja uvode 5G dok u Bruxellesu, središtu EU, i Njemačkoj to zaustavljaju. "Nizozemska ni ne razmišlja o tome dok Francuska izbacuje Wi-Fi iz škola i vrtića, a mi u sklopu kurikularne reforme to uvodimo u naše škole", kazala je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message