News

Komentari 1

Na obljetnicu 11. rujna, Biden brani povlačenje iz Afganistana

Na obljetnicu 11. rujna, Biden brani povlačenje iz Afganistana

Joe Biden drži da su Amerikanci ispunili svoju misiju ubivši Osamu Bin Ladena, utemeljitelja al-Kaide i neutraliziravši džihadističku mrežu u njezinoj afganistanskoj bazi

Američki predsjednik Joe Biden branio je u subotu svoju odluku o povlačenju američkih postrojbi iz Afganistana, u sklopu obilježavanja 20. obljetnice atentata 11. rujna i istaknuo da Sjedinjene Države ne mogu "napasti" sve zemlje u kojima se nalazi al-Kaida. 

"Može li se al-Kaida vratiti? Da, i reći ću vam, već su se vratili na druga mjesta", rekao je novinarima u Shanksvilleu,  gdje se prije 20 godina srušio jedan od četiriju otetih zrakoplova.

"Koja je strategija? Moramo napasti sva mjesta gdje se nalazi al-Kaida i tamo ostaviti naše postrojbe? Budimo ozbiljni!", dodao je. 

Američki predsjednik, na udaru kritika zbog kaotičnog povlačenja iz Afganistana koje je završilo 31. kolovoza, ponovio je da je bila greška pokušavati ujediniti Afganistance. 

Joe Biden drži da su Amerikanci ispunili svoju misiju ubivši Osamu Bin Ladena, utemeljitelja al-Kaide i neutraliziravši džihadističku mrežu u njezinoj afganistanskoj bazi. 

Američka intervencija u Afganistanu počela je nakon atentata 11. rujna i pokrenula je najduži rat u povijesti Sjedinjenih Država. 

Joe Biden prolazi kroz tešku političku fazu nakon što su talibani 15. kolovoza u Kabulu preuzeli vlasti i nakon hitne evakuacije više od 120.000 ljudi iz Afganistana u vojnoj operaciji koju je organizirala američka vojska. 

Tvrdi da ga ne brine pad popularnosti. "Ovim se već dugo bavim", rekao je taj 77-godišnjak i veteran američke politike. 

Predsjednik Biden povodom obljetnice 11. rujna u subotu posjećuje svako od mjesta gdje su udarili oteti zrakoplovi 2001., odajući počast žrtvama. 

Biden i supruga su u New Yorku najprije prisustvovali svečanosti na mjestu World Trade Centera, zatim su odletjeli u Shanksville u Pennsylvaniji, nakon čega odlaze na područje Washingtona u Pentagon.