News

Komentari 78

Na Ovčaru su prevezli njih 260, samo ih se sedam uspjelo vratiti

Na Ovčaru su prevezli njih 260, samo ih se sedam uspjelo vratiti

Pacijente, vojnike i osoblje bolnice su potrpali u autobuse i odvezli na farmu. Tukli su ih u špaliru smrti, u hangarima. Kasnije su ih pobili u polju

Bilo ih je 260. Samo je sedmero preživjelo. Nakon mjeseci žestokih borbi za Vukovar bolnica je bila krcata, a brojni civili i branitelji sklonili su se tamo nakon pada grada. Nadali su se da će tamo biti sigurni.

POGLEDAJTE VIDEO:

U jutro 20. studenog JNA i Veselin Šljivančanin, kasnije osuđen za ratne zločine, ušli su u bolnicu. Naredio je transport svih civila i ranjenika koji su se u tom trenutku zatekli u bolnici.

- Pretresli su nas i ukrcali u autobuse. Prebacili su nas u vojarnu JNA - govorio je Dragutin Berghofer Beli, jedan od preživjelih s Ovčare i kasniji svjedok na suđenjima. U vojarni su se zadržali četiri sata, ali nisu smjeli izaći iz autobusa. Kasnije su ih prevezli do farme Ovčara koja se nalazi pet kilometara jugoistočno od Vukovara. To je mjesto najvećeg stradavanja u Domovinskom ratu.

Ovčara - mjesto najvećeg zločina u Domovinskom ratu

Zarobljenike je dočekao “špalir smrti”

- Teško je to opisati, ali vjerujte mi, vidjeli smo sve zvijezde od udara. Netko me udario štapom za hodanje po desnoj strani glave i počela mi je krv teći. Zamalo sam pao, ali uspio sam pobjeći u hangar - svjedočio je Berghofer o premlaćivanjima farme, a koja su se nastavila i unutar hangara.

- Jedan je imao lanac, a drugi je nosio metalnu cijev. Cijelo vrijeme su nas tukli, a mi se nismo smjeli kretati. Dok su me izvodili vidio sam četnike i neke časnike kako su okružili Sinišu Glavaševića. Govorili su mu: ‘Ti si onaj ustaški novinar što je pisao protiv nas’. Premlaćivali su ga - ispričao je Berghofer.

Siniša Glavašević i njegov kolega Branimir Polovina ubijeni su na Ovčari i njihova tijela su nakon rata ekshumirana iz masovne grobnice. Pronašli su ih na dnu grobnice što ukazuje da su njih prve likvidirali.

Ovčara - mjesto najvećeg zločina u Domovinskom ratu

Sedmorica zarobljenika izvučena su iz hangara na Ovčari i prebačeni do skladišta Veleprometa, ali tamo nije bilo mjesta za njih pa su odvučeni do skladišta Modateksa. Uskoro je Berghofer pušten na slobodu i uspio se izvući iz Vukovara. Neki drugi nisu imali tu sreću.

Najmlađa žrtva Ovčare bio je Igor Kačić. Imao je svega 16 godina. Igor je odveden iz dvorišta bolnice na Ovčaru i smaknut samo zato što je njegov otac, Petar Kačić, bio branitelj. Petar je poginuo u borbi. Najstarija žrtva bio je 77-godišnji muškarac. U hangarima Ovčare premlatili su i francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera, ali njegove posmrtne ostatke nikada nisu pronašli.

On je jedan od više od 50 ljudi koje nikada nisu pronašli. Naime, ekshumacije žrtava Ovčare započele su u rujnu i listopadu 1996. i trajale su 40 dana. Ekshumirali su samo 200 ljudi.

Najčitaniji članci