Obavijesti

News

Komentari 0

Na području Vinkovaca u tijeku istraživanja geotermalnog potencijala za toplinarstvo

Na području Vinkovaca u tijeku istraživanja geotermalnog potencijala za toplinarstvo

Na području Zaprešića, Velike Gorice, Siska i Osijeka snimanja su završena, u Vinkovcima su u tijeku, a slijede i na području Vukovara, rekla je direktorica Sektora za geotermalnu energiju

VIDEO

Na vinkovačkom području u tijeku su istraživanja geotermalnog potencijala kako bi se utvrdilo stvarno stanje ležišta termalnih voda radi njihova korištenja za toplinarstvo.

"Grad Vinkovci ima toplinski sustav na koji je priključeno oko 1700 domaćinstava i - ako se ovo istraživanje pokaže plodonosnim - mogli bismo se okrenuti obnovljivim izvorima energije. No, nije samo u pitanju toplinarstvo, već bi koristi mogla imati i industrija, a posebice poljoprivreda kada je u pitanju staklenička proizvodnja", rekao je zamjenik vinkovačkoga gradonačelnika Josip Romić, koji je u ponedjeljak obišao mjesto na kojem se istražuje geotermalni potencijal.

Po njegovim riječima, dobrobiti od korištenja geotermalnih izvora energije su višestruki, od održivoga kružnog gospodarenja obnovljivim izvorima energije do energetske neovisnosti, a sve radi dugoročne ekonomske isplativosti.

"Procjena je da bi prelaskom na grijanje iz geotermalnih izvora računi građana za grijanje bili niži i za 50 posto", rekao je Romić.

Kroz Nacionalni plan oporavka i održivosti projekt procjene geotermalnog potencijala za upotrebu u toplinarstvu provodi se na šest mjesta u Hrvatskoj.

Na području Zaprešića, Velike Gorice, Siska i Osijeka snimanja su završena, u Vinkovcima su u tijeku, a slijede i na području Vukovara, rekla je direktorica Sektora za geotermalnu energiju Agencije za ugljikovodike Martina Tuschl.

Objasnila je kako se seizmičko snimanje izvodi tako da se promatra kretanje seizmičkog vala od njegova izvora na površini do geoloških elemenata u podzemlju, od kojih se on reflektira, i njegov povratak do prijamnika, geofona. Povratkom vala na površinu, na kojoj su bežični geofoni, dobiva se jasna slika onoga što je ispod zemlje.

Snimanje provodi poljska tvrtka Geofizika Torun.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...