Obavijesti

News

Komentari 30

Na pomolu nova kriza u BiH, RS raspisuje referendum

Na pomolu nova kriza u BiH, RS raspisuje referendum
1

Referendum na kojemu bi se birači s područja RS-a izjašnjavali prihvaćaju li presudu Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. siječnja kao entitetskog praznika trebao bi biti održan 25. rujna.

VIDEO

Parlament Republike Srpske u petak je odlučio raspisati referendum kojim bi se osporila presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti 9. siječnja kao dana tog entiteta, a predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je slične referendume i ubuduće ustvrdivši kako su podjele u BiH sve dublje te kako ta država neće opstati.

Odluka o referendumu donesena je glasovima zastupnika iz srpskih stranaka dok su hrvatski i bošnjački zastupnici bojkotirali sjednicu. 

Referendum na kojemu bi se birači s područja RS-a izjašnjavali prihvaćaju li presudu Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. siječnja kao entitetskog praznika trebao bi biti održan 25. rujna.

Opredijeli li se većina protiv te odluke, entiteski bi parlament na temelju takvog izjašnjavanja donio novi zakon kojim bi potvrdio 9. siječnja kao "Dan RS".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ustavni sud BiH je u studenom prošle godine donio pravorijek po kojemu je obilježavanje tog datuma neustavno jer podsjeća na odluku koju je 1992. donio dio zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH proglasivši "republiku srpskog naroda u BiH".

Bio je to uvod u pokušaj otcjepljenja dijela teritorija BiH i njegova zadržavanja u sastavu "skraćene" Jugoslavije što je izravno dovelo do rata.

Presudom Ustavnog suda BiH parlamentu RS ostavljen je rok od šest mjeseci da izmijeni entitetski zakon o praznicima no to se nije dogodilo a vlasti u Banjoj Luci umjesto toga započele su široku kampanju osporavanja presude koja je rezultirala odlukom o raspisivanju referenduma.

"Ovime želimo dati legimitet jednoj praksi odlučivanja", kazao je na sjednici parlamenta Dodik koji je ponovo napao Ustavni sud BiH kao "instrument za preglasavanje Srba" poručivši kako je proglašenjem 9. siječnja kao neustavnog praznika taj sud "udario u zjenicu srpskog oka".

Zaključio je kako se tijela vlasti BiH koriste za razgradnju RS što se mora zaustaviti pa će referendumi stoga ubuduće biti praksa. 

"Ovo je trenutak koji srpski narod neće propustiti", zaprijetio je Dodik poručivši kako će nakon referenduma Ustavni sud BiH svoju presudu moći samo "okačiti mačku o rep".

Dodik je izjavio i kako je sve više uvjeren da u BiH nikakav kompromis i konsenzus nisu mogući te da Srbi ionako nisu imali nikakve koristi od BiH koja, po njegovu sudu, trenutačno opstaje samo stoga što njom upravlja međunarodna zajednica.

"BiH je danas podijeljena više nego ikada", kazao je Dodik zaključivši kako ta zemlja nema budućnost.

Obrazlažući prijedlog odluke o raspisivanju referenduma Radovan Višković, predsjednik kluba zastupnika Dodikova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), ustvrdio je kako je Ustavni sud BiH donio nezakonitu odluku i to glasovima bošnjačkih i međunarodnih sudaca.

"Odluka Ustavnog suda je politička a ne pravna", kazao je Višković optužujući Ustavni sud BiH da "pritiskom na RS ruši Daytonski sporazum". 

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Senad Bratić upozorio je kako se pod krinkom referenduma zapravo pokušava organizirati srpski plebiscit kojim bi se preglasali Bošnjaci i Hrvati. 

Podsjetio je kako je rječ o obvezujućoj odluci Ustavnog suda BiH te stoga njeno osporavanje predstavlja uvod u anarhiju.

Bratić je istaknuo kako se presuda temelji na međunarodnim pravnim normama i odnosi se na uklanjanje svake vrste diskriminacije jer je 9. siječnja kao praznik odražavao samo interese Srba.

Zastupnik hrvatsko-bošnjačke koalicije Domovina Nedim Čivić kazao je kako bi prije referenduma valjalo odgovoriti što je 9. siječnja 1992. donio Hrvatima i Bošnjacima na području današnje RS i koliko ih je tamo danas ostalo nakon pokušaja da se unutar BiH napravi jednonacionalna srpska paradržava.

Nitko od Hrvata i Bošnjaka nema ništa protiv da RS ima svoj dan no samo ukoliko se neće raditi o datumu koji će bilo koga diskriminirati, kazao je Čivić poručivši kako RS "nikada neće biti entitet samo srpskog naroda".

Klub koalicije Domovina pozvao je u petak visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da iskoristi ovlasti i spriječi provedbu referenduma kojim se krši ustav države.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!