Obavijesti

News

Komentari 123

Petrov: Vlada ne može brinuti samo o javnim službenicima

Petrov: Vlada ne može brinuti samo o javnim službenicima
7

Nećemo varati i lagati sindikate i obećavati im med i mlijeko kao što se to možda prije radilo. Mi ne možemo voditi računa samo o državnim i javnim službenicima - kaže Petrov...

VIDEO

Nakon sastanka sa sindikatima javnih službi,. Ivica Babić i Stjepan Topolnjak iznijeli su zaključke. Ostali sindikalisti nisu došli zbog zamjeranja Vladi što im nisu poslali dogovoreni protokol ni zapisnik, a postupak Vlade koja je prošli sastanak zakazan za 1. travnja odgodila dan prije, sindikalisti smatraju veoma neozbiljnim.

Nadaju se da će novi sastanak biti ubrzo, a datum još nije poznat. Babić je napomenuo kako su oni došli na sastanak, ali bez ostalih kolega koji se nisu pojavili, pregovora nema. 

- Mi smo i danas naglasili da mi sporazum imamo, ništa više od sporazuma ne tražimo. Često se u medijima spominje kako sindikati traže povišicu plaće za šest posto. Ne, ne traže sindikati povišicu, sindikati imaju ugovor. Ugovor su potpisali ovlaštenici Vlade Republike Hrvatske. Vlada kao poslodavac prema nama je obvezna kada je u pitanju sporazum po mišljenju svih pravnih eksperata koje smo konzultirali. Mi smo svjesni situacije u kojoj se nalazi društvo i gospodarstvo i spremni smo pregovarati o reprogramiranju sporazuma i iskazati razumijevanje i solidarnost prema našem poslodavcu koji je sada u financijskim poteškoćama. Jasno smo iznijeli stav Vladi kako smo mi zadovoljni s postojećim sporazumom, a Vlada traži pregovore o reprogramiranju, izmjenama i dopunama- rekao je Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata.

- Tražili smo od Vlade danas da se pošalje prijedlog protokola koji je bio dogovoren i prije, ali Vlada to nije ispoštovala. Potpredsjednik Vlade Božo Petrov rekao je da će to iskomunicirati. Svi sindikati koji sudjeluju u pregovorima dobit će prijedlog pregovora- rekao je Stjepan Topolnjak.

Istaknuo je kako su na sastanku razgovarali i s ministricom uprave Alibegović o ukidanju plaćene pauze i uvođenju devetosatnom radnom vremenu.

- S obzirom da je ministrica Alibegović istupila u javnosti s tim prijedlogom, pitali smo je i dobili smo konkretan odgovor da Vlada Republike Hrvatske i ministarstvo uprave i pravosuđa ne stoji na tome i da to nije njihov stav. Ministrica Alibegović je rekla da je ona to izjavila u svoje osobno ime, ali da to nije stav Vlade - rekao je Topolnjak.

Predstavnici Vlade na sastanku su potpredsjednik Vlade Božo Petrov , ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić , ministar financija Zdravko Marić , ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović , ministar zdravlja Dario Nakić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar .

Petrov: Nećemo ni varati ni lagati

Na kraju drugog dijela sastanka s predstavnicima Sindikata državnih službi, Božo Petrov je rekao: 

- Postoji sporazum u kojemu su određene stavke jasno naznačene i potisane. S druge strane postoji realna situacija koje smo svjesni i mi i predstavnici Sindikata, a to je gospodarska situacija i stanje koje je postojalo u trenutku kada su se potpisivali sporazumi i aneksi sporazuma. Mi ne želimo ni na kakav način držati figu u džepu, želim naglasiti da mi ni u jednom trenutku nećemo varati i lagati sindikate i obećavati im med i mlijeko kao što se to možda prije radilo. Mi ne možemo voditi računa samo o državnim i javnim službenicima nego i drugim građanima.

Osvrnuo se i na nezadovoljne sindikate koji su zamjerili što Vlada nije poslala pregovarački protokol:

- Sam protokol i zapisnik smatrali smo da u ovom trenutku ne treba donositi dok ne porazgovaramo sa sindikatima. 

Idući sastanak najavio je u idućih tjedan ili dva. 

Boris Pleša, predstavnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika rekao je:

- Pregovori moraju biti vrlo jasno definiratni. Ne prihvaćamo model po kojem bi se ovih šest posto zapravo utopilo u nekakav zakon o plaćama koji bi sutra Vlada kroz koeficijente i neke instrumente rušila. O zakonu o plaćama možemo razgovarati, ali treba nam vremena. Mi smo čuli nekoliko puta da novaca za 6-postotno povećanje nema, ali mi očekjemo prijedloge s Vladine strane da vidimo kako to premostiti. Da su ova sredstva planirana mi ne bismo danas razgovarali o tome. Očekujemo konkretne prijedloge pa ćemo vidjeti je li to nama prihvatljivo ili nije. Na sljedećem sastanku krećemo s konkretnim stvarima, utvrđivanjem protokola koji će nam reći o čemu ćemo pregovarati, hoće li to biti sporazum ili kolektivni ugovor koji za državne službenike ističe u kolovozu. Sporazum je nešto što je za nas izuzetno važno i on mora biti vidljiv u realizaciji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)