Obavijesti

News

Komentari 154

Prosvjednici u Rusiji došli do zatvora, viču 'Izađi, Ljoša!'

Prosvjednici u Rusiji došli do zatvora, viču 'Izađi, Ljoša!'

Julija Navaljnaja, supruga Alekseja Navaljnog, privedena je u subotu na prosvjedu u Moskvi organiziranom u znak potpore tom ruskom disidentu na kojem se tražilo njegovo puštanje iz zatvora

VIDEO

Julija Navaljnaja je objavila svoju fotografiju na Instagramu ispod koje je pisalo: "Oprostite za lošu kvalitetu. Svijetlo u policijskoj marici je slabo".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli @yulia_navalnaya

Prije toga je na svom IG računu objavila fotografiju s prosvjeda u Moskvi.

Navalny supporters protest his arrest

Među prosvjednicima koje je policija privela je i Navaljnijev suradnica, odvjetnica Ljubov Sobol, a večer prije, njegova glasnogovornica Kira Jarmish i koordinatori Navaljnijevih pristaša u Vladivostoku, Krasnodaru i Kalinjingradu.glasnogovornica  Na prosvjedu u Moskvi se okupilo najmanje 40.000 ljudi, procjena je Reutersa.

Podrška Navaljnom: Stotine prosvjednika uzvikuje ' Putin je lažov', policija ih mlati i uhićuje
Podrška Navaljnom: Stotine prosvjednika uzvikuje ' Putin je lažov', policija ih mlati i uhićuje

Na neodobrenim prosvjedima diljem zemlje policija je privela oko 1500 ljudi, a neki od njih su izvikivali "Putin je lopov" te "Sramota" i "Sloboda Navaljnom".

 - Dosta mi je straha. Nisam se pojavio samo zbog sebe i Navaljnog, nego i zbog svoga sina jer u ovoj zemlji nema budućnosti -  rekao je jedan Moskovski prosvjednik, Sergej Radčenko (53).

Navalny supporters protest his arrest

Glasnogovornik Kremlja Dimitroj Peskov je upozorio javnost da ne sudjeluje u neodobrenim prosvjedima. Uz to, svi prosvjedi su zbog pandemije zabranjeni mjesecima. 

Videosnimke s ruskog dalekog istoka pokazuju policajce kako u Vladivostoku niz ulicu gone skupinu prosvjednika, dok su prosvjednici u Kabarovsku, koji su stajali na temperaturama od minus 14 stupnjeva Celzijusa, skandirali "Banditi!". Policija u sibirskom Jakutsku, jednom od najhladnijih gradova u svijetu, gdje su temperature u subotu dosegle minus 52 stupnja Celzijusa, zgrabila je prosvjednika za ruke i noge te ga odvukla u kombi, moglo se vidjeti na videosnimkama. Opozicijski političar Dmitrij Gudkov rekao je da je bilo neuobičajeno mnogo prosvjeda u regiji.

 - Svi su sigurno vrlo zasićeni krađom i lažima ako su regije na ovaj način odlučile ustati - napisao je na Twitteru.

U subotu je došlo do smetnji na mobilnim i internetskim servisima, pokazali su podaci stranice koja se bavi nadgledanjem, downdetector.ru, taktika koju vlasti ponekad koriste da bi otežale prosvjednicima međusobnu komunikaciju i dijeljenje snimaka online.

Navaljni iz pritvora poziva Ruse na ulicu: 'Za vašu budućnost!'
Navaljni iz pritvora poziva Ruse na ulicu: 'Za vašu budućnost!'

Navaljni se trenutno nalazi u predraspravnom pritvoru koji mu je određen na 30 dana. Rusko pravosuđe tereti ga da je prekršio uvjete uvjetnog puštanja na slobodu otišavši na liječenje u Njemačku nakon što su ga pokušali otrovati novičokom. 

Društvenim mrežama šire se snimke prosvjeda i policijske brutalnosti. 

Prosvjednici su došli do zatvora u kojem je Aleksej Navaljni, policija ih pokušava otjerati, ali oni i dalje stoje i viču 'Ljoša, izađi!'

Navaljni ima pristaše i u Srbiji. Srbijanska policija nije u subotu popodne dopustila da se u Beogradu održi skup potpore ruskom oporbenom vođi Alekseju Navaljnom, pravdajući to epidemiološkim mjerama, javio je Radio slobodna Europa.

Prosvjednike ispred hrama Svetog Save u središtu srbijanske prijestolinice policajci su legitimirali i zatražili da se raziđu, jer skup nije prijavljen i zbog toga što je prema epidemiološkim merama zabranjeno okupljanje više od pet ljudi, rekli su sudionici skupa.

Okupljeni su se potom uputili pred veleposlanstvo Rusije, gde je im je policija ponovno zabranila okupljanje, prenosi radio.

Prosvjednici su nosili poruke “Sloboda za Navaljnog”. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 154
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.