Obavijesti

News

Komentari 66

Na sastanku u Turskoj Erdogan nije dao sjedalicu Ursuli von der Leyen. Morala je sjesti na kauč

Na sastanku u Turskoj Erdogan nije dao sjedalicu Ursuli von der Leyen. Morala je sjesti na kauč

Članica EU parlamenta Sophie in 't Veld rekla je da ovo nije bilo slučajno nego namjerno. Prozvala je Charlesa Michela jer nije reagirao na ovu diskriminaciju

VIDEO

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak se u Ankari sastao s liderima EU, predsjednicom EU Komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Europskog vijeća Charles Michelom. Sastanak je ostao upamćen po bizarnom diplomatskom skandalu, u kojem se domaćin nije pobrinuo za sjedeće mjesto jedine žene na sastanku, Ursule von der Leyen, ali ni Charles Michel nije pokazao neke gospodske manire niti da ga je to zasmetalo.

U videu se vidi kako svi zajedno ulaze u sobu za sastanke, a Erdogan i Michel su samo produžili prema udobnim foteljama, dok je Ursula ostala zbunjena i nije znala gdje da sjedne. Ostala je stajati i gledati u njih i može se čuti kako mumlja u laganoj nevjerici: "Eerrm, ehm".

Potom se na smici vidi kako joj je ponuđeno da sjedne na kauč, što je i prihvatila jer je osim kauča još jedino mogla sjesti na pod. Von der Leyen je tako sjedila četiri metra udaljena od Erdogana, nasuprot Mevluta Cavusoglua, turskog ministra vanjskih poslova, koji u diplomatskom protokolu ima niži status.

Članica EU parlamenta Sophie in 't Veld na Twitteru je napisala da ovo nije bilo slučajno nego namjerno. Podsjetila je da je Erdogan u ranijim slučajevima lidere EU, koji su tada bili svi muškarci, uvijek stavio da sjede jedni pored drugih, u jednakim sjedalicama, te prozvala Charles Michela zašto nije reagirao.

Inače, mnogi su kritizirali ovaj posjet Turskoj, jer je samo dva tjedna ranije Turska izašla iz Istanbulske konvencije. S druge pak strane, na sastanku, piše Times, je bilo govora o produženju dogovora EU i Turske oko migrantske krize.

Na sastanku koji je trajao tri sata navodno su dogovorili produženje pet godina starog dogovora da će Turska zaustaviti priljev migranata u EU, za što je tada dobila šest milijardi eura. Kako javlja Times, iznos je ovaj put povećan, a detalji bi trebali biti objavljeni ovih dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku

Plenković na Pantovčak nosi potpise, Milanović će mu dati mandat za sastavljanje Vlade
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak nosi potpise, Milanović će mu dati mandat za sastavljanje Vlade

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primit će predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske u petak u 10 sati, u Uredu predsjednika Republike
Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?
FOKUS ISTRAŽITELJA

Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?

Djevojčica (2) je nestala 26. ožujka u Srbiji. Smatraju da je ubijena. Uhitili su počinitelje. No analiza tragova zasad ne ide u prilog istražiteljima