Obavijesti

News

Komentari 42

Plenković rekao da je Agrokor sada u čistilištu: Ide reforma

Plenković rekao da je Agrokor sada u čistilištu: Ide reforma
5

Vidjeli ste objavu izvješća revizije, stanje knjiga i realno stanje je takvo da je otkrilo dubinu problema koji su postojali u koncernu, rekao je u četvrtak na sjednici Vlade Andrej Plenković

VIDEO

Na početku današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na objavu revidiranog financijskog izvješća za Agrokor.

- Vidjeli ste objavu izvješća revizije, stanje knjiga i realno stanje je takvo da je otkrilo dubinu problema koji su postojali u koncernu. Bilo je nužno angažiranje vodeće svjetske revizorske kuće, a sada je na upravi reforma "per se" i ona će obilježiti taj čistilišni transformacijski trenutak poslovanja u hrvatskom gospodarstvu. Očekujem nastavak procesa restrukturiranja i da će doći do nagodbe. To je ono zbog čega smo se angažirali, a što se tiče pravosudnih institucija, u taj posao se Vlada neće miješati ni na koji način- poručio je Plenković. 

Osvrnuo se i na svoj posjet papi Franji.
- Moj susret sa Svetim Ocem bio je izrazito kvalitetan, u dobroj formi, prati kako Hrvatska napreduje. Ponovio sam poziv da posjeti Hrvatsku, mislim da će se to dogoditi, on će procijeniti kada će to biti najbolje. Mislim da dobro ide i proces kanonizacije kardinala Stepinca - rekao je. 

O obrazovanju i policajcima

Nakon osvrtanja na aktualna događanja, Vlada je usvojila izmjene Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je kako će se povećati dostupnost radnih mjesta većem broju policijskih službenika. Istaknuo je kako je veliki broj policijskih službenika na rukovodećim mjestima poslove obavljao temeljem naloga što je institut koji se koristi samo u hitnim slučajevima.
- Obavljanje po nalogu dovelo je do toga da su popunjavanja mjesta bez natječaja, a na njih su se raspoređivale osobe koje nisu ispunjavale uvjete radnih mjesta. Povećat će se dostupnost radnih mjesta većem broju policijskih službenika i veća konkurentnost. Predloženim izmjenama uredbe ne zadire se u plaće policijskih službenika - rekao je Božinović.  
Nadalje, Vlada je usvojila prijedlog odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske.
Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak podsjetila je da je kolektivni ugovor otkazan u prosincu 2013. nakon čega nije sklopljen novi nego se primjenjivao TKU za zaposlenike u javnim službama. 

Vlada je usvojila i prijedlog odluke o sufinanciranju II. faze izgradnje internih prometnica i platoa s odvodnjom u Javnoj ustanovi "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar" u iznosu od 1.575.843 kuna. 

Vlada je usvojila i zaključak kojim se hrvatski policijski službenici koji provode graničnu kontrolu na graničnom prijelazu Bregana-Obrežje privremeno vraćaju na hrvatsko državno područje.
Naime, u travnju ove godine na snagu je stupila uredba EU o jačanju kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama, a ministar Božinović je podsjetio da je već u prvim danima primjene uredbe, posebice za vrijeme uskrsnih blagdana, došlo do značajnog smanjenja protočnosti prometa, a najopterećeniji je bio upravo granični prijelaz Bregana – Obrežje.
Na tom se graničnom prijelazu, slijedom dogovora vlada dviju država iz 2013. granična kontrola obavljala na zajedničkom mjestu, na državnom području Slovenije, a kako je riječ o jednom od najfrekventnijih graničnih prijelaza, postupak granične kontrole dodatno je usporavala i nemogućnost istovremenog zaustavljanja i obavljanja granične kontrole nad putnicima dvaju vozila, pri čemu bi policijski službenik granične kontrole jedne države obavljao izlaznu kontrolu nad jednim vozilom, a policijski službenik druge države paralelno obavljao ulaznu kontrolu nad drugim vozilom, već su morali čekati jedan na drugoga što je udvostručilo vrijeme trajanja granične kontrole.
Stoga su ministarstva unutarnjih poslova dviju država dogovorila da se problem ublaži privremenim vraćanjem hrvatskih policijskih službenika koji provode graničnu kontrolu na državno područje Republike Hrvatske, odnosno da policijski službenici dviju država graničnu kontrolu provode svatko na svom državnom području.

Medved: Bez novih djelatnika ne možemo normalno funkcionirati

Uoči sjednice Vlade u četvrtak ispred Banskih dvora ministar branitelja Tomo Medved poručio je kako je njegovo Ministarstvo raspisalo natječaj za zapošljavanje 50 djelatnika jer je "nemoguće više funkcionirati na ovakav način." Istaknuo je kako po Uredbi o ustroju Ministarstvo ima 257 radnih mjesta, od čega ih je popunjeno 165. 

- Jednostavno je nemoguće više funkcionirati na ovakav način. Imamo suglasnosti Ministarstva financija i Ministarstva uprave. Radi se o programu koji je planiran cijelu ovu godinu i sad smo u okviru zakonskih postupanja raspisali natječaj za popunu stručnog osoblja - rekao je Medved. 

Na kritike kako je ova administracija prevelika, Medved je istaknuo kako je njegovo Ministarstvo u protekloj godini rješavalo 41.000 upravnih predmeta te da to dovoljno govori o načinu funkcioniranja. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.