Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
34 komentara

Na stari način: Kad Lisa tjera staru prešu, ulje je puno finije

Kamen za prešanje maslina prvi put je stavljen u pogon nakon dvadeset godina. Njega je davno izgradio pokojni otac Ivana (67) i Josipa (65), koji maslinovo ulje opet proizvode na stari način...

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
34 komentara

Fascinantno je iz prve ruke vidjeti kako su nekad, a evo opet i sad, naši nonići radili maslinovo ulje. I okus je sasvim drugačiji od ulja iz modernih uljanika, baš se osjeti maslina - oduševljeno su komentirali školarci iz Kosić vrha na otoku Krku posjet starom mlinu obitelji Depikolozvane.

Stari mlinski kamen za prešanje maslina prvi put je stavljen u pogon nakon dvadeset godina. Njega je davno izgradio pokojni otac Ivana (67) i Josipa (65) Depikolozvane, koji maslinovo ulje opet proizvode na tradicionalni, stari način.

- Sve počinje stavljanjem maslina u mlinski kameni pijat gdje se potom, uz pomoć ili upregu konja, mliju u paštu. Prije 40-ak godina, kad na otoku nije bilo konja, polugu za mljevenje vrtjela su četiri čovjeka. Tad se pjevalo i družilo i to bi trajalo po tri mjeseca kaže Ivan. Danas se uz pomoć konja oko 450 kg maslina, od kojih se dobije oko 45 litara ulja, melje oko četiri sata. Za taj posao zadužene su susjedove kobile Lisa i njena majka Vidra koje se u tih četiri sata izmijenjuju. Pašta od masline se stavlja košare od lanenog konopa.

- One se jedna na drugu smjeste ispod kamene preše i utega koji se stiskaju ručno i nakon još četiri sata u posudu ispod preše dobivamo čisto ulje. Za vrijeme prešanja košare se polijevaju vrelom vodom kako bi se konop sprao, a ulje što prije odvojilo i iscijedilo - objašnjava Ivan. Posebnost okusa jest u tome što se meso masline melje s koščicama za razliku od klasičnih uljara koje mliju samo meso.

- Ovo ulje možete konzumirati istog časa.Ono iz uljara mora odstajati barem tri mjeseca - kaže ponosni krčki maslinar Ivan. Dodaje da stari uljanik nije bio u pogonu dvadeset godna jer je maslina slabo rađala.

- Bilo je svega, od mušica i crva koji su izjedali plod i stablo do lošeg vremena. Ove godine je urod velik pa smo pokrenuli prišu - kaže Ivan, koji uzgaja plominku, debeljaču i rosulju.

Osim maslinarstva bavi se i vrtlarstvom te uzgojem krumpira.

- Slobodnog vremena nema, a vremena nikad dosta pa taman da sunce sjalo 24 sata na dan. Nema kod nas dosade - kaže vrijedni maslinar van.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message