Obavijesti

News

Komentari 4

Na umjetnim gnojivima oštetili su državu za 5,6 milijuna kuna

Osnovano se sumnja da je I. okr., kao stvarni voditelj poslovanja četiri trgovačka društva, od 1. siječnja 2016. do 30. travnja 2018., u Zagrebu i Kutini, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike

VIDEO

USKOK je, na temelju kaznenih prijava Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv devetoro hrvatskih državljana (1967., 1962., 1991., 1985., 1976., 1951., 1958., 1973., 1975.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačko udruženje, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja. 

Osnovano se sumnja da je I. okr., kao stvarni voditelj poslovanja četiri trgovačka društva, od 1. siječnja 2016. do 30. travnja 2018., u Zagrebu i Kutini, radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi sebi i drugima, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike odredivši prvo kao cilj djelovanja nabavljanje umjetnih gnojiva bez plaćanja PDV-a za potrebe stvarnih stjecatelja, a to su društva u kojima je I. okr. stvarni voditelj poslovanja, a zatim pribavljanje znatne nepripadne imovinske koristi neplaćanjem poreznih davanja na daljnju prodaju umjetnih gnojiva u Hrvatskoj putem navedenih društava.

U cilju realizacije navedenog, jedna slovenska državljanka je u ime svojih društava, sukladno uputama I.okr., prema narudžbama II. okr., kupovala umjetno gnojivo posredstvom jednog slovenskog društva, kao porezno oslobođene isporuke, dok je II. okr. u dogovoru s III. okr. organizirao prijevoz robe izravno od proizvođača do krajnjih kupaca u Hrvatskoj koje su pronalazili I. i II. okrivljeni, a kako bi prikrili nezakonito nabavljanje robe bez plaćanja poreznih davanja, međunarodne tovarne listove i drugu prateću dokumentaciju o prijevozu robe, koju su od prijevoznika preuzimali II. i IX. okr., slovenska državljanka je ovjeravala pečatima svojih društava. Nadalje, prema uputama I. okr. ili posredstvom II., III. i IX. okr., slovenska državljanka je u ime dva slovenska društva ispostavljali neistinite račune i međunarodne tovarne listove o prodaji umjetnih gnojiva društvima u kojima je I. okr. bio stvarni voditelj poslova, čime su neistinito prikazivali da je roba zaprimljena na području Slovenije te zatim prodana i isporučena navedenim društvima u Hrvatskoj. Zatim su, po uputama I.okr., račune o prodaji umjetnih gnojiva s obračunatim PDV-om u ime navedenih društava ispostavljali IV., V., VI. i VII. okr., a troškove prijevoza robe kupcima u ime jednog od navedenih društava podmirivao je III. okrivljeni.

Okrivljenici su kupcima u navedenom razdoblju isporučili najmanje 15845 tona umjetnog gnojiva, a kupci su na račune četiri društva po ispostavljenim računima na ime obračunatog PDV-a uplatili najmanje 5.622.000,00 kuna. Kako bi izbjegli uplatu PDV-a u proračun Republike Hrvatske, sukladno uputi I. okr., u prijavama PDV-a za navedena društva neistinito je prikazano da ta društva ostvaruju pravo na povrat PDV-a u iznosima koji premašuju obveze uplate PDV-a nastale prodajom umjetnih gnojiva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na opisani način okrivljenici su, na štetu proračuna Republike Hrvatske, pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 5.622.000,00 kuna koji iznos su dijelom koristili za potrebe daljnjeg poslovanja četiri društva, a dijelom su ga II., IV., V., VI., VIII. i IX. okr. u gotovini podizali s računa društava i potom su ga okrivljenici međusobno podijelili.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer