Obavijesti

News

Komentari 206

Plenković: Sad je trenutak za cijepiti se i za steći imunitet

Plenković: Sad je trenutak za cijepiti se i za steći imunitet

Na početku će ministri dati izvješča o aktualnom stanju vezanom uz potres kao i o korona virusu u Hrvatskoj...

VIDEO

Što se tiče epidemiološke situacije, ona se nastavlja poboljšavati. U sedam dana imali smo samo 479 novozaraženih, što je 3,4 posto od tjednog broja koji smo imali sredinom travnja, poručio je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković. 

No, naglasio je, proces cijepljenja nam ne ide dobro.

- Primjećujemo da smo u zadnjih tjedan dana tek za samo jedan postotni poen povećali broj cijepljenih s jednom dozom, što svakako nije dobro. Molimo sve da se cijepe, sada je trenutak za steći imunitet, ali i radi ekonomije, turizma i funkcioniranja što normalnijeg života - istaknuo je.

PRATITE UŽIVO:

Poželio je dobrodošlicu ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, koja se vratila na posao nakon što je prije dva tjedna završila u bolnici na operaciji, a čestitao je i Vatrenima na ulasku u osminu finala Europskog prvenstvena. 

- Želimo im puno uspjeha u Kopenhagenu - rekao je premijer.

Popunjenost kreveta za Covid pacijente u daljnjem je padu, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš dodavši kako je i KB Dubrava započela sa svim redovnim aktivnostima za pregled svih pacijenata. 

- Ministarstvo je uputilo nalog HZJZ-u za hitnu akceleraciju cjepiva za dodatno cijepljenje stanovništva prvom dozom . Epidemiološka situacija je zadovoljavajuća, imamo 37,1 posto manje novozaraženih nego tjedan dana ranije, no recentni manji porast u Zadarskoj i Dubrovačkoj županiji poziv su na daljnji oprez - istaknuo je dodavši kako se nakon epidemije očekuje povećana pojavnost mentalnih poremećaja stoga se osniva radna skupina za mentalno zdravlje, ali i područje onkologije. 

Butanu 10.000 doza AstraZenece

I dok kod nas pada interes za cijepljenjem, a cjepiva ima i duplo više nego je stanovnika, Vlada nastavlja s donacijom drugim zemljama. Ovog puta Kraljevini Butan doniramo 10.000 doza AstraZenece. 

- Oni su notom i osobnim pismom uputili zamolbu za isporukom dijela od njima potrebnih 550.000 doza. Butan je proveo cijepljenje stanovništva prvom dozom AstraZenece te je potrebno do kraja lipnja cijepiti stanovništvo drugom dozom, koje nisu uspjeli osigurati. Smatramo kako bi Hrvatska ovom donacijom pridonijela zajedno s drugim državama prevladavanju krize u Butanu, a ujedno bi pokazala vlastitu humanost i solidarnost u dijeljenju cjepiva, ne samo državama iz okruženja, nego najranjivijima u svijetu - rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. 

Produžuju se odluke za stanovnike pogođene potresom

Zbog iznimno visokih vrućina, istaknuo je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i predsjednik Stožera za uklanjanje posljedica od potresa na Banovini, nabavili su 630 pokretnih klima uređaja za ljude koji su smješteni u kontejnerima i mobilnim kućicama. 

- Uklonili smo 140 objekata, od toga 30 poslovnih, 18 stambeno-poslovnih, šest višestambenih zgrada, 73 obiteljske kuće, tri javna objekta, osam gospodarskih objekata te dva sakralna. Trenutno ih se uklanja 18 - rekao je dodavši kako su zaprimili 6823 zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu te 8665 za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća.

- Do sad je završena nekonstrukcijska obnova 112 obiteljskih kuća, a trenutno su radovi na 145 kuća. Angažirane su 22 tvrtke - rekao je Medved.

A Vlada je produžila nekoliko odluka za stanovnike Sisačko-moslavačke županije pogođene potresom. Pa se tako cestarina na autocesti A11 Zagreb-Sisak neće naplaćivati do 1. listopada, do kada će stanovnici ove županije, kao i službe koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta imati besplatan prijevoz vlakom. 

- Nastavak ovih mjera omogućit će daljnju normalizaciju života - istaknuo je ministar prometa Oleg Butković.

Procjenjuje se da  će besplatan prijevoz vlakom do listopada koštati 4,7 milijuna kuna, dodao je, a oslobođenje plaćanja cestarine na A11 oko 9,5 milijuna kuna s PDV-om.  

Otpis potraživanja za HTV-ovu pristojbu obveznicima čiji su objekti pretrpjeli štetu od potresa i/ili za one za koje je osiguran privremeni zamjenski smještaj na potresom pogođenim područjima u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji produžuje se i za razdoblje od srpnja do rujna. 

Osim toga, produžuje se i odluka o otpisu računa za električnu energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji i za srpanj. 

Vlada je u saborsku proceduru poslala izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji kako bi se uskladio s nedavno donesenim izmjenama Kaznenog zakona, ali i Zakona o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, kojima se briše dosadašnje uređivanje unutarnjeg ustrojstva Zakonom te se propisuje uređivanje unutarnjeg ustrojstva statutom Centra, čime se omogućava samom Centru da sačini svoj unutarnji ustroj i prilagođava ga na najbolji način radi izvršavanja poslova iz svoje nadležnosti. 

Ujedno, uvodi se i radno mjesto pomoćnika ravnatelja Centra, koje do sada nije postojalo i propisuje se kako se uvjeti za obavljanje poslova pomoćnika ravnatelja i djelokrug njegova rada uređuju statutom Centra.   

Varteks kvart - urbana regeneracija proglašen strateškim projektom Hrvatske

Vlada je na sjednici proglasila projekt „VARTEKS kvart – urbana regeneracija“ strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, a čija se vrijednost procjenjuje na 182 milijuna i 700.000 kuna s PDV-om.    

-  Investitor Varteks d.d. iz Varaždina je 2019. godine prijavio projekt kao strateški investicijski projekt. Radi se o privatnom investitoru, a područje investiranja je prometna i komunalna infrastruktura - rekao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić. 

Prometno i komunalno opremanje zone Varteksa uključuje izgradnju prometnica, vodovoda, fekalne i oborinske odvodnje, DT i EE kanalizacije i plinovoda, kao i rekonstrukciju mreže elektroopskrbe na razini cijelog obuhvata. Zahvat je podijeljen u dvije faze,  istaknuo je Ćorić, a koje su jamstvo realne i provedive revitalizacije i urbane regeneracije cijele zone. 

Lokacija realizacije projekta je Grad Varaždin.

- Faza 1 uključuje realizaciju sjevernog kružnog toka na Zagrebačkoj cesti s pristupnom prometnicom, uključivo svu pripadajuću komunalnu infrastrukturu, a faza 2 uključuje realizaciju južnog kružnog toka i srednjeg 'T' raskrižja' na Zagrebačkoj cesti te preostalog dijela prometnica s komunalnom infrastrukturom. Unutar područja obuhvata zone Varteksa planiraju se ujedno i zahvati uklanjanja neaktivnih građevina, koji imaju za cilj stvaranje pretpostavki za novu gradnju čime se postižu uvjeti za funkcionalnu urbanističku i arhitektonsku rekonstrukciju cijele zone - istaknuo je dodavši kako je sporazum potpisan u svibnju te stupa na snagu sada po donošenju ove odluke. 

Kao posljedica realizacije ovog strateškog projekta, stoji u odluci, stvorit će se uvjeti za transformaciju postojećih središnjih dijelova zone koji će ostati u postojećoj funkciji tekstilne i modne industrije kao i izgradnju novih građevina, s naglaskom na javnim sadržajima i funkcijama od osobite važnosti za lokalnu zajednicu.

Nacionalni plan industrijskog razvoja i poduzetništva

Usvojili su, nadalje, i odluku o pokretanju postupka izrade Nacionalnog plana industrijskog razvoja i poduzetništva za razdoblje 2021. - 2027. godine. 

- Služit će kao relevantan strateški dokument te omogućiti provedbu mjera u sektorima i tehnologijama od kojih se očekuje veći doprinos gospodarskom  rastu Hrvatske. Prilikom izrade ovog Plana, vodit će se računa o razvoju temeljenom na cjeloživotnom učenju, snažnoj podršci poduzetništvu, pametnim i čistim tehnologijama te digitalnoj i održivoj transformaciji domaćeg gospodarstva - istaknuo je Ćorić.

Nacionalni plan definirat će industrijske djelatnosti koje imaju najveću perspektivu daljnjeg rasta i razvoja, a odgovarajućim skupom mjera će se dodatno olakšati i potaknut njihov daljnji rast i razvoj. Naglasak će biti na razvoju industrije prilagođenom postizanju dvostruke tranzicije prema klimatskoj neutralnosti i digitalizaciji. Također, bit će prepoznate i analizirane ključne odrednice industrijskog rasta sistematiziranjem rezultata prema produktivnosti rada, investicijama u fiksni kapital, udjelu u visokoobrazovanu radnu snagu te ulaganju u istraživanje i razvoj te izvoz. 

Prilikom definiranja prioritetnih područja Nacionalnog plana uzet će se u obzir  posljedice pandemije na industriju i malo i srednje poduzetništvo te će se u specifičnim ciljevima predložiti rješenja za pomoć pogođenim granama unutar industrijskog sektora i sektora malog i srednjeg poduzetništva. 

Fond branitelja ostvario neto dobit od 38,8 milijuna kuna

Saboru su sa sjednice uputili izvješće o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2020. godinu. Unatoč zahtjevnim okolnostima, koje su obilježile prošlu godinu, istaknuo je ministar Medved, Fond je ostvario neto dobit od 38,8 milijuna kuna. Dividenda Fonda iznosi 5,3 kune po udjelu, dodao je.

- Neto imovina Fonda iznosila je 966 milijuna kuna, a trenutna vrijednost neto imovine Fonda iznosi jednu milijardu. Dobit iz 2019. od 50,3 milijuna kuna je raspoređena na način da je jedna polovina dobiti isplaćena Zakladi branitelja iz Domovinskog rata radi poboljšanja materijalnih uvjeta branitelja i članova obitelji, 12,5 milijuna kuna uplaćena je članovima Fonda sukladno udjelima, a ostalih 12,5 milijuna kuna za reinvestiranje - izvijestio je Medved.

U Sabor su poslali i izvješće o radu policije u prošloj godini, a smatrajući da kasne s time danas ih je kritizirala i saborska oporba.

          

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 206
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.