Obavijesti

News

Komentari 23

Na vojnom hodočašću tisuće vojnika, policajaca i branitelja

Na vojnom hodočašću  tisuće vojnika, policajaca i branitelja
1

U nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici održano je 27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja kojem je nazočila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović

VIDEO

Uz predsjednicu, koja nije davala izjave, na hodočašću su bili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar branitelja Tomo Medved.

Pokretanje videa...

Vojno hodočašće u Mariju Bistricu 01:10

Na hodočašću pod zapovjedništvom kontraadmirala Ive Raffanelija, zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, uz nekoliko tisuća hodočasnika sudjelovalo je oko tisuću pripadnika Oružanih snaga, a nakon svečanog ulaza više od 200 stjegova brigada, samostalnih bojni, bataljuna, divizijuna i bitnica te postrojbi i jedinica specijalne policije, služena je koncelebrirana sveta misa.

Propovijed je održao vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan koji je kazao kako u svetište Majke Božje Bistričke svatko dolazi s posebnom nakanom, željom ili brigom, a sve se one slijevaju u jednu zajedničku, veliku molitvenu rijeku.

'Vjera hrvatskih branitelja bilja je jasna i čvrsta'

"Poštovani hrvatski vojnici, policajci i branitelji, svi vi hodočasnici došli ste ovdje u dom naše najvjernije pobjednice Majke Božje Bistričke sa svojim osobnim i zajedničkim nakanama. Došli ste obnoviti svoje duhovne snage kako biste časno, pravedno i požrtvovno ispunili službu koja vam je povjerena za dobro hrvatskoga naroda i svih stanovnika Lijepe naše domovine”,  kazao je Bogdan te dodao:

 - Od nas ovdje hodočasnika u Gospinome svetištu, vojnika, policajaca, kulturnih i javnih djelatnika, svećenika i biskupa, svih bez iznimke, očekuje se profesionalna zauzetost i predanje u svome zvanju i poslanju.

Glavna poruka vojnog biskupa bila je "Gospodine, umnoži nam vjeru". Podsjetio je da tu vjeru baštinimo od svojih djedova i baka.

- Učvrsti vjeru koja je zasvjedočena krvlju mučenika, od istarskih, solinskih i srijemskih mučenika, preko Nikole Tavelića, do Miroslava Bulešića i Alojzija Stepinca -  poručio je biskup te dodao kako današnju molitvu izgovara u vremenima kada se čini da će u svijetu prevladati malodušje i oholost života.

Biskup je istaknuo da je vjera najviši izraz ljudske slobode, da otvara nove vidike na stvarnost.

 - Vjera je temelj života. Svima nam je u živom sjećanju primjer naših hrvatskih branitelja kojima su izvor snage bile krunica oko vrata i vjera u srcu. I mi bismo željeli imati takvu vjeru, čvrstu, jasnu, nepokolebljivu -  rekao je Bogdan.

Ministar Medved: Na prvom nam je mjestu zdravlje branitelja 

Ministar Medved istaknuo je kako su se hrvatska vojska i policija, hrvatski branitelji, došli pomoliti Bogu zajedno sa svojim narodom.

 - Da nam Bog podari snage, mudrosti, razuma, da se možemo suočavati i nositi sa svakodnevnim izazovima. Posebno mi je drago da veliki broj branitelja, u više od 20 autobusa, dolazi ovamo s ciljem kako bismo i na ovom svetom mjestu međusobno se ohrabrili i pomolili za one najveće izazove koji danas muče hrvatske branitelje - rekao je Medved.

Istaknuo je da je na prvom mjestu među tim izazovima zdravlje branitelja te da u Vladi i ministarstvu čine mnogo toga s ciljem poboljšanja kvalitete njihova zdravlja, dodavši da je tu još niz otvorenih pitanja vezanih uz statuse branitelja koje kontinuirano rješavaju.

Posebno ističemo i sve ono što činimo u pronalasku naši nestalih osoba, to je prioritet svih prioriteta. Dakle, sva ona pitanja koja su prisutna, suočavamo se s njima, rješavamo ih, ali važno je da to činimo u zajedništvu”, zaključio je ministar Medved.

Ministar Božinović podsjetio je da je hodočašće u Mariju Bistricu tradicija koja traje od početaka Domovinskog rata i prilika da se kroz molitvu i sjećanje na neki način vratimo u ta vremena i odamo pijetet svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Božinović se osvrnuo i na današnje generacije.

- Ovo je sigurno mjesto gdje će naši kolege, gdje ćemo svi skupa naći i poticaja, i ohrabrenja, i neke unutarnje snage, a opet u zajedništvu svih, kako bi se što uspješnije nosili sa svim izazovima teškog, odgovornog i ponekad rizičnog posla koji hrvatski policajci, vojnici i pripadnici drugih sigurnosnih službi obavljaju na dnevnoj bazi.

 I ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo što se u svetištu u Mariji Bistrici okupilo toliko vojnika, policajaca i branitelja.

 - Danas ćemo moliti za mir, za naše obitelji, za našu Hrvatsku, za blagostanje i ono što je najvažnije, da nam Bog da snage u izvršenju zahtjevnih zadaća. Krunica i vjera su snaga i poticaj pobjedničkoj hrvatskoj vojsci od Domovinskog rata -  rekao je ministar branitelja.(ir)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a