Obavijesti

News

Komentari 43

Nabavili smo 169 respiratora! Beroš: Došli su u pravi trenutak

Nabavili smo 169 respiratora! Beroš: Došli su u pravi trenutak

Riječ je o respiratorima nove generacije, pohvalili su se iz Ministarstva, a mogu ventilirati pacijente invazivno i na neinvazivni način

Ministarstvo zdravstva objavilo je u ponedjeljak da je preko zajedničke javne nabave Europske komisije osiguralo 169 respiratora tvrtke GE Medical Systems Information Technologies GmbH, jednog od najpoznatijih proizvođača medicinske opreme.

Riječ je o uređajima ukupne vrijednosti od 38.025.000,00 kuna, koji će biti raspoređeni u COVID odjelima u 29 hrvatskih bolnica, priopćeno je.

'Respiratori nisu mogli stići u bolje vrijeme. U posljednjim tjednima bilježimo porast novozaraženih, hospitaliziranih i na respiratorima, pogotovo u mlađoj populaciji koja ne pati od kroničnih bolesti. To dokazuje koliko epidemija nema pravila, ne daje prostora za predah i zahtijeva dugoročno razmišljanje. U trenucima kada smo svjedočili niskim brojkama, nismo se zadovoljili postojećim status quo, već smo bili svjesni da trebamo razmišljati nekoliko koraka unaprijed te dodatno jačati zdravstveni sustav. Od tuda je proizašla i ova nabava respiratora koji će značajno smanjiti smrtnost pacijenata te pružiti kvalitetnu podršku zdravstvenim djelatnicima na prvoj crti borbe protiv koronavirusa, izjavio je ministar zdravstva dr. sc. Vili Beroš, koji je zahvalio i Europskoj komisiji i Vladi čiji je član.

Zadnja riječ tehnike

Riječ je o respiratorima nove generacije, pohvalili su se iz Ministarstva, koji imaju "implementirane alate za pružanje potpore donošenju kliničkih odluka o određivanju parametara ventilacije. Takvim sustav se prilagođavaju sustavi ventilacije kliničkoj slici pacijenta, te se mehanička ventilacija maksimalno skrati", navodi se.

Uz to, uređaji mjere i kalorijsku potrošnju pacijenta, što dovodi do njihovog bržeg oporavka zahvaljujući kvalitetnijoj nutricionističkoj potpori.

Novi respiratori namijenjeni su pacijentima svih uzrasta, a mogu ventilirati pacijente invazivno i na neinvazivni način, odnosno s i bez maske. Takvi uređaji dodatno će pomoći pacijentima koji se bore s koronavirusom.