Obavijesti

News

Komentari 9

Načelnik Pokupskog: 'Istrčali smo svi van u pidžamama. Srećom, nemamo velikih šteta'

Načelnik Pokupskog: 'Istrčali smo svi van u pidžamama. Srećom, nemamo velikih šteta'

Obišao sam školu, vrtić i crkvu, za sada je sve u redu. Imamo nekoliko prijava manjih šteta, napuknuća zidova i padanja crjepova. Dobro je to prošlo kako je to treslo, kaže načelnik Škrinjarić

Dobro smo svi, srećom. Prošao je onaj prvotni šok. Nemamo velikih oštećenja ni urušenja, kaže nam Božidar Škrinjarić, načelnik općine Pokupsko u kojoj je, prema podacima seizmologa Krešimira Kuka, bio epicentar jutrošnjeg potresa jačine pet Richtera.

Od jutra je, dodaje načelnik, vani na ulici i obilazi mještane i okolna sela.

POGLEDAJTE VIDEO: Potres u Sisku i Petrinji 

Pokretanje videa ...

Novi potresi u Zagrebu i okolici 01:21

- Obišao sam školu, vrtić i crkvu, za sada je sve u redu. Imamo nekoliko prijava manjih šteta, napuknuća zidova i padanja crjepova. Dobro je to prošlo kako je to treslo. Sad popisujemo sva oštećenja pa ćemo vidjeti. Ako bude potrebe, prijavit ćemo u Zagrebačku županiju i proglasiti elementarnu nepogodu. Ljudi još nisu ni svjesni svih unutarnjih oštećenja, spavali su i odmah su u panici istrčali van iz svojih domova. I dalje su u strahu. Pa će biti potrebno sve detaljno pregledati - dodaje.

I njega je, priznaje, potres uzdrmao.

Dramatične fotografije: U Sisku su vatrogasci spašavali čovjeka
Dramatične fotografije: U Sisku su vatrogasci spašavali čovjeka

- Baš sam bio na krevetu, u fazi ustajanja. Sve se treslo, čula se i jaka tutnjava, cijela kuća se ljuljala. Odmah smo i mi izletjeli van u pidžamama. I čini mi se da se puno jače osjetio i da je duže trajao nego onaj koji je bio u Zagrebu - kaže načelnik.

Mislio je da se situacija smirila, a onda je uslijedilo još nekoliko podrhtavanja. Podsjetimo, potres snage 5 po Richteru pogodio je u ponedjeljak u 6:28 sati Sisak, Petrinju i okolicu. Imao je epicentar 12 kilometara jugozapadno od Siska, a snažno se osjetio i u Zagrebu. U 7:50 sati bio je još jedan potres od 4,7 Richtera, a potom i još jedan od 4,1 po Richteru.

'Nije dobro. Okolica Petrinje teško je stradala, tamo je loše'
'Nije dobro. Okolica Petrinje teško je stradala, tamo je loše'

- Osjetili smo naknadna podrhtavanja, a najgore je bilo kad je drugi put zatreslo nakon nekih sat vremena. Baš smo doma pili kavu i skupljali dojmove, kad je opet zatreslo jako. Za par minuta opet jače pa smo opet trčali van. I sad cijelo vrijeme imam neki osjećaj, valjda je to onaj psihološki moment, da se stalno trese. Baš je nelagodno. Odmah sam se uputio van vidjeti štete, prvo sam vidio da su na obližnjem kiosku sve stvari popadale i da se sve rasulo - kaže Škrinjarić dodajući kako u svom životu ne pamti ovakav potres.

Bitno je, kaže, da nema žrtava.