News

Komentari 121

Stožer potvrdio nove mjere: Bez ograničenja na pogrebima, 120 ljudi na piru, restorani otvaraju

Stožer potvrdio nove mjere: Bez ograničenja na pogrebima, 120 ljudi na piru, restorani otvaraju

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH održava se u 11 sati, a na njoj pojašnjavaju nove ublažene epidemiološke mjere...

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH započela je u 11 sati.

PRATITE USKORO UŽIVO

- Imamo 538 novih slučajeva, preminula je 21 osoba - rekli su na presici.

- Prije tjedan dana imali 1000 novooboljelih, a tjedan prije 12.5 1471 novi slučaj.  Trenutna prosječna incidencija je 191,5, u istarskoj je najniža 30,7, u Varaždinskoj 419,2. Na ljestvici zemalja EU, po tom pokazatelju, je Hrvatska na sredini, na 16. mjestu. Ukupna stoipa smrtnosti na milijun, je 1959 što nas stavlja na 20. mjesto ljestvice zemalja EU - rekao je Capak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Božinović je potvrdio nove mjere koje stupaju na snagu 28. svibnja.

Kao što je ranije najavljeno, drastično se povećava broj dozvoljenih osoba na javnim okupljanjima, s 25 na 100. Svečanosti i javna okupljanjima mogu trajati do 23 sata. Pekare će moći raditi do 23 sata. 

Zabrana prodaje alkoholnih pića bit će zabranjena od 23 sata do 6 ujutro. 

Na svadbama će biti dozvoljeno do 120 ljudi, ali uz tri uvjeta. Moraju biti potpuno cijepljeni ili imati dokaz da su preboljeli koronu u posljednjih šest mjeseci ili imati negativan PCR test. 

- Organizator treba voditi brigu o tome jesu li svi nazočni, i uzvanici i osoblje, pjevači, imaju li potvrdu koju trebaju imati - kažu na presici.

Otvaraju se zatvoreni dijelovi restorana, a rad ugostiteljskih objekata produljuje se s 22 na 23 sata. Dopustit će se i sajmovi na otvorenom, pogrebi će se moći održavati bez ograničenja broja ljudi, a nove će mjere na snazi biti do sredine lipnja.

Ukida se obustava organiziranja plesnih škola. Omogućava se održavanje igraonica i radionica u zatvorenim prostorima. Zabrana treninga ostaje za školske dvorane, a u ostalim prostorima se može održavati.

Ukida se ograničenje od 40% raspoloživih mjesta u javnim prijevozu. Upotreba maski u javnom prijevozu ostaje. Granični prijelazi, djeca do 7 godina koji putuju sa skrbnicima koji imaju potvrdu o cijepljenju, PCR test ili preboljenje, ne trebaju ići u izolaciju te se ta dobna granica povećava na 12 godina.

Ostaje odredba da su maske potrebne ako se ne može održavati fizička distanca. Capak je pojasnio dinamiku cjepljenja, no nije znao reći koliko je djece od 16 do 18 godina cijepljeno.

- Ne znam točno, ali nije puno. Pada interes prijava preko platforme, ali neke županije javljaju da i dalje imaju veliki interes. Mi preporučamo da se cijepe djeca od 16 do 18, ali vrlo skoro ćemo vjerojatno moći cijepiti i djecu od 12 plus. Mislim da će to biti moguće u idućih mjesec dana. Naši maturanti još nisu došli na red, osim ako se netko nije baš prijavio pa je došao na red - pojasnio je. 

- Sezona nam je u jednom trenutku prestala jer su neke zemlje naredile da nakon povratka iz Hrvatske, ljudi moraju ići u karantenu dva tjedna. Idemo postupno s mjerama, jer ne možemo znanstveno slati poruku da je epidemiji kraj. Nije. Zato nastavljamo s ovim pristupom. Nastojimo poticati ljude da borave što više na otvorenom. Biti na otvorenom je puno manji rizik nego biti u zatvorenom prostoru - kazao je. 

- Idemo na klasične epidemiološke mjere koje su bile na snazi do sredine studenog. Za neke evente ćemo staviti ova tri uvjeta, isto će biti za koncerte. Još nećemo razmatrati otvaranje noćnih klubova, jer su to više dinamična mjesta. Ako dolazite u restorane, to je manja izmjena gostiju, za razliku od kafića - pojasnio je Capak. 

Slastičarnice će moći raditi u zatvorenom dijelu prostoru. 

- Što se tiče školskih dvorana, logika je da se završi školska godina, tako da nam ne dolazi do nepotrebnog mješanja školske djece za svima koji će koristiti školske dvorane. Što se tiče slastičarnica i restorana, logika je da su to tražili i dobili. Ostvarile su minimalne tehničke uvjete. Ti objekti su manje rizičniji - naglasio je. 

Najčitaniji članci